Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 9. 2011,
16.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borut Pahor Libija SCT

Ponedeljek, 19. 9. 2011, 16.07

8 let

Pahor: Libija ni bila prioriteta slovenske zunanje politike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Premier Borut Pahor je danes v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca SDS Jožeta Tanka zavrnil njegove navedbe, da je bila Libija prioriteta slovenske zunanje politike v tem mandatu.

Kot je zatrdil, je Slovenija v tem mandatu glavno pozornost namenila sosednji Hrvaški, prizadeval pa si je tudi okrepiti vlogo Slovenije v jugovzhodni Evropi. "Washington - varnostni zaveznik Slovenije" Pahor je dejal, da si je prizadeval okrepiti stike tudi z Moskvo, Pekingom in Washingtonom, ki je po njegovih besedah tudi varnostni zaveznik Slovenije. Z Rusijo je bil po njegovih navedbah narejen velik korak naprej, s Kitajsko pa so dvostranski odnosi še precej daleč od tistega, kar bi bilo v korist Slovenije. Omenil je tudi uspešen obisk v Indiji. Pahor je nadaljeval, da si je prizadeval tudi za to, da bi bila Slovenija s svojim znanjem in vlogo aktivna v mednarodni skupnosti in "v tem mandatu nam je to v določeni meri tudi uspelo". Pahor: Libija je ponujala možnosti za posle Pahor je dejal, da je Libijo večkrat obiskal, ker so že na začetku mandata zelo hitro ugotovili, da gospodarstvo potrebuje pomoč politike pri iskanju novih trgov, zlasti pa so se ozirali na tiste trge, ki so ponujali priložnosti za gradbeništvo. Libija je bila takrat v zagonu pri gradnji infrastrukture in je ponujala možnosti za posle, je dejal.

Kot je pojasnil, je slovenska vlada z libijsko sklenila memorandum o gospodarskem sodelovanju in "nič mimo tega memoranduma ni bilo ne zahtevano ne obljubljeno". Dodal je, da je na prošnjo gospodarstvenikov v Libiji in drugje rad opravil dobro delo za odnose slovenskih podjetij z vladami in pristojnimi organi za investicije v tistih državah, saj je menil, da je to del nalog predsednika vlade.

Pahor je Zidarjevo pismo posredoval predsedniku libijske vlade "Zame je bilo pomembno, da od tega ne jaz, ne stranka, ne kdo, ki ni pooblaščen, nima nobenih koristi in jih ni imel", ne v primeru direktorja SCT Ivana Zidarja ne v primeru Stožic, je zagotovil. Glede Zidarja je Pahor dejal, da je tako ob številnih drugih primerih posredoval njegovo pismo predsedniku libijske vlade. Kar se tiče Stožic, pa je prosil libijsko vlado, naj preučijo možnosti investicije in to so storili, vendar pa se je potem zaradi razpleta dogodkov "vse obrnilo na glavo".

Ne spreglejte