Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 11. 2023,
12.01

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,17

Natisni članek

železniška postaja

Sreda, 22. 11. 2023, 12.01

5 mesecev, 2 tedna

Objavljen razpis za osrednji del prenove ljubljanske železniške postaje #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,17

Direkcija za infrastrukturo je objavila javni razpis za osrednji del prenove ljubljanske železniške postaje, ki obsega gradnjo nadhoda in nove postajne dvorane. Ocenjena vrednost del brez DDV je 136,6 milijona evrov, z DDV to pomeni nekaj manj kot 167 milijonov evrov. Rok za oddajo ponudb je 5. januar.

Izbrani izvajalec naj bi se glede na razpisno dokumentacijo obvezal vsa dela dokončati in potrdila o prevzemu pridobiti v roku 24 mesecev od uvedbe v delo, je razvidno iz torkove objave razpisa na portalu javnih naročil.

Gradbeno dovoljenje za osrednji del velikega projekta nadgradnje ljubljanske železniške postaje je direkcija za infrastrukturo prejela oktobra.

Dela v okviru tega segmenta enega največjih trenutnih infrastrukturnih projektov v državi predvidevajo gradnjo novega nadhoda s postajno dvorano z dvigali, tekočimi stopnicami ter tekočimi trakovi za hitrejši prehod čez nadhod. Ta bo omogočal povezavo za pešce med centrom mesta in Bežigradom, natančneje z Masarykove do Vilharjeve ceste.

Nova Železniška postaja, Emonika, Vilharia | Foto: Arhitekti Sadar Vuga Foto: Arhitekti Sadar Vuga

V postajni dvorani so predvideni prostori za prodajo kart, čakalnica za potnike, sanitarije in podobno. Skupna bruto tlorisna površina predvidenih objektov nadhoda s postajno dvorano je 13.665 kvadratnih metrov.

Ob tem je predvidena še nadgradnja tirne infrastrukture, prenova signalnovarnostnih naprav ter rekonstrukcija obstoječega podhoda z razširitvijo za kolesarje ter dostopi na severni in južni strani ter gradnja dvigal za dostop na perone iz podhoda. Predvidena je tudi nadgradnja peronske infrastrukture s prilagoditvami za gibalno ovirane osebe.

Izvedba del v okviru tega segmenta projekta je tako v primeru kolikor toliko normalnega postopka izbora izvajalca predvidena v obdobju od leta 2024 do leta 2026.

Emonika | Foto: Elea iC Foto: Elea iC

Glavna avtobusna postaja, Slovenske železnice, Železniška postaja
Novice Mogočna stavba bo padla za dodatne avtobusne perone

Prva faza prenove že v teku

Šele nedavno so medtem po dolgotrajnih postopkih stekla dela prve faze prenove osrednje železniške postaje v državi. Gre za gradnjo nadomestnega železniškega nadvoza čez Dunajsko cesto, za katero je pogodbena vrednost 40,6 milijona evrov z DDV. Direkcija je za ta del sklenila pogodbo s konzorcijem na čelu z novomeškim gradbincem CGP.

Ta del predvideva zamenjavo oziroma razširitev konstrukcije obstoječega železniškega nadvoza. Namesto sedanjih štirih tirov jih bo po nadgradnji šest. V sklopu del so še prilagoditev signalnovarnostnih in telekomunikacijskih naprav ter stabilnih naprav električne vleke, predvidena je tudi obnova Dunajske ceste na območju nadvoza.

Ker bodo dela potekala na eni najprometnejših ljubljanskih vpadnic, ki bo nekaj dni v začetku leta 2024 na tem odseku celo popolnoma zaprta, nato naj bi bil promet oviran vsaj pol leta, je pričakovati velike zastoje, zato se pristojni že dogovarjajo, kako težave v največji možni meri omejiti.

Za izdelavo projektne dokumentacije za prenovo ljubljanskega železniškega vozlišča je Slovenija prejela evropska sredstva v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope (Cef). Za izvedbo nadgradnje so v okviru načrta za okrevanje in odpornost predvidena tudi povratna evropska sredstva iz mehanizma za okrevanje Evrope po koronski krizi.

prenova Vilharjeve ceste v Ljubljani
Novice Velike spremembe na pomembni ljubljanski cesti
Ne spreglejte