Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
31. 5. 2014,
13.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša JBTZ

Sobota, 31. 5. 2014, 13.42

8 let

"Obračun z Janšo je obračun s Slovenijo in napoved novih svinčenih časov"

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Milana Kučana bi bilo treba vprašati, kje so bojni strupi, kje so detonatorji, kje so bombe, kje orožje, ki ga je imela slovenska Udba, je dejal Janša.

Ob 26. obletnici procesa JBTZ je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) pripravilo okroglo mizo Zloraba sodstva za odstranjevanje političnih zapornikov v SFRJ, na katero je povabilo znane politične zapornike iz časa nekdanje Jugoslavije: Janeza Janšo, Adema Demacija, Ivana Zvonimirja Čička, Davida Tasiča, Andreja Aplenca in Vladimirja Šeksa

Aleš Hojs, predsednik VSO, je v uvodu dejal, da smo v Sloveniji vojaško zmagali in se osamosvojili, toda sistem se še ni preoblikoval. Najvišji predstavniki sodstva, ki so oblečeni v komunistično ikonografijo, kažejo, da smo v Sloveniji padli na izpitu, je poudaril Hojs.

Slovenska partijska oblast je v aferi JBTZ sodelovala z JLA Janša je glede afere JBTZ (Janša-Borštner-Tasič-Zavrl) dejal, da ni res, da je bil proces v resnici uperjen proti takratni slovenski partijski oblasti. Slovenska partijska oblast je sodelovala v tem procesu in ga tudi začela. "Če bi slovenska javnost pred prvimi demokratičnimi volitvami leta 1990 poznala resnico o JBTZ, bi Demos dobil 90 odstotkov glasov, prav tako Jože Pučnik," je prepričan.

Janša je poudaril, da je referendum o arhivih prihodnjo nedeljo zelo pomemben. Kot je še dejal, ni pomembno samo vprašanje, kaj se je dogajalo z arhivi pred zamenjavo oblasti leta 1990, ampak tudi, kaj je z orožjem, ki ga je imela slovenska Udba. Ta je bila takrat podrejena takratnemu vodji slovenske partije Milanu Kučan, orožja pa po menjavi oblasti leta 1990 niso našli.

Milana Kučana bi bilo treba vprašati, kje so bojni strupi, kje so detonatorji, kje so bombe, kje orožje, ki ga je imela slovenska Udba, je dejal Janša. Pojasnil je tudi, da je bilo pred menjavo oblasti leta 1990 veliko pripadnikov slovenske Udbe premeščenih v policijo, tožilstvo in sodstvo.

Ljubo Bavcon in sodstvo kot orožje za boj proti razrednemu sovražniku Glede sodstva je po njegovih besedah tako, da čim višje greste, tem več je tistih, ki so v prejšnjem režimu kršili človekove pravice, ali njihovih krvnih potomcev. Izpostavil je še profesorja prava Ljuba Bavcona, ki je v prejšnjem režimu pisal kazensko zakonodajo. Ta je razglašala, da je sodstvo sredstvo za uničevanje razrednih sovražnikov.

Vsi, ki so v sodstvu, so šli "skozi roke" Bavcona, je dejal Janša in omenil, da se 7. julija, teden dni pred predčasnimi volitvami, začenja nov proces proti njemu. Ker sta z odvetnikom Francijem Matozom vložila ovadbo proti tožilki v zadevi Patria Branki Zobec Hrastar, ki je dokazano potvorila del obtožnega predloga (v ovadbi je namreč pisalo, da je bilo neko e-pismo napisano, ne pa tudi poslano, v obtožnem predlogu pa, da je bilo poslano finski Patrii), mu bodo zdaj sodili zaradi krive ovadbe. A poudaril je, da je vsak režim strahovlade razpadel, tako da bo tudi ta.

Adem Demaci, znan tudi kot "kosovski Nelson Mandela", je bil med letoma 1958 in 1990 s presledki v ječi 29 let. Kot je dejal, si šteje v čast, da lahko sedi ob Janši, "heroju Slovenije". Demaci je pojasnil, da je bilo pravosodje v nekdanji Jugoslaviji karikatura sodstva.

Jugoslovanski sodni sistem je zmel na tisoče nedolžnih ljudi "Sodni sistem je bil stroj, ki je mlel življenja na tisoče nedolžnih ljudi, in sicer s pomočjo ljudi, ki so z nasiljem prišli na oblast in se z nasiljem obdržali na oblasti," je dejal."Obsojen sem bil po nedolžnem, ker sem govoril resnico. Diktatura ni imela rada resnice. Tisti, ki smo govorili resnico, smo plačali visoko ceno," je še povedal kosovski Albanec.

Hrvat Ivan Zvonimir Čičak, ki je bil zaprt med letoma 1971 in 1974 zaradi delovanje v času hrvaške pomladi, je poudaril, da je komunizem negacija civilizacije. S posledicami in ostanki komunizma se Slovenci spoprijemate še danes, je dejal Čičak, ki je ogorčen, ker je v Sloveniji Tomaž Ertl, nekdanji šef slovenske Udbe, dobil državno odlikovanje.

"Mi so smo se borili za svobodo, oni za oblast, mi sanjamo, oni vladajo," je do komunistov in njihovih naslednikov kritičen nekdanji hrvaški oporečnik.

Glede afere Patria se je vprašal, kako je Janša lahko obsojen, če je sodni proces na Finskem negiral podkupovanje. To je negacija pravne države, to pomeni, da v Sloveniji ne vlada pravna država, ampak politično zakulisje, je prepričan.

Janša bo žrtveno jagnje, če ne bo pritiska javnosti. Mogoče bi morali Slovenci protestirati na ulicah kot v času procesa proti JBTZ, je še dejal Čičak, ki meni, da se despotstva ne spreminja, ampak ruši. Nekdanji komunisti imajo demokratsko legitimnost, da vladajo, ne pa tudi moralne. Vladajo nam ljudje, ki so pobijali po drugi svetovni vojni, je še dejal.

Nekdanji predsednik hrvaškega sabora v samostojni Hrvaški Vladimir Šeks, ki je bil zaprt 13 mesecev leta 1981 in sedem mesecev leta 1985, je povedal, da je zgodovina komunistične Jugoslavije zgodovina obračunov s političnimi nasprotniki s pomočjo sodstva.

Šeks: Ne dovolimo vrnitve boljševizma! Kot pravi Šeks, sem spada tudi sramotni proces proti četverici JBTZ. Glede sojenja v zadevi Patria je dejal: "Janša je strateg, arhitekt in vizionar ustvarjanja slovenske države. Obračun z njim je zloraba sodstva za obračun s političnimi nasprotniki, da se znova vrnejo svinčeni časi. Je obračun s Slovenijo, obračun s slovensko prihodnostjo." Ne dovolimo vrnitve boljševizma, je še pozval Šeks in svoj govor sklenil z besedami: "No passaran."

David Tasič, soobtožen v aferi JBTZ, je dejal, da je imela v komunistični Jugoslaviji oblast v rokah skupina zločincev. Tudi sodstvo je bilo v službi te skupine zločincev. Po osamosvojitvi je bila za Slovenijo pogubna 12-letna vladavine Drnovškove LDS, ki je vzpostavila mreže, ki delujejo še danes, je še dejal Tasič.

Ne spreglejte