Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 1. 2013,
20.10

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 13. 1. 2013, 20.10

8 let, 8 mesecev

Planet TV: zaradi hrupa tovornjakov država izplačala skoraj 12 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Prebivalci Gornje Radgone in okoliških krajev po sedmih letih zaključujejo pravdanje o odškodninah za škodo, ki je posledica povečanega tovornega prometa med Lendavo in Mariborom.

Gre seveda za čas, ko pomurska avtocesta še ni bila odprta. Posamezne odškodnine znašajo od 2.000 do 8.000 evrov, država pa je zaenkrat skupno izplačala skoraj 12 milijonov evrov.

Pred odprtjem pomurske avtoceste konec leta 2008 so se tovornjaki valili po povsem običajnih cestah. Med največjo gnečo se je skozi Gornjo Radgono vsak dan peljalo več kot šest tisoč tovornjakov. Tudi Stanko Sakovič je s svojo družino trpel zaradi hrupa tovornjakov. "Če bi rekel, da je bilo hudo, je to zelo mila beseda," pravi. Kljub kakšnemu tovornjaku je danes pogled z njegovega balkona prijetnejši. "Spanec je bil nemiren tudi na račun mnogih prometnih nesreč, ki so se zgodile," pravi.

Sakovič je skupaj z 2.500 tožniki v eni najmnožičnejših pravd pri nas doslej na sodišču iskal pravico. "Treba je bilo dokazovati, kako smo bili vznemirjeni, kako nismo mogli živeti," pravi Sakovič.

Velika večina zadev je rešenih, država pa je že izplačala skoraj 12 milijonov evrov. Sakoviču je Vrhovno sodišče spremenilo sodbo in znižalo odškodnino. Od izplačanih osem tisočakov je moral vrniti skoraj polovico. "Niti tisoč evrov nismo dobili za leto preživetega strahu in vseh tegob," dodaja Sakovič. Denar tako ne povrne vsega, kar so pretrpeli oškodovanci, vendarle pa jim je vsaj v delno uteho.

Ne spreglejte