Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2008,
14.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2008, 14.25

8 let

NSi: Pismo Peterleta Bajuku ne pomeni razdora v stranki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropska poslanca Lojze Peterle in Ljudmila Novak ter Klemen Žumer so 8. julija predsedniku NSi Andreju Bajuku poslali pismo, v katerem predlagajo ukrepe za promocijo stranke, je danes poročal Večer.

Novakova in tiskovni predstavnik NSi Matej Tonin sta zavrnila, da bi pismo pomenilo razdor, o predlogih pa so v stranki že imeli debato. Želja po skupni, bolj učinkoviti poti V pismu se Peterle in podpredsednika NSi Novakova in Žumer obračajo na predsednika stranke Andreja Bajuka in člane izvršilnega odbora "z željo, da bi skupaj našli bolj učinkovito pot k nujno potrebni promociji naše stranke in k takim prijemom, ki bodo vodili stranko do uspeha na jesenskih parlamentarnih volitvah". Sicer pa na koncu dodajajo, da "ne predlagamo kongresa, ne revolucionarnih idej, pač pa odprt in konstruktiven pogovor". Avtorji pisma predlagajo pripravo akcijskega načrta V položaju, "ki ne obeta dobrega rezultata", tako avtorji pisma predlagajo: strnitev sil in v tem okviru "rešitev kandidature Janeza Drobniča", vabilo najboljših kandidatov, določitev jasnega in jedrnatega volilnega programa ter pogovor in dogovor o strateških odločitvah pred volitvami in po njih, ki bi "preprečil nastanek nove stranke". Poleg tega predlagajo pripravo akcijskega načrta nastopov stranke po Sloveniji pred volitvami ter določitev ključnih govorcev za medijske nastope.

V pismu ugotavljajo še, "da se še naprej poskuša relativizirati vlogo predsednika".

Zaradi pogoste odsotnosti na sejah podajajo pisne predloge Kot je pojasnil predstavnik za stike z javnostmi NSi Matej Tonin, so tako Peterle kot Novakova in Žumer med tednom praviloma odsotni zaradi obveznosti v institucijah EU, seje izvršilnega odbora stranke pa potekajo predvsem ob torkih. Zaradi tega so po Toninovih besedah svoje predloge za izboljšanje delovanja NSi in pripravo na volitve poslali v pisni obliki.

"Ne gre ne za kongres ne za revolucijo, zgolj za pobudo" "Jasno piše, da ne gre ne za kongres ne za revolucijo, zgolj za pobudo," opozarja Tonin, ki v pismu ne vidi znaka razdora. Po njegovo je to, da se člani stranke srečujejo in kujejo strategije za čim boljši rezultat, "legitimno za vsako stranko".

Dogovor: Vsi morajo stopiti skupaj in delati za stranko

Kot rezultat pisma dveh podpredsednikov in evropskega poslanca so se dogovorili, da morajo zdaj vsi stopiti skupaj, nastopati v imenu NSi in delati za stranko. To se po njegovih zagotovilih tudi dogaja, kar naj bi bilo razvidno tudi iz sodelovanja Novakove in Peterleta pri predvolilnih dejavnostih.

Za vse veljajo ista pravila Glede Janeza Drobniča je Tonin pojasnil, da so pravila jasna za vse. "Janez Drobnič mora tista pravila in obveznosti do stranke izpolniti, kot jih morajo vsi ostali," je dodal.

Na volitve povabili najboljše kandidate Tonin je prepričan tudi, da so povabili najboljše kandidate, tisti pa, ki ne bodo kandidirali, bodo aktivno pomagali v volilni kampanji. Znotraj stranke so se strinjali, da je treba na volitve iti enotno, leta 2009 pa bo tako ali tako redni kongres NSi, je spomnil Tonin. Sicer se pripravlja tako akcijski načrt kot predstavitev bolj jedrnatega volilnega programa.

Bilo bi dobro, če bi Bajuk nastopil kot predsednik NSi

Glede vloge predsednika stranke se Tonin strinja, da se je Bajuk "velikokrat pojavljal v vlogi finančnega ministra" ter da bi bilo dobro, da bi večkrat nastopil kot predsednik NSi in ne le kot minister.

Gre za protiudarec Krščansko demokratske stranke? Je pa za Tonina glede objave pisma v javnosti "jasno, da gre za protiudarec Krščansko demokratske stranke (KDS)", ki poskuša ustvariti vtis, "češ, spet nekdo ruši, spet nekdo razdira, spet se med sabo kregajo".

Dobronamerno opozorilo na nekatere stvari Podpredsednica NSi in evropska poslanka Ljudmila Novak je podobno pojasnila, da tako sama kot ostala podpisnika omenjenega pisma zaradi službenih obveznosti ne morejo fizično prisostvovati sejam izvršilnega odbora ali drugim sestankom. Za pismo pa so se odločili, ker so želeli "čisto dobronamerno opozoriti na nekatere stvari". Točke, ki so jih navedli, pa so bile uvrščene na dnevni red in opravili so izčrpno razpravo. Novakova poudarja, da "podpiramo NSi in ne razmišljamo o drugi stranki".

Trojica za dogovor z Drobničem

Novakova je potrdila, da so se v pismu zavzeli za dogovor z bivšim članom poslanske skupine Janezom Drobničem. Kot je seznanjena, se je vodstvo stranke z Drobničem sestalo v Ribnici, da pa je Drobnič tisti, ki se mora odločiti. "S strani stranke je bilo narejeno vse, ampak on je seveda želel najprej potrditev, potem pa pogovor z njim, stranka je pa želela pač drugače," t.j. da mora upoštevati določena pravila stranke.

O tem, kako se je pismo pojavilo v javnosti, evropska poslanka meni, da so ga posredovali snovalci nove stranke KDS, ki so ga sami tudi prejeli. Ob tem spominja, da "sta ga dobila tudi Štrovs kot član izvršilnega odbora in pa Drobnič". Kdor je pismo posredoval javnosti, pa tega po njeno ni storil "prav z dobrimi nameni".

Drobnič: Neporavnana članarina ni razlog

Donedavni član poslanske skupine NSi, zdaj pa nepovezani poslanec Janez Drobnič pa je zavrnil, da bi bil razlog, da ga NSi ni kandidirala v Ribnici, neporavnana članarina, kot sicer navaja časnik Večer.

"Vrh stranke naj se odloči že enkrat" "Vrh stranke naj se odloči že enkrat, kaj misli narediti z mano," je povedal Drobnič in dodal, da pri predlaganju kandidature njemu "oklevajo pri podpredsedniku, članu izvršilnega odbora, bivšem ministru in poslancu".

Zaenkrat Drobnič še nima "plana b". Vmes je prejel druge profesionalne ponudbe, a jih je zavrnil, kot pravi zato, ker je pričakoval kandidaturo. "Če ne bo kandidature, seveda bo plan," je dodal, možnosti vstopa v kakšno drugo politično stranko pa ni želel komentirati.

Ne spreglejte