Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2013,
10.38

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 22. 2. 2013, 10.38

8 let, 5 mesecev

NSi dvomi o Jankovićevi bianco odstopni izjavi (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
"Več kot očitno je, da se bo Zoran Janković talil toliko časa kot letošnji sneg, torej počasi," je odstop Zorana Jankovića komentiral minister in kandidat za novega predsednika SLS Franc Bogovič.

Predsednik SD Igor Lukšič je o odstopni izjavi predsednika PS Zorana Jankovića povedal: "Nam so pokazali to odstopno izjavo. Mislim, da je to dovolj dobra popotnica za novo vlado, da gre brez bremena, ki je po poročilu protikorupcijske komisije bremenilo njega in PS, naprej. Izjava je že podpisana in že deluje. Veljati pa začne tisti hip, ko bo vlada izvoljena. Zame je pomembno, to je bil naš pogoj, da tu ni nekih fig v žepu in da bi se potem pisala izjava, ko bi bila vlada že izvoljena. Zdaj pa izjavo imamo in vlada je razbremenjena tega bremena."

Virant: Znamo sklepati kompromise in smo stranka dialoga Predsednik DL Gregor Virant je povedal, da se o sestavi nove vlade še ne pogovarjajo, prav tako tudi ne o vsebini, sami pa, kot je povedal, ne bodo dovolili zadolževanja Slovenije.

Prvak DL Gregor Virant je dejal, da se je danes predstavila kandidatka PS za mandatarko Alenka Bratušek in da so s predstavitvijo zadovoljni. "Predstavitev je bila dobra. Odločitev DL je, da kandidatko podpre. Pozdravljamo tudi odstop Zorana Jankovića. Bil je skrajni čas, da se to zgodi," je povedal Virant, na vprašanje, ali se že pogovarjajo o sestavi vlade, pa odgovoril: "Mi bomo podprli konstruktivno nezaupnico in s tem razrešili vlado, o dokončni potrditvi oziroma o imenovanju vlade pa bomo spet odločali na svetu stranke. To ni moja odločitev, to bo odločitev sveta."

O vladi se bomo začeli pogovarjati po imenovanju mandatarke Virant je pojasnil, da se še ne pogovarjajo o sestavi nove vlade in o imenih za ministre. "Ti pogovori se bodo začeli šele po imenovanju mandatarke, naša pogajanja bodo trda, mi bomo zahtevni pogajalci, tako kot smo bili vedno do zdaj," je dejal Virant in dodal, da bodo "pomemben korektiv na javnofinančnem in ekonomskem področju". "Ne bomo dovolili zadolževanja." Poudaril je tudi, da DL zna sklepati kompromise in da so stranka dialoga, tako da se lahko o vseh projektih, tudi o slabi banki in holdingu, ki jima nasprotujejo v SD, dogovorijo. Na sklep PS, ki je sprejela, da bo Bratuškova kandidirala le, če bodo imeli soglasje tudi za vlado, pa je odgovoril: "To je nemogoče, ko bo imenovana, se bodo pogajanja o vladi začela, tega se ni mogoče dogovoriti v nekaj dneh." Kot je dodal Virant, naj bi bila nova vlada, če bo sestavljena, dogovorjena za na primer eno leto, potem pa bi se preverila zaupnica v parlamentu. Torej bi bile lahko predčasne volitve ob volitvah v Evropski parlament prihodnje leto.

NSi dvomi o Jankovićevi bianco odstopni izjavi Zoran Janković je že večkrat marsikaj obljubil, dal besedo, potem pa jo je prelomil in iskal izgovore, pa Jankovićevo t. i. bianco odstopno izjavo, ki jo je podal na seji sveta PS, komentirajo v NSi. V NSi zato niso prepričani, da bo Janković tokrat držal obljubo. Kot so sporočili iz NSi, bo po njihovem mnenju morebitna nova vlada, "v kateri bodo tako karakterno zahtevne osebnosti", imela težko delo: "Tisti, ki bi takšno koalicijo uspel voditi, bi moral imeti zelo veliko avtoritete in biti celo malo avtoritaren, hkrati pa povezovalen."

"Kako bodo stranke s tako različnimi programi lahko sodelovale v novi vladi" V NSi pričakujejo, da bo nova koalicija čim prej sestavila tudi vlado in ne zgolj izglasovala konstruktivne nezaupnice sedanjemu predsedniku vlade Janezu Janši. Kot opozarjajo v NSi, se bo Slovenija sicer znašla v še težjem položaju. "Glede sestave vlade si ne znamo predstavljati, kako bodo stranke s tako različnimi programi lahko sodelovale v novi vladi, še zlasti kar se tiče gospodarstva in financ," še sporočajo iz NSi.

