Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 1. 2016,
15.13

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

dražgoška bitka Dražgoše Saša Vuga

Nedelja, 10. 1. 2016, 15.13

4 leta, 3 mesece

Pisatelj Saša Vuga: Dražgoše so nesmrtne (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Ob 74. obletnici bitke se je v Dražgošah zbralo več kot 3000 ljudi. Zaradi slabe vremenske napovedi jih je bilo sicer nekoliko manj kot pretekla leta, nagovoril pa jih je pisatelj Saša Vuga.

Kot je izpostavil, so Dražgoše nesmrtne. "Naj se ne zgodi, da bi našim ljudem kdaj opešal zgodovinski spomin," je pozval.

"Največji dogodek v evropskem odporniškem gibanju" "Dražgoše, ta veličastna zgodba o veliki moralni moči, bodo, dokler bomo Slovenci. Ugasnile bodo šele, če bo usahnil ves slovenski rod. Dotlej pa naj mu kažejo pot, dajejo pogum in samozavest. Še dolgo naj oznanjajo, kaj se je v resnici, kje, kdaj in kako ter zlasti zakaj dogajalo, in to ne samo ob bridki ledeni zori 9. januarja usodnega 1942. leta," je poudaril Vuga.

Ocenil je, da so Dražgoše največji dogodek v evropskem odporniškem gibanju, dokaz skrajnega junaštva in domoljubne požrtvovalnosti. "Junaki so sprejeli boj, čeprav je razmerje sil štelo ena proti 14," je spomnil in primerjal bitko v Dražgošah z bitko pri Termopilah. "Danes naj bi bilo bogu povšeči škropljenje partizanov z gnojnico," je dejal, a izpostavil, da se tudi v reviziji zgodovine Dražgoš ne da izničiti in izbrisati. "To je kanil storiti že Hitler s pobijanjem vaščanov, miniranjem cerkve," je spomnil Vuga in dodal, da po 74 letih Dražgoše vse bolj in bolj živijo.

Vugi je v Dražgošah prisluhnil tudi del slovenskega političnega vrha na čelu s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki je položil venec pred spomenik padlim v dražgoški bitki. Slovesnosti so se med drugim udeležili predsednik še Državnega zbora Milan Brglez, predsednik Državnega sveta Mitja Bervar, ministrica za obrambo Andreja Katič, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak ter ljubljanski župan Zoran Janković.

 

Skupaj pa se je po ocenah organizatorjev današnjega vrhunca 59. sklopa prireditev Po stezah partizanske Jelovice udeležilo okoli 3500 ljudi. Številnih dež ni odvrnil od tega, da bi se v vas na pobočjih Jelovice podali peš. Tako so današnjo zgodovinsko in kulturno prireditev, s katero se spominjajo poguma upornikov proti okupatorju in velike tragedije Dražgošanov, izkoristili tudi za rekreacijo.

Večji del noči je deževalo Zaradi zelo zahtevnih razmer, saj je večji del noči deževalo, je bila letos udeležba na najzahtevnejših organiziranih pohodih sicer nižja kot prejšnja leta. Nočnega 37. spominskega pohoda Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše se je udeležilo okoli 170 pohodnikov. Okoli 50 pohodnikov pa je kljub blatu in ledu opravilo s še zahtevnejšim, 17. Nočno-dnevnim rekreativnim pohodom iz Železnikov prek Ratitovca.

Še nekaj fotoutrinkov:

Fotogalerija
1 / 35
Ne spreglejte