Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 6. 2014,
13.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

SDS Milan Zver

Petek, 6. 6. 2014, 13.12

8 let

Odbor DZ zavrnil predlog SDS, da bi bil slovenski evropski komisar Milan Zver

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odbor za zadeve EU je zavrnil predloga, po katerih bi se postopek predlaganja slovenskega člana Evropske komisije spremenil, tako da bi upošteval izid evropskih volitev in da bi se okrepila vloga DZ.

Zavrnjen je bil tudi predlog SDS, naj odbor za novega komisarja predlaga Milana Zvera.

Stranki SLS in NSi sta v sprejem predlagali dva sklepa, ki sta bila oba zavrnjena - da bi vlada za novega komisarja predlagala človeka, ki je bil na zmagovalni listi izvoljen v Evropski parlament, ter da bi se morala o kandidatu za komisarja uskladiti z OEU. Temu so člani odbora iz stranke SDS danes dodali še en predlog sklepa, ki je bil sicer prav tako zavrnjen - da naj OEU vladi za novega evropskega komisarja predlaga evropskega poslanca Milana Zvera.

Kot je predlog utemeljil Robert Hrovat (SDS), je Zver najprimernejši kandidat za komisarja, saj izpolnjuje vse kriterije za ta položaj - bil je nosilec liste, ki je zmagala na evropskih volitvah, prejel je največ preferenčnih glasov, in je tudi vsekakor usposobljen zanj. V SDS vidijo tudi že možna resorja, ki bi ju lahko Zver vodil in sta pomembna za Slovenijo - izobraževanje ali kohezija.

Ljubica Jelušič (SD) ga je v odgovor sicer opozorila, da je lista SDS morda res zmagala, ampak nikakor ni prejela absolutne večine. Poleg tega pa so ljudje 25. maja volili evropske poslance in ne komisarja. V SDS so tudi ponovili stališče, da vlada, ki opravlja tekoče posle, nima legitimnega mandata za samovoljno predlaganje komisarskega kandidata.

Tudi če bo predlagala komisarja "na zalogo", ga bo nova vlada, oblikovana po julijskih predčasnih volitvah, zagotovo zamenjala, še preden bo nova komisija potrjena v Evropskem parlamentu, je prepričan Hrovat. Kot so še ocenili, lahko komisarja načeloma predlaga tudi predsednik republike, če obstaja neko politično soglasje, in ne vlada.

Ne spreglejte