Tonin upa, da bodo nova vlada čimprej sestavljena Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pa je v izjavi za medije izrazil željo, da bi bila vlada čimprej sestavljena ali pa da bi aktualno pustili delati. Trenutni položaj je po njegovi oceni namreč najslabši za državo, saj se ne ve, ali bo aktualna vlada lahko delala naprej ali se bo sestavila nova.

"Bratuškova zagotovo ne bo imela lahke naloge" Ime Alenke Bratušek kot kandidatke za mandatarko Tonina ni presenetilo. "Poglejte, kaj se dogaja s posameznimi kandidati, ko pridejo v javnost. Mislim, da je zanimanje za to funkcijo vse manjše. Praktično so se pripravljeni v to stvar podati samo še neki profesionalni politiki, ki nimajo kaj izgubiti," je poudaril. Je pa dodal, da v NSi nikomur ne želijo nič slabega. Bratuškovi je zaželel vso srečo, a opozoril, da "zagotovo ne bo imela lahke naloge". Programske razlike bodo poleg razlik v karakterjih namreč po njegovih besedah "tista točka, kjer se bo morda zlomila potencialna nova koalicija". Pri tem je spomnil zlasti na nesoglasja med strankama SD in DL.

Tonin novi vladi napoveduje "kratko obdobje" Glede na okoliščine Tonin ocenjuje, da bi bila nezaupnica vladi sicer lahko izglasovana, utegne pa se zgoditi, da bo pri tem tudi ostalo. "Edina stvar, ki veže vse stranke, ki so šle iz naše vladne koalicije, je nasprotovanje tej vladi," je pojasnil Tonin. Glede tega lahko torej hitro dosežejo soglasje, drugače pa je z oblikovanjem vlade. Tudi sicer Tonin morebitni novi vladi napoveduje "kratko obdobje". Bianco odstopni izjavi Zorana Jankovića pa bo Tonin, ko je povedal v izjavi za medije, verjel takrat, ko bo na njej zapisan datum. Tonin je sicer po vložitvi konstruktivne nezaupnice dejal. da je skupni imenovalec morebitne nove vlade nasprotovanje vladi Janeza Janše. Tonin dvomi, da je to zadosten razlog za uspešno delo vlade. Spomnil je, da so se PS, SD, DeSUS in DL dogovorile, da bodo z nezaupnico odstavile Janšo, a Tonin izpostavlja vprašanje dogovora partneric o programskih stališčih.

Bogovič: Janković se bo talil toliko časa kot letošnji sneg Na včerajšnje dogajanje pa se je odzval tudi minister za kmetijstvo in okolje in kandidat za novega predsednika SLS Franc Bogovič. Za Finance je dejal, da je "več kot očitno, da se bo Zoran Janković talil toliko časa kot letošnji sneg, torej počasi". "Z včerajšnjo odločitvijo je pokazal, da poročila KPK ne razume oziroma ga ne želi razumeti. Evropsko usmerjeni politik bi že zdavnaj vedel, kakšne poteze bi moral v takšnih razmerah potegniti," je dodal.

Bogovič je še dodal, da SLS za nastalo politično blokado oziroma krizo ni kriva. "Mi nastalih razmer s šestimi glasovi ne moremo rešiti. Rešitvi sta še vedno dve. Da se Janez Janša zaradi obremenilnega poročila KPK umakne ali pa da preostale politične stranke na zrel način oblikujejo novo vlado," je povedal za Finance.

Minister, ki bo sicer prihodnji teden predsedniku vlade podal odstopno izjavo, je za Finance še dejal, da je do oblikovanja nove levosredinske vlade skeptičen in da je preračunavanj v zvezo s tem veliko, predvsem eksistenčne narave. "Zato smo prek nekih projektov prišli do formiranja politične vlade," je še povedal za Finance in dodal, da bo SLS igrala vlogo konstruktivne opozicije.

Vodja PS Alenka Bratušek, ki jo je v četrtek svet PS predlagal za mandatarko, je medtem v državnem zboru že začela pogovore s poslanci DeSUS, kasneje pa se bo sešla še z drugimi poslanskimi skupinami.

Ne spreglejte