Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
10. 11. 2016,
18.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,53

7

Natisni članek

najbogatejši Iza Login Samo Login Joc Pečečnik Igor Lah

Četrtek, 10. 11. 2016, 18.01

6 let, 6 mesecev

Osem dejstev, ki jih morate vedeti o slovenskih multimilijonarjih

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,53

7

Medtem ko na vrhu lestvice najbogatejših Slovencev že tretje leto domujeta lastnika IT podjetja Outfit 7 Iza in Samo Login, je pod vrhom precej več premikov. Na drugo mesto se je prebil Joc Pečečnik, v deseterici pa je prvič tudi podjetnik Igor Akrapovič.

 

Revija Manager je objavila novo lestvico najbogatejših Slovencev. Kdo je na vrhu, kdo raste in kater nekoč najbogatejši Slovenec je letos zdrsnil z lestvice? 

Samo in Iza Login že tretje leto kraljujeta na lestvici. | Foto: Tania Mendillo Samo in Iza Login že tretje leto kraljujeta na lestvici. Foto: Tania Mendillo 1. Premoženje Loginovih manjše, a le zaradi metodoloških sprememb

Najbogatejša Slovenca 2015 sta Iza in Samo Login, glavna ustanovitelja in približno 60-odstotna lastnika podjetja Outfit7, ki mu je preboj uspel z razvojem aplikacij z govorečimi živalmi.

Zakonca Login sta tretje leto prva na lestvici. Letos so avtorji lestvice njuno premoženje ocenili na 699 milijonov evrov, kar je precej manj kot lani (855 milijonov evrov), a je vzrok v tem, da so imeli letos na voljo bolj natančne podatke o poslovanju podjetja.

Podjetje ima sedež v Londonu in je davčni rezident Cipra. Njihova ljubljanska hčera Ekipa2 je lani povprečno zaposlovala 130 ljudi, v celotnem letu pa ustvarila 9,3 milijona evrov prihodkov.

2. Med najbogatejšo stoterico osem "outfitovcev"

Outfit7 je najbolj zastopano podjetje na lestvici: na tej je poleg zakoncev Login še šest večjih solastnikov podjetja. Na četrtem mestu je Marko Pistotnik (211 milijonov evrov), na 12. mestu Rok in Nina Zorko (skupaj imata 66,5 milijona evrov), na 17. mestu s po 53,2 milijona evrov Tadej Miklič in Matej Romih, na 49. mestu pa Marko Štamcar (26,6 milijona evrov).

3. Posel s Kitajci izstrelil Boscarola

Ajdovec Ivo Boscarol se je po sklenitvi posla s Kitajci povzpel na lestvici. | Foto: Matej Leskovšek Ajdovec Ivo Boscarol se je po sklenitvi posla s Kitajci povzpel na lestvici. Foto: Matej Leskovšek Ivo Boscarol je skupaj s hčerko Tajo najhitreje rastoči multimilijonar. Na podlagi nedavno sklenjenega posla s Kitajci so avtorji lestvice potencialno tržno vrednost njunega Pipistrela ocenili na 50 milijonov evrov.

Boscarolova sta tako premoženje povečala za več kot trikrat. Lani sta bila s 17,8 milijona evrov na 72. mestu lestvice najbogatejših, letos pa sta se povzpela na 19. mesto.

4. Slovenija ima novega gradbenega barona Blaža Miklavčiča

Lastnik gradbene skupine GH Holding Blaž Miklavčič obuja naziv gradbenega barona, ki  ga je Slovenija od propada največjih gradbincev (SCT Ivana Zidarja, Vegrada Hilde Tovšak in Primorja Dušana Črnigoja) že malce pozabila. 

Miklavčič je od lani, ko so pri reviji Manager njegovo premoženje ocenili na 31,5 milijona evrov, to skoraj podvojil na slabih 62,1 milijona evrov in pristal na 13. mestu. S tem je prehitel Zidarja, ki je ob koncu zlatih časov "tehtal" 46,5 milijona evrov.

Miklavčičev GH Holding je imel lani 101,3 milijona evrov prihodkov (slabo četrtino več kot leto pred tem) in 15 milijonov evrov čistega dobička. Poleti je Miklavčič sicer za Siol.net dejal, da v gradbeništvu prihaja ohladitev, a GH Holding namerava morebiten zastoj v Sloveniji nadomestiti s posli na Balkanu.

