Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 2. 2014,
14.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ljudmila Novak NSi SDS referendum

Petek, 21. 2. 2014, 14.30

8 let

Novakova: SDS naj umakne zahtevo za referendum, denar naj gre za digitalizacijo arhivov SDV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednica NSi Ljudmila Novak je na novinarski konferenci ministrstvo za kulturo in SDS pozvala k dogovoru glede arhivske novele.

Predlaga, naj SDS umakne zahtevo za referendum o noveli, ministrstvo pa naj denar, ki bi ga moralo nameniti za referendum, porabi za digitalizacijo arhivov SDV in njihovo objavo na spletu. Po mnenju Novakove bi nekaj denarja še ostalo, tega pa bi lahko porabili za kadrovske okrepitve Arhiva RS in nakup potrebne opreme. Nekateri raziskovalci namreč trdijo, da bo z novelo prišlo do tehničnega zapiranja arhivov, saj da Arhiv RS ne bo zmogel vsega dela. Z novimi kadrovskimi okrepitvami in opremo bi tako prišlo do večje odprtosti arhivov, pravi Ljudmila Novak. Če bo kaj denarja še ostalo, pa predlaga, naj se ga nameni za obnovo cerkve sv. Mihaela na Barju.

Gradivo nekdanje Službe državne varnosti (SDV), ki bi ga ministrstvo objavilo na spletnih straneh, se lahko po besedah Novakove objavi tudi po starem zakonu, a to po njenih besedah pomeni, da bo objavljenega manj gradiva. Po spremenjenem zakonu pa bi bilo objavljeno vse gradivo, s tem da bi bili občutljivi osebni podatki anonimizirani, dodaja.

Na ministrstvu se strinjajo s predlogom Na ministrstvu za kulturo se strinjajo s predlogom, da bi bila sredstva za referendum usmerjena v digitalizacijo in tehnično opremljenost arhiva. Navajajo še, da bo ministrstvo v prihodnjem tednu predstavilo projekt sistematičnega odpiranja in objave obstoječega gradiva SDV. "Bistveno bolje je namreč, da se ob obstoječih možnostih, ki jih ponuja svetovni splet, kar na najbolj konkretni ravni omogoči dostopnost in odprtost gradiva," navajajo.

Še naprej prepričana, da novela arhive bolj odpira kot zapira Novakova je tako še naprej prepričana, da novela arhive bolj odpira kot zapira. Poudarja tudi, da njihova želja ni, da bi varovali sodelavce SDV in da je treba v Sloveniji umiriti razmere in pogled usmeriti v prihodnost.

Na pomisleke zgodovinarke Tamare Griesser Pečar, ki opozarja, da bo denimo z novelo zakona onemogočen prikaz preganjanja Katoliške cerkve, saj novela kot občutljiv osebni podatek opredeljuje tudi versko pripadnost, Novakova odgovarja, da bodo za raziskovalce še naprej na voljo tudi občutljivi osebni podatki, le da bodo morali dati prošnjo na arhivsko komisijo. Na ugotovitev, da pa kljub temu teh podatkov ne bodo smeli javno uporabiti (denimo v knjigi), pa odgovarja, da v tem primeru obstaja javni interes. "Če arhivska komisija ugotovi, da je javni interes večji od varovanja občutljivih osebnih podatkov, potem to lahko odobri," je dodala.

Po njenih besedah pri njihovi podpori noveli tudi ne gre za to, da bi z njo podprli vlado ali se približevali levici, "ampak gre za to, da smo se zavzeli za resnico in bolj odprte arhive".

Ne spreglejte