Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 6. 2014,
20.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nataša Pirc Musar Marko Filli

Sreda, 4. 6. 2014, 20.32

8 let

Novi zapleti pri imenovanju novega šefa RTV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odločitve, kdo bo novi šef RTV, še ne bo ta petek. Po zapletu s programskimi svetniki, ki to ne bi smeli biti, je namreč sodišče izdalo sklep o začasni odredbi in ustavilo postopek izbire.

Programski svet RTV v petek ne bo nadaljeval z glasovanjem v obnovljenem postopku izbire novega direktorja RTV (v igri sta ostala le še Nataša Pirc Musar in Marko Filli), tako da bo do nadaljnjega javni zavod kot vršilec dolžnosti vodil dosedanji direktor Marko Filli. Delovno in socialno sodišče je namreč izdalo sklep o začasni odredbi. Seja programskega sveta, ki je predvidena za petek, 6. junija 2014, bo odpovedana.

To nam je potrdil tudi predsedujoči programskemu svet RTV Mitja Štular, ki je povedal: "Res je, da je RTV Slovenija z Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani prejel sklep o začasni odredbi, ki prepoveduje nadaljevanje izvrševanja obnove postopka in glasovanja o kandidatih za generalnega direktorja. To pomeni, da bo programski svet aktivnosti ustavil do vsebinske odločitve sodišča o tožbi kandidatke Nataše Pirc Musar. Delo na RTV Slovenija s tem ni ogroženo, saj ima zavod vršilca dolžnosti generalnega direktorja, prav tako pa bo tudi programski svet naredil vse, da se bodo aktivnosti nemoteno nadaljevale."

Za komentar smo poklicali tudi Natašo Pirc Musar, ta je v spornem prvem glasovanju dobila 15 glasov (ključnega je prispeval prav nezakonito imenovani svetnik Matjaž Sterže), a se na naše klice ni odzvala.

Zaplet zaradi vmešavanja politike Kot je znano, se je zaplet v zvezi z izbiro novega šefa javnega zavoda zgodil aprila, ko se je kmalu po glasovanju izkazalo, da programski svetnik Matjaž Sterže sploh ne bi smel biti na tej funkciji in tudi ne bi smel glasovati, ker ni ustrezal pogojem zakona o RTV, saj je bil leta 2010 predsednik pokrajinskega odbora stranke Zares in član sveta stranke Zares, ki je po statarnih določilih najvišji organ stranke.

Pozneje je mandatno-volilna komisija državnega zbora še odločila, da poleg Steržeta v programskem svetu ne bi smel biti niti Miha Klun, ki po njihovem mnenju prav tako ne ustreza pogojem zakona o RTV.

Po tem, ko je Državni zbor RS sprejel sklep, da ne izpolnjujeta pogojev za članstvo v programskem svetu, je programski svet pred slabima dvema tednoma obnovil postopek, in sicer samo glasovanje za novega generalnega direktorja. Takrat sta se v zadnji krog uvrstila zdajšnji direktor Marko Filli in Nataša Pirc Musar (v začetku aprila je Musarjeva v zadnjem krogu premagala Ljerko Bizilj), a nobeden od njiju ni dobil potrebnih 15 glasov. Programski svet je pregledal tudi vsa ostala glasovanja programskega sveta, a glasovanje omenjenih članov na sprejete odločitve ni vplivalo.

Ne spreglejte