SiolNET. Novice Slovenija
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Otroci na Debelem rtiču skozi delavnice spoznavali pomen ohranjanja čistih voda

 | Foto:
Oglasno sporočilo

Tušev dobrodelni projekt bo v tem poletju 14. leto zapored pričaral nasmeh na obraz 500 otrokom.

Tuš že 14. leto zapored v okviru dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh s svojimi partnerji in kupci 500 otrokom iz socialno ogroženih družin omogoča enotedensko letovanje na Debelem rtiču. Prvih 120 otrok je že prispelo na letovanje, čez poletje pa se bodo zvrstile še štiri skupine iz vse Slovenije. Letos bodo poleg športnih, izobraževalnih in vodnih aktivnosti poseben poudarek namenili ravno zadnjim, tako je prva skupina že danes obiskala štiri delavnice na temo Ohranimo naše vode čiste, ob koncu pa z gusarjem in Piko zapela posebno gusarsko himno in odkrila zaklad na dnu morja. V sodelovanju z Rdečim Križem Slovenije bodo tako v 14 letih počitnice omogočili že več kot 7.100 otrokom.

Dobrodelni projekt Pričarajmo nasmeh otrokom iz socialno ogroženih družin iz vse Slovenije zagotavlja lepše in kakovostne počitnice. Vsako leto otroci namreč sodelujejo pri številnih aktivnostih, kot so ustvarjalne delavnice, športne aktivnosti, izlet z ladjico, kopanje, zabava z glasbo in plesom, trim steza, igrišče in drugo. Letos pa so otroci spoznavali in se osveščali tudi o varovanju vodnih virov ter varčevanju z vodo, kar so odkrivali na štirih delavnicah o ohranjanju čistih voda. Na prvi, veliki slikarski delavnici, so skozi slikarske umetnine sami pojasnili, kako bi poskrbeli za ohranjanje čistih voda. Izdelki so bili polni morskih živali, rek, jezer in morij, vsak otrok je izrazil svoj pogled na čistost in ohranjanje vode. V eko ustvarjalnici so iz odpadne embalaže ustvarjali vodne živali in tako spoznavali pomen čistih voda za življenje v njih. Pripravili so tudi vodne igre brez meja, v katerih so otroci urili svoje spretnosti, na koncu pa tekmovali s pokanjem velikanskih milnih mehurčkov. Zadnja delavnica je še poudarila simboliko varovanja vodnih virov, saj so otroci izdelovali ladjice in nanje napisali ter nalepili misli o pomenu ohranjanja čistih voda. Ladjice so simbolično spustili v vodo in tako svoje misli in želje zaupali vsem prisotnim in ponesli v svet.

Gregor Štampohar, poslovni direktor Skupine Tuš je povedal: "Ponosni smo, da vsako leto 500 otrok popeljemo v svet igre, drugačnosti in jim omogočimo počitnice v krogu svojih vrstnikov. V 14 letih bomo izkušnjo omogočili skupno že 7.100 otrokom, kar je enakovredno kar tretjini vseh prvošolcev, ki so pravkar osvojili prvo stopničko osnovnošolskega izobraževanja."

V času poletnih počitnic, julija in avgusta, se bodo na Debelem rtiču zvrstili otroci iz vseh slovenskih regij. Pri izbiri otrok sodelujejo s partnerjem Rdečim križem Slovenije, ki otroke na podlagi objektivnih parametrov izbere s pomočjo Centrov za socialno delo, socialnih služb na osnovnih šolah ter Območnih združenj Rdečega križa Slovenije. "Nekateri otroci poleg težke ekonomske situacije občutijo tudi socialno izključenost. V Rdečem križu Slovenije opozarjamo, da tveganje revščine in socialne izključenosti narašča, saj od leta 2013 stopnja tveganja revščine znaša 14,5 odstotka, tveganje socialne izključenosti pa je doseglo že vsakega petega Slovenca ali Slovenko. RKS tako med drugimi aktivnostmi organizira tudi tedenska brezplačna letovanja otrok in zahvaljujemo se dolgoletnemu partnerju, družbeno odgovorni Skupini Tuš, ki z nami sodeluje že vrsto let," poudarja Renata Brunskole, generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije.

Skupina Tuš je že od svoje ustanovitve pred več kot 27 leti zavezana družbeno odgovornim aktivnostim, prek katerih vrača lokalnemu in širšemu okolju. Njena usmeritev, pomagati otrokom, je pred 14 leti pripomogla k rojstvu projekta Pričarajmo nasmeh, ki vsako leto 500 otrokom iz socialno ogroženih družin iz vse Slovenije omogoči tedensko letovanje v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič. Družbi je zelo pomembna kontinuiteta akcije in cilja na vsakoletno rast skupnega števila otrok, saj tako želi čim več otroških življenj obogatiti s spominom, ki jim riše nasmeh na obraz za vse življenje.

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin