SiolNET. Novice Slovenija
1,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NPU na sedmih hišnih preiskavah zaradi goljufije pri porabi evropskih sredstev #video

1,88

termometer

Preiskovalci Nacionalnega preiskovanega urada (NPU) so na območju Celja in Ljubljane zaradi suma goljufije pri uporabi evropskih sredstev opravili sedem hišnih preiskav. Predkazenski postopek organi pregona vodijo zoper dve osebi, ki naj bi si prek javnega razpisa ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pridobili okoli 300 tisoč evrov premoženjske koristi. 

Kot so sporočili iz Generalne policijske uprave, preiskovalci NPU na podlagi odredbe celjskega sodišča opravljajo sedem hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov na območju Celja in Ljubljane, na katerih iščejo dokaze o sumu storitve kaznivega dejanja goljufije v škodo Evropske unije. 

Pod vodstvom Okrožnega državnega tožilstva v Celju se trenutno nadaljuje predkazenski postopek zoper dve fizični osebi, ki naj bi sodelovali na javnem razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti s področja socialne aktivacije. Osumljeni osebi naj bi v škodo proračuna Evropske unije in proračuna Slovenije že pridobili okoli 300 tisoč evrov premoženjske koristi gospodarski družbi iz Celja, dodatnih 150 tisoč evrov premoženjske koristi pa je ostalo pri poskusu. 

Odvzemi prostosti in pridržanja niso predvideni.

Kot je v izjavi za STA pojasnil pomočnik direktorja NPU David Antolović, so pet od sedmih začetih hišnih preiskav doslej že končali, dve še potekata. "Pri tem kaznivem dejanju sta osumljenki v korist gospodarske družbe iz Celja pridobili 300 tisoč evrov. Obe sumimo, da sta lažnivo prikazovali, da omenjena gospodarska družba iz Celja izpolnjuje pogoje za sklenitev pogodbe za sofinanciranje projektov. Na tej lažni osnovi sta podali več lažnih zahtevkov za sredstva, ki so bila izplačana," je dejal.

Ob goljufijah tudi zlorabe zaposlenih

Po neuradnih informacijah portala 24ur naj bi policisti preiskovali invalidski zaposlitveni center Griffin, ki zaposluje in usposablja invalidne osebe. Poleg suma goljufije naj bi se v podjetju dogajale tudi hude zlorabe zaposlenih.

Da se tam dogaja nekaj čudnega, so po navedbah 24ur dlje časa opozarjali tudi sami uporabniki storitev centra. Ti so pripovedovali o izživljanju nad njimi in neupoštevanju njihovih omejitev, o neupravičenih odpuščanjih, nekdanji zaposleni opozarjajo, vodstvo pa naj bi za pridobivanje subvencij olepšalo reference strokovnih delavcev brez njihove vednosti. STA

 

Od podjetja Griffin smo prejeli prikaz nasprotnih dejstev, ki ga objavljamo, kot smo ga prejeli, brez uredniški ali lektorskih popravkov.

»Prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev na članek z naslovom NPU na sedmih hišnih preiskavah zaradi goljufije pri porabi evropskih sredstev #video

Ne držijo navedbe, da je v družbi GRIFFIN, d.o.o. prišlo do hudih zlorab zaposlenih. Če bi do teh prišlo, bi jih vodstvo družbe zaznalo in nemudoma ustrezno ukrepalo. Vodstvo družbe GRIFFIN, d.o.o. s takšnimi obtožbami nekdanjih zaposlenih v času trajanje njihove zaposlitve ni bilo nikoli seznanjeno, prav tako pa ni nikoli olepševalo referenc strokovnih delavcev brez njihove vednosti. Postopki pridobivanja subvencij so vedno tekli v skladu s predpisi.

GRIFFIN, d.o.o.,

zanjo po pooblastilu Odvetniška družba Pirc Musar & Lemut Strle, o.p., d.o.o.«

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin