Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 5. 2021,
9.48

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32

8

Natisni članek

nadzor Slovenija Bližnji vzhod letalo Pipistrel

Ponedeljek, 10. 5. 2021, 9.48

2 leti, 11 mesecev

Pipistrelovo letalo razkrilo ameriški tajni program po nesreči v Iraku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32

8

pipistrel | Foto STA

Foto: STA

Po lanskem strmoglavljenju Pipistrelovega skoraj neslišnega brezpilotnega letala Sinus v Iraku je ameriška vojska potrdila uporabo tega modela za nadzor iz zraka na Bližnjem vzhodu.

Ajdovsko podjetje Pipistrel specialnim enotam ameriške vojske že sedem let dobavlja letala za nadzor iz zraka. Delo za ameriško vojsko je eno največjih referenc pri potencialnih kupcih, ki sproži povpraševanje tudi drugje po svetu, je po poročanju MMC povedal direktor in solastnik podjetja Ivo Boscarol.

"Zanimivo je, da sta ameriška vojska in letalska vojaška industrija največja izvoznika letal na svetu, potem pa prideta za taka specialna letala v majhno Slovenijo in še manjšo Ajdovščino, saj tako dobrih in kakovostnih letal in tudi po takšni ceni, sami ne morejo narediti," je že lani za STA povedal Boscarol. A takrat slovenska javnost še ni vedela nobenih podrobnosti.

Pri Pipistrelu vedeli za tajni program

Boscarol je potrdil, da so pri Pipistrelu vedeli za omenjeni tajni program, kot tudi, da so lani izvedeli za strmoglavljenje enega od njihovih letal. Pojasnil je še, da vzrok nesreče ni bila tehnična napaka Pipistrela, ni pa želel konkretno komentirati, ali so vedeli prav za konkretni program v Iraku, saj so členi pogodbe o nerazkrivanju podatkov pri vojaških naročilih zelo strogi.  

Pipistrel VTOL
Avtomoto Tak letalnik Pipistrel razvija za Kitajce #foto

Skrivnostno poročilo ne razkriva vzroka ne taktik

Uradno poročilo o dogodku, do katerega se je dokopala spletna stran The War Zone, navaja, da je šlo za brezpilotno letalo, razvito na podlagi Pipistrelovega enomotornega ultralahkega letala Sinus, ki je sicer služilo kot osnova številnim naslednjim Pipistrelovim letalom. 3,4 milijona dolarjev vredno brezpilotno letalo je ob pristajanju nenadoma strmoglavilo z nosom navzdol in bilo popolnoma uničeno.

Zanimivo je, da je poročilo vsebinsko spisano tako, da iz njega ni mogoče razbrati ne vzroka ne dejavnikov nesreče in tudi ne predlaganih sprememb taktik ali postopkov, še navaja portal. Poročilo omenja slabo vreme nad Erbilom v času dogodka.

Omenjena posebna brezpilotna letala uporabljajo Američani v sklopu svojega poveljstva specialnih operacij (SOCOM) v programu brezpilotnih letalnikov dolge vzdržljivosti LEAP. Javnost je za obstoj programa izvedela šele ta teden, ko je potekel embargo na novico, da je 24. julija lani na mednarodnem letališču v Erbilu v Iraku strmoglavil eden teh brezpilotnih letalnikov, identificiran zgolj kot AVOO9.

Šlo je za ''incident''

Da je na "nerazkriti lokaciji v tujini" prišlo 24. julija 2020 do "incidenta z daljinsko pilotiranim plovilom", je sicer takrat prva poročal Air Force Magazine in ugibalo se je, da bi lahko šlo za RQ-170 Sentinel, a je revija tudi navedla, da izgubljeno letalo pripada zračnim silam posebnih operacij, ki pa RQ-170 ne uporablja. Uradno poročilo o nesreči sicer ne daje podrobnega opisa letala LEAP, razen da gre za last ameriške vlade in ga je v času dogodka upravljal pogodbeni izvajalec, in sicer uslužbenec korporacije Technology Service (TSC), ki mu Pipistrel dobavlja letala in s katerim je Pentagon aprila lani za namene LEAP še povišal vrednost pogodbe na 63 milijonov. Februarja letos so jo zvišali še za dodatnih 12 milijonov, torej na 75 milijonov.

Decembra 2019 je raziskovalni laboratorij zračnih sil (AFRL) naznanil, da je njegov center za hitre inovacije opravil serijo testnih poletov v Utahu v sklopu programa "platforme letal ultra dolge vzdržljivosti" (Ultra LEAP). Ob tem so sporočili, da bi bil sistem lahko pripravljen za operacije na terenu že leta 2020.

Izvirni Pipistrelov model Sinus sega v leto 1996 in je služil kot osnova vrsti podrazličic, vključno z linijo Virus, ki jo je enostavneje skladiščiti. Iz ajdovskega podjetja so sporočili, da lahko aktualni model Sinus 9122 doseže najvišjo hitrost 225 kilometrov na uro, potovalno hitrost ima 200 km/h, hitrost izgube vzgona pa 63 km/h.
Spitfire
Novice Četrt ure za (virtualno) letalsko obrambo Slovenije
ivo boscarol
Novice Novo Pipistrelovo letalo na vodik uspešno poletelo
Ne spreglejte