Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 10. 2011,
22.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Borut Pahor Janez Janša Janez Janša

Nedelja, 2. 10. 2011, 22.59

8 let

Pahor: Nisem naklonjen veliki koaliciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Iz vrste razlogov nisem naklonjen veliki koaliciji, je dejal premier, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor.

Kot je v pogovoru za TV Slovenija pojasnil, njegov in koncept vodenja vlade prvaka SDS Janeza Janše ne gresta skupaj, zato je prav, da po volitvah tisti, ki bo dobil podporo volivcev, prevzame vodenje vlade, drugi pa ostane opoziciji. Na volitvah bodo morali volivci presoditi, ali je "retorika SDS z Janšo tisto, kar je rešitev za naše probleme, ali je to, kar ponujam jaz, lahko boljša perspektiva od njegove", je dejal Pahor. Volivcem ne more obljubiti boljšega življenja Dodal je, da volivcem ne more obljubiti boljšega življenja. "Lahko pa obljubim, da bom naredil vse, da kriza vašega življenja ne bo še poslabšala in da ne boste nosili večjih socialnih bremen, kot jih zmorete." Pahor: Janša bo moral prevzeti odgovornost Pahor je še poudaril, da je Janša, ki ga je v pogovoru z Ladom Ambrožičem označil za svojega tekmeca in ne za sovražnika, "letos poleti rekel štirikrat proti", zato bo moral prevzeti odgovornost za to, da mu je bilo pomembneje, da vlada izgubi podporo, kot da uspejo reforme. "Ljudje bodo morali razsojati tudi o tem," je dejal. Premier v odhodu sicer pravi, da ima "vizijo in energijo" za to, da tudi po predčasnih volitvah ostane na premierskem položaju. Ob vsem znanju in izkušnjah razume, kakšni bodo izzivi časa v naslednjih letih in ima približno vizijo, da Slovenijo varno prepeljemo iz obroča krize, je dejal. Ponudb za službe izven politike mu ne manjka Sicer pa mu, kot je tudi povedal, ne manjka ponudb za službe izven politike, a mu trenutni položaj preprečuje, da bi se o njih pogajal. Vendar pa, kot je poudaril, je bila politika edina njegova ljubezen v javnem življenju in je živel zato, da je lahko delal. "Ko bom odšel iz politike, bom delal, da bom lahko živel," je dodal.

S premierskega položaja odhaja z zadoščenjem Pahor je še dejal, da s premierskega položaja odhaja z zadoščenjem. Da je kos premierskemu položaju, v kar so po njegovih besedah mnogi dvomili, pa je dokazal z rešitvijo spora s Hrvaško, pravi.

Pahor: Kriza je imela tudi eno dobro stran Priznal je, da Slovenci po letu 2008, ko se je začela kriza, v povprečju živijo slabše, a opozoril, da je bil v Sloveniji zdrs pod prag revščine najnižji v EU in da socialna povezanost v družbi ostaja velika. Glede občutnega zvišanja javnega dolga v času njegove vlade je pojasnil, da je bila večina sredstev namenjena prav za ohranjanje slednje ter za spodbujanje razvoja. Kriza pa je imela po Pahorjevem mnenju tudi eno dobro stran, namreč, da je "prekinila tok razvoja Slovenije, ki je šel v napačno smer", in sicer, ko so imeli posamezniki ali skupine pretiran oziroma nesorazmeren vpliv.

"Zasmehovali so nas, tudi mene osebno in me skušali prikazati kot nesposobneža" Zaradi temeljnih reform, s katerimi smo se dotaknili privilegijev centrov moči, so mnogi skušali narediti vse, da ta vlada v očeh ljudi ne bi bila uspešna in ugledna, je še dejal Pahor in dal vedeti, da so bili takšni tudi na politični levici. "Zasmehovali so nas, tudi mene osebno in me skušali prikazati kot nesposobneža," je dejal.

Pahor: Mnoga omrežja smo pretrgali Mnoga omrežja smo pretrgali, zato toliko zadovoljstva ob mojem odhodu, zato v določenem delu levice vlada strah, da bi znova uspel, je še dejal Pahor. Ocenil je, da je njegov predhodnik na premierskem položaju Janša naredil ključno napako prav v tem, ker ni prekinil nevarnega procesa v razvoju družbe, temveč je raje skušal ustvariti svojo elito.

Ne spreglejte