Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2019,
8.59

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,17

11

Natisni članek

Borut Smrdel državna revizijska komisija

Sreda, 3. 4. 2019, 8.59

5 let

Odstopil šef Državne revizijske komisije Borut Smrdel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,17

11

Borut Smrdel, Državna revizijska komisija | Foto STA

Foto: STA

Borut Smrdel je v DZ poslal izjavo, v kateri poslance obvešča, da odstopa s funkcije predsednika Državne revizijske komisije. Kot je zapisal, je iskreno verjel, da za njeno opravljanje zadostujeta strokovno znanje in poštenje, izkušnje pa so prinesle poskuse vplivanja in načrtno vzbujanje dvoma o integriteti zaposlenih.

"Ko sem bil imenovan na navedeno funkcijo, sem iskreno verjel, da za njeno opravljanje zadostujeta strokovno znanje in poštenje. Moje razmišljanje je bilo, ko se zdaj oziram nazaj, naivno," v odstopni izjavi ugotavlja Smrdel.

Kot pojasnjuje, se namreč ob nastopu funkcije ni zavedal, da je "dandanes popolnoma sprejemljivo, da se poskuša s ciljno usmerjenimi PR-kampanjami redno vplivati na delo neodvisnih državnih organov in na njihovo odločanje".

"Sprejemljivo je načrtno vzbujanje dvoma o strokovnosti in integriteti"

Državna revizijska komisija | Foto: STA , Foto: STA , "Da je sprejemljivo načrtno vzbujanje dvoma o strokovnosti in integriteti zaposlenih pri teh organih zgolj zato, ker posamezna odločitev organa, ne glede na to, kako strokovno prepričljiva ali utemeljena je, ne ustreza pričakovanjem, željam ali pa interesom udeležencev v postopku ali pa koga drugega. In da je povsem sprejemljivo v položaju, ko je s strani neodvisnega državnega organa ugotovljeno nezakonito ravnanje, kot odgovornega za ta položaj prikazati organ, ki je nezakonitost razkril, ne pa tistih, ki so ravnali nezakonito," pravi.

"Danes te izkušnje imam, kar iskreno obžalujem," dodaja Smrdel in navaja, da je v opisanih okoliščinah breme vodenja Državne revizijske komisije zanj postalo pretežko.

Predsedoval od septembra 2012

Smrdel je bil na položaj predsednika revizijske komisije imenovan septembra 2012, pred tem pa je bil tam osem let zaposlen kot svetovalec. Tudi po odstopu s položaja predsednika pa ostaja na komisiji, je potrdil.

Revizijski postopki v državi so bili vsa leta velikokrat predmet kritik, češ da podaljšujejo postopke izbire izvajalcev projektov, kar predvsem pri večjih infrastrukturnih projektih odmika čas gradnje. Tako so na komisijo v zadnjem času leteli očitki zaradi revizijskih postopkov pri iskanju izvajalca gradnje druge cevi predora Karavanke, ki ga Dars, potem ko je Državna revizijska komisija razveljavila njegovo prvotno izbiro, zdaj išče z neposrednimi pogajanji z nekaterimi od ponudnikov. Medtem se je gradnja na avstrijski strani začela že septembra.

državna revizijska komisija | Foto: STA , Foto: STA ,

Zadeva je med drugim dobila politične posledice s sklepi, ki jih je na predlog SDS januarja sprejela komisija DZ za nadzor javnih financ. Ta od ministrstva za javno upravo med drugim pričakuje predlog zakonodajnih rešitev s področja revizije postopkov javnega naročanja, kar je premier Marjan Šarec že pred tem tudi napovedal.

