Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 9. 2013,
16.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gregor Virant izbrisani

Petek, 27. 9. 2013, 16.43

8 let

Po Virantovi oceni Slovenija na dobri poti, da reši problematiko izbrisanih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za notranje zadeve Gregor Virant, ki se je v četrtek vrnil iz Strasbourga, pravi, da ima vtis, da smo na zelo dobri poti, da rešimo problematiko izbrisanih.

Zagotovila, da bo predlagana odškodninska shema za Evropsko sodišče za človekove pravice zadostna, sicer ni, o tem bodo presojali v okviru odločanja o novih tožbah. V Strasbourgu predstavil predlog zakona o odškodninah za izbrisane Virant je v sredo in četrtek odboru namestnikov ministrov Sveta Evrope in predsedniku Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu predstavil predlog zakona o odškodninah za izbrisane, ki je že v parlamentarnem postopku in so ga poslanci v prvem branju v torek ocenili kot primernega za nadaljnjo obravnavo.

Že po razpravi na odboru namestnikov ministrov v sredo je bil Virant zadovoljen, po četrtkovem sestankom s predsednikom evropskega sodišča Deanom Spielmannom pa meni, da je predlagana rešitev prava oziroma "gre v zelo pravo smer".

Sodišče bo odločalo o dovoljenosti novih tožb Kot je v DZ povedal Virant, bo po prejemu zakona sodišče odločalo o dovoljenosti novih tožb, ki so bile vložene. In v tem kontekstu bo takrat presodilo tudi, ali je odškodninska shema korektna oziroma ali imajo izbrisani možnost uveljavljanja svojih pravic v Sloveniji. Če bo ugotovilo, da je tako, bo nove tožbe zavrglo.

Odbor namestnikov ministrov je sklepe sprejel na zadnji dan tridnevnega zasedanja, v četrtek, danes pa so jih objavili še na svoji spletni strani. Kot je razvidno iz sklepov, je odbor pozdravil prisotnost Viranta na zasedanju, saj da to dokazuje zavezanost in odločnost slovenskih oblasti za izvršitev sodbe evropskega sodišča. Pozdravili so tudi potek sprejemanja zakona o odškodninah za izbrisane, slovenske oblasti pa spodbujajo, naj naredijo vse, da se bo predlog zakona obravnaval prednostno in da bo v vsakem primeru sprejet še pred koncem leta.

Odbor o problematiki znova decembra Sloveniji je odbor podal tudi priporočilo, naj v okviru nadaljnjih obravnav zakona pripravi ustrezne rešitve tudi za tiste upravičence, ki so oddali vlogo za državljanstvo ali dovoljenje za stalno prebivanje, a so jim to zavrnili. Prav tako je odbor odločil, da bo to problematiko znova obravnaval na decembrskem zasedanju.

Predstavniki izbrisanih sicer s predlaganim zakonom niso zadovoljni, menijo pa tudi, da predvidene rešitve ne bodo dovolj za evropsko sodišče.

Ne spreglejte