Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 9. 2018,
6.46

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Banka Slovenije Borut Pahor Boštjan Jazbec

Sreda, 5. 9. 2018, 6.46

5 let, 7 mesecev

Pahor izbira novega guvernerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Borut Pahor | Foto STA

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor bo danes začel posvetovanja s poslanskimi skupinami o kandidatu za novega guvernerja Banke Slovenije. Na pogovor so danes vabljeni vodje poslanskih skupin SDS, LMŠ, SMC, Levica in DeSUS, preostali bodo pogovor opravili jutri. Predsednik republike mora ime kandidata v DZ poslati do 19. septembra.

V Vili Podrožnik se bodo tako danes zvrstili Danijel Krivec, Brane Golubović, Igor Zorčič, Matej Tašner Vatovec in Franc Jurša, v četrtek pa še vodje poslanskih skupin SD Matjaž Han, NSi Jožef Horvat, SAB Marko Bandelli in SNS Zmago Jelinčič Plemeniti ter poslanca narodnih skupnosti Felice Žiža in Ferenc Horvath.

Za zamenjavo Jazbeca pet kandidatov

Predsednik republike je kandidature za guvernerja začel zbirati konec aprila, potem ko je svoj mandat zaradi odhoda na vodstveno funkcijo v enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije, predčasno končal Boštjan Jazbec. Do izteka roka, 20. avgusta, je prejel pet predlogov kandidatur.

Banka Slovenije
Novice Kandidati za guvernerja Banke Slovenije se predstavljajo poslanskim skupinam

Med temi sta trenutna viceguvernerja in člana sveta Banke Slovenije Marko Bošnjak in Primož Dolenc (slednji po Jazbečevem odhodu tudi začasno vodi Banko Slovenije), nekdanja članica sveta Banke Slovenije Mejra Festić, ki je redna profesorica na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti in znanstvena svetnica na fakultete za management Univerze na Primorskem, nekdanji slovenski član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl, ki je trenutno aktiven v Evropski banki za obnovo in razvoj, ter predsednik uprave Triglav Skladov Benjamin Jošar.

Favorita še ni

Kandidati so se v minulih dneh že predstavljali po poslanskih skupinah, na podlagi dostopnih izjav pa ni mogoče govoriti o kakšnem favoritu.

Pahor bo izbranega kandidata DZ predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur, torej do 19. septembra. Po posredovanju predloga kandidature DZ je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata. DZ bo o kandidatu glasoval najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat pa za izvolitev potrebuje glasove večine vseh poslancev.

Boštjan Jazbec
Novice Zaupno poročilo: zakaj Jazbec v treh letih ni izrekel kazni za pranje denarja v NKBM #video
Ne spreglejte