Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
31. 1. 2017,
15.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

1

Natisni članek

Petišovci Ascent Resources

Torek, 31. 1. 2017, 15.30

6 let, 6 mesecev

Plin iz Petišovcev korak bližje Hrvaški

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

1

fracking | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Petišovcih so se začele priprave na testno proizvodnjo plina, ki naj bi ga slovensko-britanski plinski konzorcij v prihodnjih mesecih začel dobavljati hrvaški naftni družbi INA. Prvi poskusi presegajo pričakovanja in pogodbene zahteve, pravijo.

Britansko podjetje Ascent Resources in Geoenergo, skupna družba Nafte Lendava in Petrola, sta iz vrtine v Lendavi izčrpali prvi plin. "V teh dneh smo uspešno izpeljali prvo fazo priprav vključevanja vrtine v testno proizvodnjo. Dela so bila izpeljana uspešno in v skladu z načrti," so nam povedali v podjetju Geoenergo, ki ga vodita Miha Valentinčič iz Petrola in Borut Bizjak iz Nafte Lendava. 

Prvi poskusi naj bi presegli pričakovanja vlagateljev. "Maksimalna hitrost pretoka je dosegla 8,8 milijona standardnih kubičnih metrov plina na dan, kar je precej nad minimalnim pogojem, ki je zapisan v pogodbi o dobavi plina z družbo INA," pa je v sporočilu na spletni strani britanskega podjetja zapisal izvršni direktor Colin Hutchinson

Začetek dobav v prihodnjih mesecih?

Podjetja bodo zdaj nadaljevala priprave na testno proizvodnjo. "V prihodnjih mesecih bomo nadaljevali opremljanje ustja vrtin z varnostnimi elementi in povezavo vrtin na pridobivalno plinovodno omrežje ter izvajanje vzdrževalnih del na obstoječi centralni plinski postaji," pravijo v Geoenergu. Po začetku testnega pridobivanja morajo podjetja skladno s predpisano metodologijo pripraviti še elaborat o zalogah, ki ga mora potrditi državna komisija za ugotavljanje zalog in mineralnih surovin.

Dobave družbi INA naj bi se po pogodbi, sklenjeni lani, začele v prvih mesecih tega leta, kdaj natančno to bo, pa v Geoenergu za zdaj še ne vedo. Natančneja časovnica bo znana v prihodnjem mesecu, pravijo. 

Podjetji morata zdaj zgraditi povezavo med dvema vrtinama v Petišovcih in pridobivalnim plinovodom v Lendavi, od tu pa bo INA plin dobavila v svojo centralno plinsko postajo Molve ter ga tam prečistila za namen končne prodaje na trgu Evropske unije (EU).

"Dela, ki jih bomo izvajali v prihajajočih mesecih, ne bodo vplivala na lokalno okolje, življenje ali zdravje prebivalcev," ob tem poudarjajo v Geoenergu, ki se je v zadnjih letih srečeval s kritikami okoljevarstvenikov. Nevladne organizacije namreč opozarjajo, da lahko hidravlično drobljenje peščenjakov prinese nepredvidene vplive na okolje.

Geoenergo bo, dokler ne bo zgrajena centralna postaja za čiščenje plina v Petišovcih, ki še čaka na okoljevarstveno dovoljenje, plin prodajal hrvaški naftni družbi INA, ki ga bo prodajala na trge EU. | Foto: Thinkstock Geoenergo bo, dokler ne bo zgrajena centralna postaja za čiščenje plina v Petišovcih, ki še čaka na okoljevarstveno dovoljenje, plin prodajal hrvaški naftni družbi INA, ki ga bo prodajala na trge EU. Foto: Thinkstock

Večina prihodka Britancem

Podjetja Geoenergo (ta je v enakovredni lasti Petrola in Nafte Lendava), Ascent Slovenia (podružnica londonskega podjetja Ascent Resources Ltd.) in Petrol Geoterm so od jeseni 2013 partnerji v projektu na Petišovskem polju, kjer so nahajališča zemeljskega plina in nafte. ​

Geoenergo ima na lokaciji od leta 2002 rudarsko koncesijo za izkoriščanje surovine, cilji sodelovanja treh podjetij so obnova infrastrukture ter črpanje plina in pridobivanje nafte, s tem pa komercializacija polja v Petišovcih.

Ascent Resources s 43 milijoni evrov vložka v razvoj skupnega plinskega projekta velja za največjega britanskega investitorja v Sloveniji. Pred časom so povedali, da bo 90 odstotkov prihodka od črpanja plina njihovega, dokler ne pokrijejo vsaj 43-milijonskega vložka.


Preberite še:

Sodna zmaga za okoljevarstvenike: Petišovci ostajajo brez čistilne naprave, a tudi brez milijonov

Kar so slovenski okoljevarstveniki blokirali, Hrvati sprejemajo z odprtimi rokami


Proizvodnja v Sloveniji še pod vprašajem 

Prav zaradi nasprotovanja okoljevarstvenikov britansko-slovenska naveza še ni pridobila pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja za postavitev nove naprave za čiščenje zemeljskega plina in ločevanje nafte na polju v Petišovcih.

Spomnimo, da je maja lani upravno sodišče razveljavilo okoljevarstveno dovoljenje, ki ga je pred tem izdala Agencija za okolje (Arso), in postopek vrnilo agenciji v ponovno odločanje. Kot razlog so navedli, da je bil postopek voden po starih predpisih, ki so veljali pred letom 2014, po mnenju sodišča pa bi moral biti voden po določbah uredbe iz leta 2014. 

Novembra je Arso nato v ponovljenem postopku odločil, da pred pridobitvijo okoljevarstvenega dovoljenja za postavitev naprave vlagateljem ni treba pridobiti okoljevarstvenega soglasja, a se je že omenjena okoljevarstvena organizacija E-forum pritožila. 

"Postopek je v teku, saj še vedno čakamo na odločitev ministrstva za okolje in prostor," pravijo v Geoenergu. Stranka v postopku je sicer podjetje Petrol Geoterm.

Počasno okrevanje delnice

Delnica britanskega Ascent Resources, ki kotira na londonski borzi, je od julijske napovedi posla za hrvaško naftno družbo INA narasla z okrog 0,7 evra na 2,8 britanskega funta, kar je okrog 3,3 evra. Še vedno pa je daleč od vrednosti v letu 2012, ko je cena presegala 60 funtov (po trenutnem tečaju okrog 70 evrov) za delnico.

Gibanje delnice v zadnjem letu:

Delnica Ascent Resources | Foto: Bloomberg Foto: Bloomberg

Ne spreglejte