Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2019,
9.58

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

3

Natisni članek

ARSO fracking Petišovci Ascent Resources

Sreda, 28. 8. 2019, 9.58

4 leta, 8 mesecev

Britanci bi v Petišovcih plin črpali tudi brez frackinga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

3

Petišovci | Ascent Resources bi plin v Petišovcih črpal tudi brez hidravlične simulacije oziroma frackinga. | Foto Slovenski-plin.si

Ascent Resources bi plin v Petišovcih črpal tudi brez hidravlične simulacije oziroma frackinga.

Foto: Slovenski-plin.si

Britansko podjetje Ascent Resources raziskuje možnosti nadaljnjega razvoja plinskega polja pri Petišovcih, ki ne bi zahtevale frackinga oziroma hidravlične stimulacije, so v torek sporočili iz omenjenega podjetja. Medtem družba še naprej pripravlja pravne zahtevke za odškodnino zaradi zamud v postopku izdaje dovoljenj.

V Ascent Resources so delničarjem v objavi prek spletnih strani londonske borze pojasnili, da nadaljujejo delo v smeri maksimiranja vrednosti naložbe v Sloveniji in v smeri diverzifikacije v sosednje regije. V Sloveniji preučujejo možnosti nadaljnjega razvoja plinskega polja brez hidravlične stimulacije. Spet so namreč preučili opravljeno seizmično študijo 3D iz let 2008–2009, zaključki tega pregleda pa bodo v celoti znani sredi septembra.

"S partnerji v Sloveniji nameravamo povečati proizvodnjo v obliki novih priložnosti konvencionalnega vrtanja," je pojasnil glavni izvršni direktor Ascenta John Buggenhagen. Dodal je, da bodo izkoristili tudi možnosti, ki se kažejo v obliki ujetih rezerv na robu že obstoječih vrtin. Ascent ter njegov slovenski partner in imetnik koncesije Geoenergo medtem tudi že pripravljata dokumentacijo za podaljšanje koncesije za Petišovce, ki se izteče leta 2022.

Petišovci
Novice Britanci nad Slovenijo, ker jim ne dovoli črpati plina v Prekmurju

Ascent pripravlja pravne podlage za terjanje odškodnine

Britanska družba medtem še naprej pripravlja pravne podlage za terjanje odškodnine zaradi stalnih zamud v postopkih izdaje dovoljenj glede nadaljnjega razvoja plinskega polja Petišovci. Upravni odbor bo delničarje o stanju teh zahtev še obveščal. Ascent tudi vztraja pri izpodbijanju odločitve okoljskega ministrstva oziroma agencije za okolje (Arso), da je treba za nameravano črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Arso je namreč v začetku marca odločil, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo okoljevarstveniki, treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. "Nedvomno gre za poseg, ki bo spremenil fizično stvarnost okolja, in ne gre samo za podaljšanje obratovanja brez kakršnihkoli fizičnih sprememb," so takrat sporočili z Arsa. Okoljsko ministrstvo je odločitev agencije potrdilo.

V postopkih, povezanih z Ascentovim črpanjem plina na Petišovskem polju, je lani nekdanji okoljski minister Jure Leben odredil notranji nadzor nad delom Arsa. Nadzor je pokazal, da je v postopkih prihajalo do pritiskov in groženj ter da sta bili kršeni načeli samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb. Zadeva je odnesla tedanjega direktorja Arsa Joška Kneza.

Jeremy Hunt in Miro Cerar
Novice Govoril o "sovjetskih vazalih", lobiral pa za "fracking" v Pomurju
Ne spreglejte