Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
9.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 3. 2012, 9.10

8 let

Odločilen bo glas občanov Radencev in Tišine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada, ki je decembra 2005. leta Dravskim elektrarnam Maribor (DEM) izdala koncesijo za energetsko izrabo reke Mure, je zagovornikom HE na Muri ponovno dala krila.

Dravske elektrarne Maribor (DEM) so vložile na ministrstvo za okolje in prostor pobudo za izdelavo državnega prostorskega načrta (DPN) za hidroelektrarno na reki Muri Hrastje - Mota.

Od predlaganih osmih lokacij sta ostali v igri le še dve – ena na območju Občine Gornja Radgona in druga na lokaciji Hrastje - Mota – za slednjo je bila že dana pobuda za izdelavo DPN, v kateri je navedenih več različic elektrarn za predviden pretok 270 kubičnih metrov na sekundo, in ki naj bi stala okrog sto milijonov evrov.

Nov nacionalni energetski program gradnji HE ni naklonjen Zaradi znane predlagane lokacije je tudi razumljivo, da so se v zadnjem času intenzivneje družili župani na levi in desni strani reke Mure, pred dnevi še župani zares ožjega območja. Čeprav gradnji HE na Muri nov nacionalni energetski program ni močno naklonjen, saj hidroelektrarne na Muri niso na prvem mestu pri predlaganih obnovljivih virih energije v Pomurju, in je v tem letu predvidena tudi razglasitev Unescovega biosfernega rezervata Mura-Drava-Donava, ki ga podpirajo države podpisnice Avstrija, Madžarska, Hrvaška, Srbija in Slovenija, je DEM kljub temu predlagal izdelavo DPN. Šele ko bo znana točna lokacija, kje naj bi umestili ta objekt na reki, se bodo vključili tudi povsem legitimni izdajatelji soglasij, npr. Zavod za varstvo naravne dediščine, ki izdaja naravovarstvene smernice in ki do zdaj ni bil vključen. Območje za lociranje HE Hrastje - Mota pa je zelo široko, in sicer od izliva mejne Kučnice v Muro pri Petanjcih do avtocestnega mostu pri Vučji vasi.

Vse bo treba dati na tehtnico Čeprav je županom in gradbincem obljubljeno marsikaj, pa bo na koncu treba dati na tehtnico prav vse koristi in negativne posledice – tudi za vrtine mineralne vode, vodna zajetja za vodovodno omrežje v Prekmurju in nasploh življenje ljudi. Kaj vse je izvedelo povabljenih dvanajst županov pred tedni na seji strateškega sveta Pomurskega razvojnega inštituta Murska Sobota, ki ga vodi dr. Darko Anželj, ne moremo zapisati, kajti novinarji na to sejo niso bili povabljeni. Dobili smo le sporočilo za javnost in odgovore na naša dodatna vprašanja. Te seje so se udeležili župani občin Apače, Beltinci, Križevci, Murska Sobota, Radenci, Razkrižje, Šentilj in Veržej ter podžupan občine Ljutomer, pred kratkim pa so se srečali še župani občin, ki so najbolj povezani z načrti DEM. Najbolj je zbodel zadnji stavek v izjavo direktorja DEM mag. Viljema Pozeba, da je prav njihov projekt v konkurenci številnih drugih energetskih projektov najboljši »tudi in predvsem za razvoj Pomurja in ljudi ob reki Muri«. Po mnenju dr. Darka Anželja pa imajo župani kot demokratično izbrani predstavniki pravico biti informirani, želja in dolžnost PRI-ja pa je, da jih seznani z aktualnim stanjem projekta gradnje HE na Muri: »Prepričan sem, da je prav, da smo se s projektom seznanili na tak način in v tako široki zasedbi. Predstavitev je pokazala, da bo treba razmisliti o tem, kako sestavo članov strateškega sveta PRI aktualizirati. Cilj pri tem bo, da se bo slišal predvsem glas tistih ljudi, na katere bo imel projekt Hrastje - Mota največje učinke.«

Zakaj o tako pomembnih stvareh pred zaprtimi vrati javnosti Umestitev HE v prostor je torej šele prvi korak. Ker so že v usklajevalnem postopku ugotovili, da sklenjena veriga osmih elektrarn na reki Muri ne pride v poštev, je zaenkrat znana predvidena lokacija na območju Hrastja - Mote. Kako bo z drugo lokacijo na območju Občine Gornja Radgona, je ta večji problem zaradi meje na reki Muri in ali bo gornjeradgonski župan poskušal povezati te energetske načrte z načrtovano gradnjo železniškega mostu, zaenkrat še ne vemo. Vsekakor pa bodo javnost in predvsem občani v prizadetih občinah odločili, ali je prav, da se o tako pomembnih zadevah dogovarjajo za zaprtimi vrati, saj gre navsezadnje za projekte, od katerih je odvisna prihodnost celotne pokrajine od Muri.

Ne spreglejte