SiolNET. Novice Slovenija
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor: Bolj ko bomo človeško povezani, večja bo verjetnost za trajni mir #foto #video

0,32

termometer

Bolj ko bomo človeško povezani, znotraj narodov in med njimi, večja bo verjetnost za trajni mir, je danes na osrednji slovenski slovesnosti ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne poudaril predsednik republike Borut Pahor. Konec prve svetovne vojne pa je označil za "otipljiv začetek formiranja slovenske nacije in države".

Slovesnost je bila pri kostnici žrtev prve svetovne vojne na ljubljanskem pokopališču Žale. Poleg predsednika republike Pahorja so se je udeležili tudi predsednika državnega zbora in državnega sveta Dejan Židan in Alojz Kovšca, nekateri ministri, visoki predstavniki sodstva, policije, vojske in verskih skupnosti ter tudi nekateri člani diplomatskega zbora.

1. svetovna vojna Žale Foto: Ana Kovač

Pahor je v govoru opozoril, da lahko mir ohranjamo in krepimo le z medsebojno prijaznostjo, razumevanjem, spoštovanjem, upoštevanjem, obzirnostjo, solidarnostjo, srčnostjo in zavračanjem slehernega sovraštva: "Svet nikoli ni pahnjen v vojno. Tja ga pahne neodgovorna presoja in odločitev. Vojne, zlasti svetovne, niso naravno stanje človeške družbe. O vojnah in o miru odloča človek."

1. svetovna vojna Žale Foto: Ana Kovač

V vsakem zgodovinskem položaju je po besedah predsednika republike vedno mogoče izbrati med vojno in mirom, ko sta za to na voljo še čas in možnost. "Od tod naše prepričanje, da je trajen mir mogoč," je dejal in dodal, da je spomin na prvo svetovno vojno na Slovenskem dolga leta počival v intimnem, osebnem spominjanju.

1. svetovna vojna Žale Foto: Ana Kovač

"Toda vsaj od 100. obletnice konca prve svetovne vojne naprej si ta čas zasluži status prelomnice za našo narodovo zgodovino. Tako v času vojne, ki je v rovih požirala nedolžna življenja slovenskih fantov, kot v času neposredno po njej, ko se je odprla pot za politično formiranje slovenskega naroda."

1. svetovna vojna Žale Foto: Ana Kovač

Po Pahorjevem mnenju ne bo pretirano, če bomo videli konec prve svetovne vojne kot otipljiv začetek formiranja slovenske nacije in države: "Nič velikega se ne zgodi čez noč, temveč zori." Pahor je tudi spomnil, da bo v nedeljo v Parizu svetovna slovesnost ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne: "Številni voditelji se bomo skupaj poklonili žrtvam vojne in se zavezali skupnemu stremljenju za mir," je še dejal.

1. svetovna vojna Žale Foto: Ana Kovač

Zbrane na slovesnosti je nagovorila tudi podpredsednica Nacionalnega odbora za obeleževanje 100. obletnic prve svetovne vojne in predstojnica Zgodovinskega inštituta Milka Kosa Petra Svoljšak, ki je prvo svetovno vojno prav tako označila za prelomni dogodek v slovenski zgodovini 20. stoletja.

1. svetovna vojna Žale Foto: Ana Kovač

In če je prva svetovna vojna "predvsem razdirala, spomin nanjo, prav nasprotno od njene mlajše sestre, predvsem združuje, združuje slovenske muzeje v razstavnih projektih o vojni, kakršne si niso predstavljali, na vsem državnem ozemlju in v vsem obdobju spominjanja vojnih stoletnic," je dodala Svoljšakova.

1. svetovna vojna Žale Foto: Ana Kovač

Sicer je današnjo slovesnost spremljal kulturni program. Članica Evropskega mladinskega simfoničnega orkestra Lena Kurat je tudi prebrala Zavezo za mir, ki jo je avgusta letos v Kobaridu podpisalo 11 mladih iz 11 držav v okviru glasbenega projekta Bobni miru.

1. svetovna vojna Žale Foto: Ana Kovač

Po slovesnosti se je s poslanico oglasil tudi predsednik državnega zbora Židan. V njej je zapisal, da je mir neprecenljiva vrednota, ki terja nenehno čuječnost, delo, trud in prizadevanja vseh nas, tako posameznikov kot držav: "Terja dosledno spoštovanje človekovih pravic, pristno solidarnost, nenehno zavračanje kakršnihkoli predsodkov in nestrpnosti ter odločno zoperstavljanje sovražnosti."

1. svetovna vojna Žale Foto: Ana Kovač

Ne glede na stopnjo razvitosti in blagostanje mir po Židanovih besedah nikoli ni bil in nikoli ne bo samoumeven, "čeprav ga kot samoumevnega še vedno prepogosto in preveč lahkomiselno dojemamo". Kot je opozoril, prva svetovna vojna ni rešila nobenega od problemov, ki so do te vojne pripeljali.

1. svetovna vojna Žale Foto: Ana Kovač

"Za seboj je pustila le tragično bilanco: več milijonov žrtev, brezmejne človeške stiske, opustošene pokrajine, izčrpano in porušeno Evropo ter zlom štirih velikih imperijev," je še zapisal Židan.

Pri kostnici žrtev prve svetovne vojne na Žalah je bila 9. septembra 2014 tudi državna komemoracija ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne, ki je pomenila uvod v slovensko zaznamovanje 100. obletnic, povezanih s prvo svetovno vojno.

1. svetovna vojna Žale Foto: Ana Kovač 1. svetovna vojna Žale Foto: Ana Kovač 1. svetovna vojna Žale Foto: Ana Kovač 1. svetovna vojna Žale Foto: Ana Kovač 1. svetovna vojna Žale Foto: Ana Kovač 1. svetovna vojna Žale Foto: Ana Kovač 1. svetovna vojna Žale Foto: Ana Kovač Emmanuel Macron Novice Francoski in nemški predsednik zaznamovala 100. obletnico konca prve svetovne vojne

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin