SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novega slovenskega sodnika ESČP še ni na obzorju

0

termometer

Kaže, da bo Boštjan M. Zupančič, čeprav mu je mandat potekel 31. oktobra lani, še nekaj mesecev ostal sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu.

Predsednik svetovalnega panela Sveta Evrope za izvolitev sodnikov ESČP je namreč Slovenijo zaprosil za dodatne informacije o postopku in predlaganih treh kandidatih za sodnika. Državni zbor je novembra lani za tri kandidate za slovenskega sodnika na sodišču v Strasbourgu izvolil vrhovno sodnico Nino Betetto, Marka Bošnjaka iz odvetniške družbe Čeferin ter Nino Peršak, ki deluje na univerzi v Ghentu 55.

Po potrditvi treh kandidatov v DZ je ministrstvo za pravosodje 23. novembra lani Svetu Evrope posredovalo opis nacionalnega postopka izbora kandidatov in njihove življenjepise. Predsednik omenjenega svetovalnega panela, ki poda mnenje glede predlagane liste kandidatov, preden gre ta v nadaljnji postopek v okviru Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE), je nato s pismom 18. decembra zaprosil za dodatne informacije glede nacionalnega postopka in predlaganih kandidatov. Kot so ob tem poudarili na ministrstvu za pravosodje, gre za običajen del tovrstnih izbirnih postopkov. Dodaten odgovor na pismo je nato ministrstvo SE poslalo 23. decembra.

Med kandidati, ki jih je DZ predlagal predsednik republike Borut Pahor, je bil poleg izvoljenih še Klemen Jaklič, predavatelj s harvardske univerze in dvojni doktor znanosti, ki pa ni dobil zadostne podpore. V opozicijskih SDS in NSi so na glasovanju v DZ izrecno podprli le Jakliča. V SDS pa so po njegovi neizvolitvi vladni koaliciji očitali, da Jakliča ni hotela podpreti, ker da je v primeru Patria podprl njihovega predsednika Janeza Janšo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin