Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2019,
19.15

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,43

37

Natisni članek

cerkev noad zloraba duhovnik

Petek, 5. 4. 2019, 19.15

5 let

Po razkritju: zakaj Cerkev duhovnika ni preiskovala? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,43

37

Dvainštiridesetletni moški je v oddaji Argument razkril, da naj bi ga pred več kot dvema desetletjema spolno nadlegoval duhovnik Jože Planinšek, ki je direktor Doma svetega Jožefa nad Celjem. Lazaristi, h katerim spada Planinšek, odgovarjajo, da 42-letnik " zlorabe ni prijavil, zato tega primera niso mogli obravnavati in prijaviti suma zlorabe organom kazenskega pregona".

Moški, ki ni želel, da bi bila njegova identiteta razkrita, je po 27 letih tišine spregovoril, kako naj bi ga, ko je bil star 15 let, zlorabil župnik Jože Planinšek.

"Ob večerih je prihajal v mojo sobo. Ponavadi se je, ko sem že spal, usedel na rob postelje in z roko segel pod odejo ter se začel dotikati mojega spolovila," je opisal moški, ki ga je duhovnikovo nečedno početje zaznamovalo za vse življenje, kot je dejal v oddaji.

"Predstojnik je bil začuden"

Vse skupaj naj bi se dogajalo okrog leta 1991 v rimskokatoliškem samostanu lazaristov v Črnučah, kjer je imel moški, takrat najstnik, najeto sobo, medtem ko je obiskoval srednjo zdravstveno šolo. Planinšek naj bi ga zlorabil vsaj 50-krat, je dejal. O tem so se nato pogovarjali s sošolci in sklenili, da o tem povedo svojim predstojnikom.

"Predstojnik je bil začuden. Osebno sem pričakoval, da bodo naslednji dan pogovori, razgovori, tolažba, da bo vihar, da se bo nekaj zgodilo. Vendar se ni zgodilo nič," je še povedal 42-letnik.

Primera niso preiskovali, ker ni bil prijavljen

V Slovenski provinci Misijonske družbe lazaristov, katere član je Planinšek, odgovarjajo, da primera niso mogli obravnavati in prijaviti, ker ga ni prijavil niti anonimni neznanec.

"Žrtev ima pravico razodeti storilca, ki ji je prizadejal krivico. Toda ta mora biti ugotovljena na osnovi sodnega postopka, kakor ga določajo zakoni pravne države. V tem primeru tega ni bilo, zato ta način obravnave suma kaznivega dejanja zavračamo in poudarjamo, da zaupamo civilnopravnim in cerkvenim organom, ki so postavljeni in usposobljeni, da ugotovijo krivdo in njeno težo," pravijo v Slovenski provinci Misijonske družbe lazaristov.

Novice Žrtev spolnega nasilja razkrila ime duhovnika, ki jo je zlorabil #Argument #video

Planinšek brez komentarja

Planinšek danes primera ni želel komentirati in nas je preusmeril na Škofovsko konferenco. Včeraj je njihov član posebne skupine za reševanje spolnih zlorab Andrej Naglič dejal, da v primeru Planinška poznajo dva primera.

"Vemo, da obstajata. V zadevi, ki je bila naslovljena na redovno družbo Lazaristov in potem tudi predana ekspertno skupino smo obvestili policijo, ki najbrž tudi deluje v tej smeri," je dejal Naglič.

spolno nasilje argument | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Ne spreglejte