Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 3. 2014,
20.04

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Borut Pahor Slovenija Avstrija Hrvaška

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 3. 2014, 20.04

8 let, 3 mesece

Pahor z avstrijskim in hrvaškim predsednikom za okrepitev gospodarskega sodelovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Predsedniki Avstrije, Slovenije in Hrvaške, Heinz Fischer, Borut Pahor in Ivo Josipović, so se danes na Dunaju na prvem neformalnem srečanju dogovorili za redna letna srečanja te nove trilaterale.

Prihodnje srečanje bo gostila Slovenija. "Imamo podobno mnenje o pomembnih evropskih in regionalnih vprašanjih," je po pogovoru dejal Josipovič. Dejal je tudi, da se strinjajo, da se je treba bojevati za mir in da morajo vse politike temeljiti na ohranitvi miru. Poudaril je še, da vse tri države podpirajo širitev EU in države Jugovzhodne Evrope na tej poti.

Današnje prvo srečanje treh predsednikov v tem formatu, za katerega sta po besedah Fischerja dala pobudo njegov slovenski in hrvaški kolega, je avstrijski predsednik označil za koristno in uspešno. Trilaterala je po besedah predsednikov posvečena izmenjavi mnenj in idej ter razpravi o vprašanjih, ki so pomembna za vse tri države in Evropo. Vsi predsedniki za mir in stabilnost Pahor je tovrstne pobude označil kot pomembne, saj je dialog ključen za mir in stabilnost. Poudaril je, da bodo tako v EU kot v regiji storili vse, kar je potrebno za ohranitev miru in stabilnosti v Evropi. Kot predsedniki s poznavanjem in izkušnjami v regiji pa imajo še posebno odgovornost za dajanje pobud in predlogov za ohranitev miru in stabilnosti v regiji.

Med okviri je opozoril na proces Brdo, kolega iz Avstrije in Hrvaške pa je znova pozval k razmisleku o obnovitvi pobude Alpe Adria predvsem na gospodarskem področju, s katero bi lahko pripomogli h gospodarski rasti in boju proti brezposelnosti. Zavzel se je okrepitev te pobude z obstoječimi programi EU. Pahor opozarja na prednostne naloge Slovenije Predsedniki so uvodoma predstavili notranjepolitične razmere v posameznih državah trilaterale. Pahor je povedal, da ima Slovenija po petih letih gospodarske krize prvič pozitivno gospodarsko rast, kar je zagotovo pozitivno znamenje, vendar je treba reforme nadaljevati. Prednostne naloge v Sloveniji ostajajo reforma zdravstvenega sistema, konsolidacija javnih financ ter izboljšanje položaja in zaposlovanja mladih, je dodal.

O aktualnih razmerah v EU je predsednik Pahor dejal, da bo od rezultatov evropskih volitev oziroma ravnotežja moči v Evropskem parlamentu odvisno, kakšna bo prihodnost EU, meni pa, da bodo prednostne naloge še nekaj let ostale stabilizacija finančnih sistemov v območju evra, zvišanje konkurenčnosti Evrope v svetu in ukrepi za spodbujanje ustvarjanja novih delovnih mest.

Ne spreglejte