Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
17.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 17.43

8 let

Odgovorni urednik MMC RTVS naj bi kršil pogodbene zaveze novinarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sindikat novinarjev Slovenije je opozoril na domnevno kršenje pogodbenih zavez na Multimedijskem centru (MMC) Radiotelevizije Slovenija (RTVS).

Odgovorni urednik MMC RTVS Uroš Urbanija naj bi prepovedal delati samostojnemu novinarju Blažu Kosovelu. Po navedbah sindikata je Kosovel zjutraj prišel na delo glede na razpored na delovnem urniku, vendar ga je Urbanija poslal domov, češ da se vidijo na sodišču. Sindikat opozarja, da je Urbanija s tem "grobo prekršil pogodbeno določene zaveze med novinarjem in RTVS in nedvomno prekoračil tudi pooblastila, ki jih ima v okviru svojih pristojnosti po pogodbi in statutu RTVS".

"Urbanija je prekoračil svoja pooblastila" Po sklenjeni enoletni pogodbi med RTVS in Kosovelom, ki sicer že tretje leto redno pogodbeno sodeluje z zavodom, mora biti odpoved v vsakem primeru pisna, z navedbo odpovednih razlogov in 90 dnevnim odpovednim rokom, navajajo v sindikatu. Urbanija je zato po oceni sindikata prekoračil svoja pooblastila, saj po pogodbi, kot njen skrbnik, tekoče nadzoruje realizacijo pogodbenih zavez. Izpolnitev ravno teh pa je Urbanija novinarju preprečil, ne da bi bila pogodba z novinarjem predhodno odpovedana.

V imenu RTVS pogodbo sicer lahko odpove le njen podpisnik, to pa je v. d. generalnega direktorja Anton Guzej oziroma po njegovem pooblastilu v. d. direktorja Televizije Slovenija Jože Možina oz. v.d. direktor Radia Slovenija Vinko Vasle, ki je sicer v. d. direktorja v odstopu.

"Silijo ga v kršenje pogodbenih obveznosti"

V sindikatu nasprotujejo takšni "neformalni praksi suspendiranja novinarja, saj se ga meče na cesto brez možnosti in pravice do uveljavljanja sodnega varstva". Novinarju pogodba ni bila odpovedana, odgovorni urednik pa ga hkrati sili v kršenje pogodbenih obveznosti, trdijo v sindikatu.

"Neformalna demonstracija moči Urbanije" Neformalna demonstracija moči Urbanije v tem primeru je po prepričanju sindikata sporna tudi moralno, saj odgovorni urednik zoper podrejenega očitno zlorablja svojo moč in pooblastila. Od Guzeja zato zahtevajo, naj nemudoma omogoči delo novinarju, kot je pogodbeno dogovorjeno, in poskrbi izvajanje zakonitih postopkov.

Urbanija: Navedbe so nesresnične Urbanija takšne očitke zavrača in pravi, da so neresnični. Kot je pojasnil, novinar ta dan ni bil planiran za delo, o čemer ga je, kot trdi, v sredo tudi pisno obvestil. Urbanija še pravi, da "novinar ne more delati le takrat, ko mu ustreza, namesto takrat, ko so potrebe v hiši".

Ob tem tudi poudarja, da pogodba Kosovelu ni bila odpovedana. Odgovorni urednik ima pravico, da načrtuje delo vsakega novinarja glede na potrebe in v skladu s pogodbo, še dodaja. Zato je nad obtožbami sindikata začuden, ob čemer poudarja, da ga doslej ni poklical nihče iz sindikata.

Ne spreglejte