Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 1. 2016,
17.24

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Pedro Opeka Nobelova nagrada

Sobota, 30. 1. 2016, 17.24

4 leta, 7 mesecev

Peter Opeka znova nominiran za Nobelovo nagrado za mir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Civilna družba za pravično Slovenijo je pripravila nominacijo, ki jo je prvi podpisal predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič, pridružili pa so se mu vsi člani ustavnega sodišča in Lovro Šturm.

"Težave, ki jih Peter Opeka rešuje, postajajo vedno bolj pereče. Evropa je letos še posebej začutila, kakšne so posledice nepravične porazdelitve dobrin, Opeka pa daje zgled, kako to nepravičnost odpravljati," je ob najavi nominacije za Siol.net povedal Mitja Štulariz Civilne družbe za pravično Slovenijo. "Ker je prav nepravičnost vir vseh nemirov v svetu, bi si Nobelovo nagrado za mir gotovo zaslužil prav Peter Opeka."

Nominacijo je prvi podpisal predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič, pridružili pa so se mu vsi aktualni člani ustavnega sodišča Jadranka Sovdat, Mitja Deisinger, Etelka Korpič Horvat, Dunja Jadek Pensa, Marta Klampfer, Ernest Petrič, Jasna Pogačar in Jan Zobec ter nekdanji predsednik ustavnega sodišča Lovro Šturm.

Zakaj so podporo za nominacijo iskali ravno pri ustavnem sodišču? Ker je ustavno sodišče glavna avtoriteta, prvi varuh pravičnosti v Sloveniji, pravi Štular.

Oktobra na dobrodelnem koncertu zbrali 246.106 evrov za Madagaskar S humanitarno prireditvijo Peter Opeka za prijatelje v Hali Tivoli, ki jo je civilna družba organizirala skupaj z Misijonskim središčem Slovenije, so zbrali rekordnih 246.106 evrov za pomoč najrevnejšim na Madagaskarju. Uspeh te prireditve je tlakoval pot tudi tej nominaciji.

"V prepričanju, da sta revščina in socialna neenakost temeljni vir konfliktov in vojn na našem planetu in da je model uspešnega spopada z revščino, ki ga je uveljavil Peter Opeka, zgled miru za ves svet, predlagamo, da mu Nobelov odbor podeli Nagrado za mir," so zapisali.

V besedilu nominacije so posebej izpostavili karizmatični lik Petra Opeke, ki rešuje najrevnejše in jim vrača človeško dostojanstvo ter po svetu in v Sloveniji navdušuje za zmernost, solidarnost in odgovornost ljudi vseh prepričanj.

O življenju in delu misijonarja Petra Opeke je Jože Možina, novinar RTV Slovenija, posnel dokumentarni film, ki si ga lahko ogledate na tej povezavi.

Ne spreglejte