Protikorupcijski komisiji predlaga, naj preveri obstoj korupcijskih tveganj in obstoj nasprotnih interesov pri posameznih članih senata Državne revizijske komisije. Kot smo na Siol.net že pisali, naj bi bila ena od štirih članic Državne revizijske komisije Nina Velkavrh partnerica Primoža Bešterja. Ta je član uprave v Kolektor Group, ena od skupin v skupini Kolektor Koling pa pomemben del prihodkov ustvari z državnimi posli.

radar
Mnenja Zakaj vam radarji danes ne morejo nič? #Argument

Računskemu sodišču Šarec priporoča, naj opravi revizijo posledic odločitev Državne revizijske komisije na višino stroškov oziroma končno ceno projektov za vsa javna naročila, katerih vrednost brez davka na dodano vrednost je bila enaka ali višja od 5,19 milijona evrov za zadnjih deset let.

Letno obravnavajo okrog 350 sporov

Na Državni revizijski komisiji so se že decembra odločno uprli tudi načinu komuniciranja strank v sporu, ki, kot pravijo, posega v njihovo integriteto.

Primera, ki sta bolj razburila, sta še škofjeloška obvoznica in elektronsko cestninjenje, kjer so nekateri pozivali celo k ukinitvi komisije.

Ob približno 6.400 večjih javnih naročilih se sicer pred Državno komisijo sproži okoli 350 sporov na leto, komisija pa vlagateljem oziroma pritožnikom ugodi v od 30 do 45 odstotkov primerov.

Minister za javno upravo Rudi Medved je po besedah poslanca SD Matjaža Hana na zadnjem vrhu koaliciji že predstavil osnove nove zakonodaje o javnem naročanju. "Te osnove, ki jih je predstavil Medved, gredo v pravo smer, zdaj moramo videti še zakonodajno besedilo in če bodo šle spremembe v tej smeri, se bomo verjetno lahko izognili tistim nekaterim podjetjem, ki se pritožujejo samo zato, da se pritožujejo, in bomo prej prišli do izvedbe kakšnega projekta," je dejal Han.

Möderndorfer: Čas bo pokazal, zakaj je odstopil

Poslanci so se sicer na odstop Smrdela danes odzivali različno. Za Mateja T. Vatovca (Levica) je Smrdelovo pismo "skrb zbujajoče v tem, kar razkriva oziroma poskuša vsaj med vrsticami povedati". "Če je razlog, da je odstopil, ta, da je ustavil posel pri Karavankah s turško družbo, ki je dokazano pri svojih projektih brutalno teptala delavske pravice, na njihovih gradbiščih je umiralo na desetine, celo na stotine ljudi, pri nas pa ima polno podporo, so te stvari nedopustne," je poudaril.

"Če so bili pritiski zaradi tega, mislim, da se morajo vsi državni organi s tem soočiti in se spoprijeti z neko konkretno raziskavo o tem, kaj se dogaja na teh področjih," je še dejal Vatovec in dodal, da so lobistični, pa tudi drugačni pritiski na funkcionarje oz. predstavnike, ki skrbijo za določena področja v tej državi, nedopustna. | Foto: STA , "Če so bili pritiski zaradi tega, mislim, da se morajo vsi državni organi s tem soočiti in se spoprijeti z neko konkretno raziskavo o tem, kaj se dogaja na teh področjih," je še dejal Vatovec in dodal, da so lobistični, pa tudi drugačni pritiski na funkcionarje oz. predstavnike, ki skrbijo za določena področja v tej državi, nedopustna. Foto: STA ,

Jani Möderndorfer (SMC) medtem meni, da bo "čas pokazal, zakaj je v resnici odstopil". Smrdel bi moral po mnenju poslanca SMC vztrajati na položaju, če govori o strokovnosti. "Kajti, saj veste, odstop pomeni pravzaprav priznanje poraza, kar je pa škoda," je dodal.

Tudi Franc Jurša (DeSUS) razlogov za odstop ni želel podrobneje komentirati. "Pritiskov ne morem komentirati, je pa to takšna služba, da je interesov ogromno in je bilo verjetno kaj na tem," je strnil. Parlamentarna mandatno-volilna komisija, katere član je tudi Jurša, sicer uradnega dokumenta o odstopu po poslančevih besedah še ni dobila, ko ga bo, pa bo začela postopke, da Državna revizijska komisija čim prej dobi novega predsednika.

Ne spreglejte