Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2013,
12.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nataša Pirc Musar

Sreda, 23. 1. 2013, 12.31

8 let

Pirc Musarjeva vnovič opozarja na sporni predlog policijskega zakona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po predlogu zakona o nalogah in pooblastilih policije bodo imeli policisti povsem odprte roke za uporabo tehničnih sredstev za označevanje ali identifikacijo.

S tem pa lahko resno posežejo v posameznikovo zasebnost, je zapisala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Poslance zato poziva k spremembam predloga omenjenega zakona.

Pirc Musarjeva opozarja, da se vlada kot predlagateljica zakona vztrajno upira v zakonu določno našteti vsa tehnična sredstva za označevanje ali identifikacijo oseb, vozil in predmetov. "S tem ji ni treba predložiti nobenih analiz, iz katerih bi izhajala nujnost uporabe takšnih sredstev, s katerimi se lahko zelo invazivno poseže v človekovo zasebnost in dostojanstvo," je dodala. Iz obrazložitve dopolnila k 113. členu zakona je razvidno tudi, da se bo lahko policija povsem samovoljno odločala za uporabo za zasebnost posameznikov tako invazivne naprave, kot so lažne bazne postaje, je zapisala.

Drugo kritično policijsko pooblastilo je po mnenju Pirc Musarjeve vsebovano v določbi 114. člena, na podlagi katerega bi policija za potrebe spremljanja zakonitosti izvajanja policijskih pooblastil smela uporabljati tehnična sredstva za fotografiranje ter video in avdio snemanje. "Ker policisti pooblastila izvajajo le v odnosu do posameznikov, bi bili ti posamezniki pri fotografiranju, avdio ali video snemanju policijskih pooblastil vselej kolateralna škoda, ne glede na to, da se policistom niso upirali in se do njih niso obnašali žaljivo," je zapisala informacijska pooblaščenka v sporočilu za javnost.

"Določbo je treba izpustiti ali pa vanjo vgraditi varovalke" Omenjeno določbo je treba po njenem mnenju izpustiti ali pa vanjo vgraditi varovalke za zasebnost posameznikov in varstvo njihovih osebnih podatkov, tako da bi policijo zavezali k tehtanju in ocenjevanju sorazmernosti ukrepa s koristmi, ki se z njim varujejo.

Pirc Musarjeva je prepričana, "da v demokratični družbi ni nujno, da si policija sama izbira metode in sredstva za zbiranje osebnih podatkov, in ni nujno, da ji je dopuščeno neomejeno avdio in video-nadziranje posameznikov".

Člani odbora DZ za notranje zadeve so sicer pretekli teden že prižgali zeleno luč nadaljnji obravnavi nove policijske zakonodaje, tako predloga zakona o nalogah in pooblastilih policije kot predloga zakona o organiziranosti in delu v policiji.

Ne spreglejte