Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 12. 2014,
20.10

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dušan Mramor Ljudmila Novak fiskalno pravilo

Torek, 16. 12. 2014, 20.10

4 leta, 11 mesecev

NSi se je pri izvedbenem zakonu o fiskalnem pravilu pripravljena pogajati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Finančni minister Dušan Mramor izvršilnemu odboru NSi predstavlja zakon o izvedbi fiskalnega pravila. Predsednica NSi Ljudmila Novak je dejala, da zakona v trenutni obliki ne podpirajo.

Kot je dejala Ljudmila Novak, je predlog preohlapen, a so se pripravljeni pogovarjati o letnicah, kdaj bi dosegli izravnavo proračuna. Vse bo stvar morebitnih pogajanj, je dodala.

Vlada potrebuje še poslanske glasove ZaAB in NSi Tako se NSi z Dušanom Mramorjem vnovič pogaja o vladnem predlogu izvedbenega zakona. Zanj je namreč v DZ potrebna dvotretjinska večina – vlada torej poleg koalicijskih potrebuje še poslanske glasove ZaAB in NSi, saj pri tem predlogu ne morejo pričakovati podpore SDS in ZL.

Seja izvršilnega odbora NSi se je začela z okoli polurno zamudo, Mramor pa ob prihodu ni dajal izjav. Pred novinarje je stopila le Novakova, ki je vnovič opozorila na stališče stranke, da trenutni vladni predlog izvedbenega zakona ne določa dovolj natančno, kdaj naj bi se zgodila izravnava proračuna.

V NSi pripravljeni pogovarjati o drugačnih letnicah glede izravnave proračuna Po njenih besedah so se v NSi pripravljeni pogovarjati o drugačnih letnicah glede izravnave proračuna. Ne bodo pa popuščali pri zahtevi, da je v zakonu "vendarle jasno zapisano", kakšne so okoliščine in do kdaj želijo, da bi bil proračun izravnan. "Slovenske vlade so namreč vedno v skušnjavi, da popuščajo in iščejo razloge, zakaj bi imele večji presežek, kot je pravzaprav dovoljeno," je pristavila Novakova.

Na vprašanje, katera letnica bi bila za NSi sprejemljiva, je odgovorila, da gre za stvar morebitnih pogajanj, zato dokončne odločitve še ne more izdati. Več informacij je tako mogoče pričakovati na novinarski konferenci Novakove, ki bo v sredo ob 11. uri.

Poudarila, da je stranki bliže predlog, ki ga je vložila SDS Je pa predsednica NSi nocoj še poudarila, da je stranki prav zaradi natančnejših kriterijev bliže predlog izvedbenega zakona, ki ga je vložila SDS in ga bo DZ prvič obravnaval v četrtek. Tako bo NSi predlog SDS v četrtek podprla, a Novakova predvideva, da predlog najbrž ne bo dobil potrebne večine glasov za nadaljnjo obravnavo. Zato so se po njenih besedah pripravljeni pogovarjati in pogajati glede vladnega predloga izvedbenega zakona.

Izvršilni odbor NSi bo sicer nocoj razpravljal tudi o zakonu o dostojnem pokopu, ki ga pripravlja stranka. Na seji nameravajo oblikovati dokončno različico predloga, zatem pa jo usklajevati z drugimi poslanskimi skupinami. Kot je dejala Novakova, si namreč želijo čim širšo podporo zakonu, ki "ni ideološki, lahko pa v resnici veliko pripomore k reševanju tega vprašanja".

Ne spreglejte