Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2008,
13.48

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 6. 2. 2008, 13.48

8 let, 2 meseca

Odvetniki se ne strinjajo z novelo zakona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik odvetniške zbornice Miha Kozinc je v odzivu na predlagano novelo zakona o odvetništvu dejal, da za odvetniško zbornico ni sprejemljiva.

Odvetniki se ne strinjajo predvsem s spremenjenim disciplinskim postopkom in s predlaganim zakonom o odvetniški tarifi. Ne zdi se jim namreč dopustno, da bi slednjo določal kdor koli od zunaj.

"Tarifo mora določati zbornica" Odvetnike pri določitvi tarife z zakonom, kot je poudaril Kozinc, ne moti to, da bi se tarifa znižala ali zvišala. Kot je pojasnil, gre za to, da je odvetništvo ustavno zagotovljena samostojna in neodvisna služba. Zato se jim zdi nedopustno, da bi tarifo določal kdor koli od zunaj, saj bi to pomenilo poseg v njihovo neodvisnost, ki je tudi finančna, je še pojasnil.

Kot je še poudaril Kozinc, so na ministrstvu prepisali nemški model in za eno tretjino znižali postavke, "ne da bi upoštevali nemške pripombe o slabostih tega sistema". Dejal je tudi, da imajo z zakonom predpisano tarifo le v dveh evropskih državah, v Nemčiji in Avstriji. Poleg tega v zbornici menijo, da sta nemški in slovenski odvetniški sistem tako različna, da se ne more povzeti zgolj del nemškega, ki določa tarife, ostalega pa ne.

"Soicalni primeri so nizko na tarifi" Pri tem je Kozinc opozoril še na to, da je sedanja tarifa nastajala v procesu, ki je potekal dolgo časa in da ima tudi "določeno socialno noto, ki je nemški sistem nima". Kot je pojasnil, so namreč vsi spori, ki imajo element socialnosti, na tarifi razvrščeni zelo nizko.

Glede spremembe disciplinskega postopka pa na zbornici menijo, da bi bili pri tem postopku po novem odvetniki zastopani premalo, saj bi bili v manjšini. V okviru disciplinskega postopka se jim zdi sporno, da bi o tako drastičnem ukrepu, kot je na primer trajni odvzem licence, ki jo novela zakona predvideva kot novo kazen, odločali ljudje, ki niso odvetniki. S takšnimi ukrepi bi bila neodvisnost odvetnikov po mnenju Kozinca zreducirana na minimum.

"Odvzem licence ne sme biti v pristojnosti ministrstva" Poleg tega se ne strinjajo tudi s pristojnostjo ministra za odvzem licence, saj bi to pomenilo, da bi minister lahko vplival na odvetnike, ki delujejo v sporih z državo. Kozinc je ob koncu dejal še, da je upravni odbor zbornice sprejel sklep, da se, v kolikor bi ministrstvo pri zakonu vztrajalo, skliče skupščina zbornice, ki bi lahko sprejela nadaljnje oblike protesta.

Šturm: Nestrinjanje odvetnikov glede tarif je bilo pričakovati

Minister za pravosodje Lovro Šturm je dejal, da bo ministrstvo kljub nestrinjanju odvetniške zbornice pri predlogu zakona o odvetništvu vztrajalo. Iz predloga so že izvzeli pristojnost ministra za odvzem licence in imenovanje člana disciplinske komisije s strani varuha za človekove pravice.

Šturm presenečen, da so se na predlog odzvali javno V odzivu na mnenje odvetniške zbornice glede predlagane novele zakona o odvetništvu je minister Šturm dejal, da so odvetniški zbornici poslali gradivo s predlogom in pričakovali njihove pripombe. Zato so, kot je pojasnil, presenečeni, da so se v zbornici odločili na predlog odzvati najprej javno, ne pa v obliki pisnih pripomb.

Minister je dejal, da so, ne glede na to, nekatere predloge zbornice že upoštevali. Umaknili so predlog, da se v disciplinsko komisijo vključi predstavnika, ki ga predlaga varuh človekovih pravic. Predstavnika varuha bi tako zamenjal predstavnik sodnega sveta. Poleg tega pa so umaknili tudi predlog, da ima minister pristojnost za začasni odvzem licence odvetniku, ki je v disciplinskem postopku.

"Na delo odvetnikov je bilo več pritožb" Pri tem je minister poudaril, da je bilo na delo odvetnikov preveč pritožb. Na to je opozarjal tako varuh za človekove pravice, kot državni zbor, je dejal. Da te pritožbe večinoma niso utemeljene in da se ljudje pritožujejo čez odvetnike nasprotne stranke, kot je trdil predsednik odvetniške zbornice Miha Kozinc, je minister zavrnil. Pojasnil je, da so se ljudje večinoma pritoževali čez svoje odvetnike. Zato je po ministru to materija, ki jo je potrebno obdelati in spremeniti.

Da bi z novim zakonom o odvetništvu neustavno posegli v sistem odvetniške neodvisnosti in svobode, pa minister, kot je dejal, odločno zanika. "Vsakdo, ki deluje svobodno in neodvisno, mora prevzeti tudi odgovornost za svoje delovanje," je pojasnil. Minister je prepričan, da nobena od odločb ob morebitni ustavni presoji ne bi bila spoznana za neustavno, "tako tarife, kot disciplinski postopek".

Tudi očitek, da Nemčija nima istega sistema, ni utemeljen, pravi Šturm, saj imata obe svobodne in na demokraciji bazirane ustave. Če v nemški ustavi nimajo eksplicitno zapisano, da je odvetništvo neodvisno, kot imamo to pri nas, to še ne pomeni, da za to področje ne izhajajo iz drugih členov in da tam odvetništvo zato z ustavo ni opredeljeno kot neodvisno.

"Tudi do sedaj je pri tarifah sodeloval minister" Kot je še pojasnil Šturm, je tudi do sedaj za spremembo tarife minister moral dati soglasje in zato ni bilo njeno določanje neodvisno. Na očitek, da imajo tarifo določeno z zakonom le v Nemčiji in Avstriji, pa je dejal, da v drugih državah tarifo določa kar minister ali pa vlada in zato tudi ni neodvisna. Kot je poudaril, bo ministrstvo tako glede tarif, kot disciplinske komisije vztrajalo.

Ne spreglejte