Močna rast podjetja Akrapovič je njegovega lastnika Igorja Akrapoviča letos dvignila med deset najbogatejših Slovencev. | Foto: STA , Močna rast podjetja Akrapovič je njegovega lastnika Igorja Akrapoviča letos dvignila med deset najbogatejših Slovencev. Foto: STA , 5. Akrapovič se je prebil v deseterico najbogatejših

Podjetnik Igor Akrapovič je že lani premoženje povečal za tretjino in prišel na 14. mesto, letos pa je s še močnejšo rastjo (za 58 odstotkov) pristal na 8. mestu. Avtorji lestvice premoženje ustanovitelja podjetja za proizvodnjo izpušnih sistemov Akrapovič ocenjujejo na 91,6 milijona evrov.

Podjetje je imelo lani 83,5 milijona evrov prihodkov in 3,3 milijona evrov čistega dobička.

6. Zoltana Vargo škandal odnesel iz prve deseterice

Zoltan Varga, izvršni direktor enega največjih investicijskih skladov na svetu Och-Ziff Capital Managementa, je bil lani s 111 milijoni evrov sedmi najbogatejši Slovenec. 

Glavnino njegovega premoženja predstavlja 13,1 milijona delnic družbe. A Och-Ziff Capital Management se je pred meseci znašel v korupcijskem škandalu, s čimer je vrednost delnice podjetja strmoglavila (podatki na grafu spodaj). Sklad je priznal, da je v preteklosti podkupoval v afriških državah - med drugim naj bi bil na njihovi plačilni listi libijski diktator Moamer Gadafi - in se z ameriškimi oblastmi pogodil za 400 milijonov dolarjev vredno poravnavo, zaradi padca ugleda pa so nekateri špekulirali, da je s skladom konec.

Če upoštevamo trenutno vrednost delnice, je Vargovo premoženje danes vredno "le" še okrog 38 milijonov dolarjev (35 milijonov evrov), kar ga uvršča na 26. mesto (na lestvici je sicer mesto višje, saj je bila v času izračuna cena delnice višja). Dodajmo, da Varga po podatkih Reutersa prejema tudi okrog milijon dolarjev (900 tisoč evrov) letne plače.

Zoltan Varga se je rodil v Zagrebu, živel pa je v Zrečah. Po srednji šoli je odšel študirat v ZDA in tam ostal - najprej je delal kot analitik pri investicijski banki Goldman Sachs, nato se je preselil k Och-Ziff Capital Management.

Vir: Bloomberg | Foto: Vir: Bloomberg

7. Nekdaj najbogatejši, zdaj je Mirko Tuš izpadel z lestvice

Navdušenemu športniku Mirku Tušu, ki se že leta bolj ali manj uspešno izogiba fotografom, slabo poslovanje trgovske skupine Tuš verjetno briše nasmeh z ust. | Foto: Matej Povše Navdušenemu športniku Mirku Tušu, ki se že leta bolj ali manj uspešno izogiba fotografom, slabo poslovanje trgovske skupine Tuš verjetno briše nasmeh z ust. Foto: Matej Povše Z lestvice je izpadel trgovec Mirko Tuš, ki je bil prva štiri leta, do vključno leta 2010, najbogatejši Slovenec. Že bilanca njegovega Tuš Holdinga za leto 2014, ki jo je skrival pred javnostjo do letošnje pomladi, je namreč razkrila katastrofalne rezultate.

8. Sto najbogatejših je vedno bolj bogatih

Zadnje leto je bilo nasploh leto izjemnih rasti, večje smo imeli le v predkriznem letu 2008, ugotavljajo avtorji lestvice najbogatejših.

Vrednost premoženja je od lani zrasla štiri petinam ljudi na letošnji lestvici 100 najbogatejših. Prag za uvrstitev na lestvico se je zato dvignil za 2,5 milijona evrov na 17,6 milijona evrov.

Skupna vsota premoženja vseh 100 pa je enaka kot lani, 4,6 milijarde, vendar samo zato, ker so znižali nekatera vrednotenja, predvsem pri lastnikih Outfita7.

 

 

 

Ne spreglejte