Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 12. 2017,
20.02

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

ošpice

Sreda, 27. 12. 2017, 20.02

6 let, 3 mesece

Odhajate v Srbijo? Preverite, ali ste cepljeni proti ošpicam. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

V Srbiji je danes zaradi ošpic umrl 30-letnik. Primer iz Beograda je prižgal rdeči alarm tudi vsem, ki se na jug odpravljajo za novo leto.  Tistim, ki še niso bili cepljeni dvakrat, zdravniki svetujejo, da to storijo čim prej.

Novinarka: Veronika Lavrenčič/Video: Planet TV


Srbijo je zjutraj pretresel prvi smrtni primer zaradi ošpic. Gre za 30-letnega moškega, ki je včeraj umrl na oddelku intenzivne nege v Beogradu. Bolnik, ki je umrl zaradi težav z dihanjem, ni bil cepljen. Od začetka oktobra je za ošpicami v Srbiji zbolelo že 654 ljudi. Kar 91 odstotkov obolelih ni bilo cepljenih.

Letos v Sloveniji sedem primerov ošpic

Tudi pri nas smo že slišali prva opozorila, da bi ošpice lahko bile tempirana bomba. Precepljenost Slovencev upada in je že pod mejo, ki državi zagotavlja varnost pred okužbo. Letos je bilo pri nas registriranih sedem primerov ošpic. Precepljenost pa je najnižja v Ljubljani in Kopru, kjer je tveganje največje. Če se v prihodnjih dneh odpravljate na potovanje, je dobro, da preverite, ali ste bili cepljeni proti ošpicam.

"Pogosto se zgodi, da ljudje ne vedo, ali so bili cepljeni, oziroma ne vedo, ali so ošpice preboleli. V teh primerih ljudem svetujemo, da preverijo prisotnost specifičnih protiteles proti ošpicam," je povedala Tatjana Frelih z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Virus je v Srbijo prišel iz Kosova, kjer je precepljenost zelo nizka, prav tako pa se z njim spopadajo v sosednji Italiji. Zato v teh državah dodatna previdnost ni odveč.

Nalezete se lahko že s kašljem

"Če pride dovzetna oseba v stik z bolnikom z ošpicami, je velika verjetnost, da bo za ošpicami zbolela. Devet od desetih oseb, ki pridejo v stik z bolnikom z ošpicami, zboli za ošpicami," je dodala Frelihova. Dovzetne osebe so tiste, ki niso bile dvakrat cepljene, da se virus prenese z enega človeka na drugega, pa je potreben le kašelj.

Če opazite te znake, takoj pokličite zdravnika

Učinkovitega zdravila za virus ni, nastanejo pa lahko hudi zapleti. Najpogostejši zapleti pri ošpicah so vnetje srednjega ušesa, pljučnica, lahko pa tudi encefalitis. Če boste imeli visoko vročino, kašelj, rdeče in solzne oči, izcedek iz nosu, za ušesom pa boste po nekaj dneh opazili rdeč izpuščaj, nikar ne hodite v ambulanto, ampak zdravnika pokličite. Prepogosto se dogaja, da se ošpice razširjajo znotraj tudi zdravstvenih ustanov prav zaradi bolnikov, ki zbolijo za ošpicami, pa tega niti ne vedo.

Ko se vrnete z zabave, bodite pozorni na spremembe

Če ste ošpice že preboleli, jih načeloma ne morete več dobiti, prav tako pa vse tiste, ki boste novo leto preživeli v Srbiji, ne bi smelo pretirano skrbeti, saj je malo verjetno, da bo nekdo z virusom zunaj na zabavi. A ko se vrnete domov, vseeno bodite pozorni na znake. Eden ali dva človeka od tisoč bolnikov namreč za ošpicami umreta.

Ne spreglejte