Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 8. 2011,
21.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 12. 8. 2011, 21.06

8 let

Od kod poslancu Zmagu Jelinčiču denar?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik SNS Zmago Jelinčič, čigar žena je na dražbi za parcelo v Kopru odštela več kot pol milijona evrov, svoje premoženje ocenjuje na deset milijonov evrov.

Jelinčičeva soproga Monika Zupanc Jelinčič je na četrtkovi dražbi nepremičnin v Kopru za parcelo, veliko 2211 kvadratnih metrov, odštela 576.000 evrov. Kako si je poslanec državnega zbora lahko privoščil takšen izdatek? Del denarja so jima posodili prijatelji Jelinčič je za Finance dejal, da sta del denarja prispevala skupaj z ženo, del pa so jima posodili prijatelji, pri katerih je obrestna mera blizu ničle. Kot je še dodal, je prodal tudi nekaj stvari iz svoje zbirke starin. Za POP TV pa je povedal, da je najvišja vrednost neke starine znašala 160 tisoč evrov in da "v politiko ni prišel bos". Njegova žena je delala za burmanskega kralja Jelinčič je pojasnil, da nekaj zasluži tudi njegova žena, ki sicer dela kot javna uslužbenka na mestni občini Ljubljana. "Kaj pa vi veste, če moja žena še kaj dodatno ne zasluži. Recimo kaj zveze, sešije, okrasi torto in podobno," je za POP TV dejal predsednik SNS. "Ona to dela samo za najvišje. Delala je za burmanskega kralja, pa za take fantičke, za poroko in tako naprej. To je umetniška zadeva, ki jo podari burmanski vladi, oni pa ji dajo potem v zahvalo kakšen briljant, kakšnih sedem, osem karatov, potem pa to prodamo. Takšno je življenje. Če se znajdeš je v redu, če pa ne znaš, si pa tipičen Slovenec," je še dejal Jelinčič, ki je povedal, da njegova žena sicer nima odprtega popoldanskega s.p.-ja.

Svoje premoženje ocenjuje na 10 milijonov evrov O svojem premoženju sicer ni želel govoriti. Povedal je le, da ga ocenjuje na okoli 10 milijonov evrov, od tega naj bi bila njegova hiša v Ljubljani vredna polovico. Za časnik pa je še dodal, da je mogoče, da je njegovo premoženje vredno več, saj je zbiratelj kovancev, starega orožja in drugih starinskih predmetov.

Vsak mesec bi moral prihraniti 1.250 evrov Novinarji Financ so sicer izračunali, da bi moral poslanec v svoji 19-letni poslanski karieri vsak mesec prihraniti 1.250 evrov. In ob 7-odstotni obrestni meri bi se mu nateklo dovolj denarja za nakup omenjene parcele.

Dodaten denar služi z gobami in kostanjem Zmago Jelinčič je sicer poslanec v državnem zboru že peti mandat. Kot je lani dejal za SiOL, njegova plača znaša 4.116,15 evra bruto, poleg poslanske plače pa je dejal, da denar služi tudi z gobami in kostanjem. "Vlagam vase, ženo in otroke. In nekaj v numizmatiko," je še dejal.

Jelinčič je sicer pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami leta 2008 za Finance povedal, da prejema 2.700 evrov neto plače. Kot je takrat še dejal, je lastnik vile v Ljubljani, katere vrednost je bila ocenjena na tri do pet milijonov evrov. Bil je lastnik vrednostnih papirjev, ki so zdaj vredni 1.257 evrov. Razkril je še, da je tudi lastnik številnih umetnin, vozi pa audija 1.9 TDI.

Za popolno prepoved beračenja Zanimivo je to, da se je Jelinčič še leta 2008 zavzemal za popolno prepoved beračenja. Za kršitelje pa je predlagal globo v višini tisoč evrov.

Julija letos pa je poslanec nasprotoval zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, ki so ga v DZ vložile poslanske skupine SD, LDS, Zares, DeSUS in nepovezani poslanci. "Že utemeljitve, ki jih imajo gospodje so grozljive," je nasprotovanje SNS-a zakonu pojasnil Jelinčič, ki je prepričan, da je ta zakon "sramota za Slovenijo, je udarec po demokraciji in je, mirno lahko rečemo, nacističen."

Ne spreglejte