SiolNET. Novice Slovenija
4,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Vlada bo za boj proti koronavirusu namenila toliko sredstev, kolikor bo treba" #video

4,27

termometer

Vlada bo za boj s posledicami epidemije koronavirusa namenila toliko sredstev, kolikor jih bo treba, je danes poudaril uradni govorec kriznega štaba vlade Jelko Kacin. Vlada bo odslej vsak dan informacije podajala ob 11. in 17. uri. V Slovenijo je sicer danes, poleg ostale zaščitne opreme, prispelo 125 tisoč kirurških mask, je potrdil obrambni minister Matej Tonin.

Do 14. ure je bilo v Sloveniji potrjenih 442 primerov okužb, testirali so 13.812 ljudi. Danes je v UKC Ljubljana umrl tretji bolnik s potrjeno okužbo koronavirusa. Pacient, ki je bil pozitiven na koronavirus, ni umrl zaradi respiratornih težav, ampak je smrt nastopila zaradi drugih razlogov, so sporočili z ministrstva za zdravje. 

V Sloveniji imamo trenutno hospitaliziranih 64 ljudi, ki so okuženi z virusom covid-19, od tega se 10 okuženih zdravi na oddelku intenzivne nege. 

Vsak dan ob 11. in 17. uri izjave pristojnih organov

Kot je povedal na novinarski konferenci ob 17. uri uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin, bo vlada vsak dan ob 11. uri in ob 17. uri podala izjavo o ključnih informacijah in razmerah v času koronavirusa. Vlada sicer pospešeno pripravlja obsežnejši zakonski paket za pomoč državljanom in gospodarstvu, tako imenovani protikorona paket, je dejal Kacin. Zakonski paket za obravnavo v DZ želi pripraviti do konca tedna.

Vlada bo na večerni seji obravnavala smernice za pripravo tako imenovanega protikorona paketa. "Temeljni namen je ohraniti delovna mesta, socialno stabilnost, gospodarske zmogljivosti, javni servis, potenciale v znanosti, kulturi in družbi na sploh," je poudaril. "Vlada bo za vse našteto namenila toliko sredstev, kot jih bo treba," je dodal.

Predvolilno soočenje: Anže Logar in Zoran Janković Novice Minister Logar: Vsi, ki hočete domov, upoštevajte polete #video

Kacin: Državljani se vse bolj držijo ukrepov vlade

V pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu za preprečitev in hkrati blažitev posledic epidemije so pripravili strokovno skupino za pomoč, ki jo vodi Matej Lahovnik. Ta je pripravila prvo gradivo, piše STA.

Kot je še dejal Kacin, se državljani vse bolj držijo ukrepov vlade. Bodo pa na eni od prihodnjih vladnih sej govorili tudi o morebitnih dodatnih ukrepih. "Policija se vse bolj vključuje pri nadzorovanju upoštevanja odloka. Takoj ko dobijo klic o morebitnih kršiteljih, pošljejo svoje patrulje," je med drugim še povedal Kacin, ob tem pa še enkrat pozval državljane, naj ne potujejo po nepotrebnem.

"Gibajte se na velikih razdaljah in upoštevajte priporočeno razdaljo 1,5 metra. Ko greste na sprehod, se sprehajajte le toliko, kolikor je to potrebno," je med drugim še poudaril uradni govornik.  

V Slovenijo prispelo 125 tisoč kirurških mask in 93 tisoč rokavic

V skladišče civilne zaščite je danes prispelo 125.200 kirurških mask, 93 tisoč rokavic, 856 oblek tyvek, 20 tisoč pokrival za glavo in 2.550 za čevlje, je na Twitterju zapisal obrambni minister Matej Tonin. Prihaja še tisoč mask ffp2, je dodal. Od kod je prispela zaščitna oprema, ni znano.
 

Pri dobavi zaščitnega materiala še vedno težave z logistiko

Kacin se je na novinarski konferenci dotaknil tudi vprašanja o dobavi zaščitne opreme v Slovenijo. Dejal je, da nam še vedno veliko stvari primanjkuje, ključna težava pa še naprej ostaja logistika, način, kako pakete zaščitnega materiala, ki je večinoma proizveden na Kitajskem, spraviti v Evropo do Slovenije in ključnega uporabnika. 

Ob tem je še Kacin poudaril, da bodo pristojni o tem, katera zaščitna oprema in v kakšnih količinah je na poti do Slovenije, javnost obvestili takrat, ko bodo proizvodi prečkali slovensko mejo. Pristojni po besedah Kacina poskušajo organizirati tudi, da bi bila Slovenija sposobna tudi sama v večji meri, vsaj po Evropi, prevažati zaščitna sredstva po zraku.

Dobava respiratorjev se je začela; rok dobave negotov

Slovenija bi za boj z epidemijo novega koronavirusa potrebovala tudi večje število dodatnih respiratorjev. Dobava se je začela, a po navedbah ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki bedi nad naročili, natančnega roka dobave ni mogoče določiti. Prav tako niso pojasnili, koliko respiratorjev je na poti.

"Dobava večjih količin zaščitne opreme, tudi respiratorjev, se je že začela," so na gospodarskem ministrstvu navedli za STA. "Natančen rok dobave je, upoštevajoč trenutno stanje in razmere v logističnih tokovih, ta trenutek težko določiti," so dodali. Poudarili pa so, da so vsak dan v stiku z dobavitelji. Ocene o potrebnem številu respiratorjev so po njihovih navedbah trenutno preuranjene, saj je težko predvideti nadaljnji razvoj okužb.

Zdajšnji minister za zdravje Tomaž Gantar je 13. marca še kot ministrski kandidat v predstavitvi pred matičnim odborom v DZ povedal, da je v Sloveniji 168 respiratorjev, od teh pa jih je za uporabo prostih morda 20 ali 30. Takrat bi po njegovih besedah potrebovali vsaj 100 dodatnih respiratorjev in tudi preostalo opremo.

Vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, infektologinja Bojana Beović pa je medtem prejšnji teden povedala, da pričakujejo dodatnih 300 respiratorjev.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo teh številk niso potrdili. (STA)

koronavirus grafika Foto: Vlada RS

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin