Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 10. 2020,
17.47

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

10

Natisni članek

okužba Koronavirus karantena NIJZ

Petek, 16. 10. 2020, 17.47

3 leta, 6 mesecev

Nova pravila: epidemiologi ne bodo več iskali stikov okuženih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

10

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus | Epidemiologi od sobote ne bodo več iskali stikov okuženih in zanje izdajali karantenske odločbe. | Foto Matej Povše/ UKC Ljubljana

Epidemiologi od sobote ne bodo več iskali stikov okuženih in zanje izdajali karantenske odločbe.

Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

Zaradi naraščajočega števila okužb z novim koronavirusom epidemiološka služba od sobote ne bo več iskala stikov okuženih in zanje ne bodo izdajali karantenskih odločb, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Kot so poudarili, kapacitete epidemiološke službe niso neomejene. Ob tem so poudarili, da se število ljudi, ki jih epidemiologi obravnavajo z zamikom, povečuje. Danes zjutraj je bilo takšnih ljudi dobrih 1.300.

"Kot smo že večkrat poudarili, kapacitete epidemiološke službe žal niso neomejene. V zadnjih mesecih smo zmogljivosti epidemiološke službe povečali in trenutno lahko obravnavamo okrog 350 primerov dnevno, kar je desetkrat več kot v spomladanskem obdobju. Kljub izjemnemu trudu se število oseb s potrjeno okužbo, ki jih obravnavamo z zamikom, povečuje. Danes zjutraj je bilo tako še dobrih 1.300 oseb s potrjeno okužbo, ki še niso bili obravnavane s strani epidemiološke službe," so sporočili z NIJZ.

Rdeče regije
Novice Rdečih že devet regij: ti ukrepi stopijo v veljavo v soboto #grafika

Ne bodo več iskali tesnih stikov okuženih in zanje izdajali karantenske odločbe

Od sobote bo zato epidemiološka služba NIJZ še vedno vzpostavila kontakt z vsako osebo s potrjeno okužbo prek telefona, ji podala informacije o poteku izolacije in izdala kodo za aktivacijo v mobilni aplikaciji #OstaniZdrav. Oseba s potrjeno okužbo bo prejela tudi navodila, da sama obvesti vse osebe, s katerimi je bila v stiku, in jim posreduje navodila za osebe, ki so bile izpostavljene okužbi z novim koronavirusom. Omenjena navodila so dostopna na naslednji povezavi.

Skladno s spremenjenim protokolom epidemiološka služba ne bo več iskala visoko rizičnih tesnih stikov. To pomeni, da ne bo več podajala predlogov za ukrep karantene. Ne glede na spremenjen protokol epidemiološka služba nadaljuje svoje delo in še naprej zagotavlja tudi vse ključne epidemiološke podatke, ki predstavljajo pomembno podlago za odločitve in sprejemanje ukrepov, so še sporočili z NIJZ.

Ljubljana_maske
Novice Se Ljubljančani držijo vladnega odloka? #foto #video

 

Ne spreglejte