Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 7. 2021,
12.27

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,29

48

Natisni članek

Anton Olaj preiskava Policija

Petek, 9. 7. 2021, 12.27

2 leti, 9 mesecev

Olaj poslušal radijsko zvezo: Poziv za odstranitev rumenih jopičev so dobili 16 sekund prej #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,29

48

Generalni direktor policije Anton Olaj je danes predstavil ugotovitve strokovnega nadzora v zvezi z ukrepanjem na alternativni proslavi 25. junija. Dejal je, da je odstranitev t. i. rumenih jopičev ukazalo vodstvo varovanja, ter dodal, da policisti niso obravnavali štirih kršitev javnega reda in miru pripadnikov protestne ljudske skupščine.

Policisti so 25. junija na alternativni proslavi na Prešernovem trgu v Ljubljani pridržali 13 pripadnikov skupine t. i. rumenih jopičev. Ugotovili so, da so njihovi predstavniki "na enoten in organiziran način" pristopili na Prešernov trg, kjer je že potekal shod udeležencev t. i. protestne ljudske skupščine, ki se je oblikovala ob robu petkovih kolesarskih protestov.

Skupina rumenih jopičev je razgrnila transparent, po tem pa je prišlo do prerivanja med predstavniki rumenih jopičev in protestne ljudske skupščine, je na novinarski konferenci pojasnil Olaj.

Dogajanje 25. junija:

Navodilo prišlo od vodstva varovanja

Zaradi namigovanj v javnosti, da je policija odločitev o odstranitvi rumenih jopičev sprejela zaradi poziva govorca ljudske skupščine, so poslušali radijsko komunikacijo vseh policistov in ugotovili, da je poziv o odstranitvi rumenih jopičev prišel od vodstva varovanja 16 sekund, preden je govorec "začel s ščuvanjem in pozivanjem policije k ukrepanju", je dejal Olaj.

Tudi po ukrepanju posebne policijske enote namreč policiji ni uspelo preprečiti nastanka kršitev javnega reda in miru, zato so vodstvo varovanja prosili za navodila in torej dobili navodilo, naj skupino rumenih jopičev odstranijo.

Poročilo s 25. junija:

Osrednja državna proslava ob 30. obletnici slovenske državnosti
Novice Janša: Doma in v Evropi se bomo borili za enake vatle za vse #foto #video

"Za tako razlikovanje policija nima pravne podlage"

Protestni shod | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Poleg tega so v nadzoru ugotovili, da policisti niso ukrepali glede vsaj še štirih pripadnikov protestne ljudske skupščine, ki so prav tako kršili javni red in mir, in z njimi niso izvedli policijskih postopkov. Med drugim so "vlekli za transparent" rumenih jopičev. "Za tako razlikovanje policija nima pravne podlage," je poudaril Olaj.

Povedal je, da so v nadzoru ugotovili, da so bili nekateri policisti v neposredni bližini kršitev pripadnikov protestne ljudske skupščine. "Obstaja možnost, da policisti v zelo napetih varnostnih razmerah dejansko niso zaznali vseh kršitev. Prav tako je možno oceniti, da so nekateri policisti videli te kršitve, vendar zoper kršitelje niso ukrepali zato, ker niso prejeli takšnega ukaza", je dodal Olaj.

Vodja sektorja za policijska pooblastila in preventivo v službi generalnega direktorja policije Marko Podlesnik je dodal, da so bila pridržanja odrejena zakonito. Policijska uprava Ljubljana je svoje naloge izvedla zakonito in v skladu z načelom sorazmernosti.

Pregledali videoposnetke policijskih kamer, z družbenih omrežij ...

Ugotovljeno pa je bilo tudi, da so bile pri izvedbi ukrepov storjene nekatere nepravilnosti v zvezi s časovno dinamiko odrejanja ukrepov takoj na kraju, v zvezi z enakostjo obravnave, v zvezi z ugotavljanjem obstoja elementov kaznivih dejanj pri vodenju prekrškovnega postopka, pri izrekanju opozoril in ukazov ter glede snemanja policijskih postopkov.

Za pregled takratnega dogajanja so nadzorniki pregledali videoposnetke policijskih kamer, videoposnetke na družbenih omrežjih, policijsko telefonsko komunikacijo in radijske zveze.

Ne spreglejte