Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2019,
13.52

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Rogaška Slatina Podčetrtek Jure Leben Zdravko Počivalšek Vonarsko jezero

Sreda, 20. 2. 2019, 13.52

5 let, 2 meseca

Počivalšek in Leben zadovoljna z deli na Vonarskem jezeru #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in okoljski minister Jure Leben sta si danes ogledala pregrado na Vonarskem jezeru. Po ogledu sta v izjavi za medije izrazila zadovoljstvo, da je končno stekla modernizacija in nadgradnja pregrade, ter celoten projekt, ki bo pripeljal do obuditve Vonarskega jezera, ocenila kot uspešen.

Začetek del na pregradi je za Zdravka Počivalška znak, da se bo "v tej zgodbi prišlo do konca". Verjame, da bodo območje, kjer je bilo v preteklosti Vonarsko jezero, revitalizirali in spet ojezerili. Po ministrovi oceni jezero ne bo prineslo le boljše protipoplavne zaščite, ampak tudi razvoj turizma v Podčetrtku in Rogaški Slatini.

Minister Jure Leben je opozoril, da se na Vonarskem jezeru že 15 let ni nič delalo, zato je vesel, da se je nadgradnja pregrade končno začela. Spomnil je, da je urejanje vodotokov in izvedba protipoplavnih ukrepov ena od prioritet okoljskega ministrstva, ki je v ta namen letos zagotovilo 149 milijonov evrov.

Gradnja se je podražila

Direktor Direkcije RS za vode Tomaž Prohinar je dejal, da se je nadgradnja zapornice podražila z 1,7 milijona na dva milijona evrov, predvsem zaradi izbranih ponudnikov del. Po njegovih besedah trenutno urejajo dostopno pot do pregrade, sledile bodo priprave za nov priključek na električno omrežje, nato bo stekla tudi sanacija prelivnega objekta.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in okoljski minister Jure Leben sta si ogledala pregrado na Vonarskem jezeru. | Foto: STA , Foto: STA ,

Pripravljalna dela bodo po Prohinarjevih ocenah končana že v nekaj tednih. Ker gre za obmejno območje, v projektu sodeluje tudi Hrvaška oz. Občini Hum na Sotli in Zagorska Sela. Po Prohinarjevih besedah bo Hrvaška marca podpisala pogodbo o izvedbi obnove prelivnega in iztočnega objekta, dela pa naj bi bila zaključena septembra letos.

Prve kopalce pričakujejo leta 2020 ali 2021

Župan Podčetrtka Peter Misja ocenjuje, da je nadgradnja zapornice izrednega pomena za Podčetrtek, kjer imajo vsako leto nekaj težav s poplavami. Prve kopalce v Vonarskem jezeru pričakuje leta 2020 ali 2021.

Oživitev Vonarskega jezera je del evropsko sofinanciranega čezmejnega projekta Frisco 2.1, v okviru katerega bodo izvedli strukturne ukrepe za zmanjšanje poplavne ogroženosti na območju reke Sotle na obeh straneh meje med Slovenijo in Hrvaško, in sicer s posodobitvijo in nadgradnjo pregrade Vonarje.

Občini Podčetrtek in Rogaška Slatina, ki si za ponovno ojezeritev Vonarskega jezera prizadevata že več kot desetletje, imata z jezerom tudi velike turistične načrte.

Ne spreglejte