Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 1. 2022,
11.27

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,00

66

Natisni članek

omikron Koronavirus

Četrtek, 27. 1. 2022, 11.27

2 leti, 2 meseca

Nova podrazličica omikrona že v Sloveniji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,00

66

V Sloveniji smo potrdili prvi primer nove podrazličice omikrona BA.2, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 v Sloveniji potrdila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik. Podrazličico so potrdili pri osebi, ki prihaja z območja Podravja. Po besedah Žohar Čretnikove še ni znano, ali je nova podrazličica bolj kužna od prvotne koronavirusne različice omikron.

"En primer podvrste omikrona BA.2 so potrdili v Podravju. Tudi na Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) so neuradno potrdili dva taka primera in tako v Sloveniji lahko govorimo o posameznih primerih. Podvrsto različice spremljata Danska in Velika Britanija. Bolj se širi v Indiji in Južni Afriki. ​Za zdaj zanesljivih ocen o tem, kako kužna je ta različica, še nimamo," je pojasnila Žohar Čretnikova.

Bo nova podrazličica postala prevladujoča?

"Izkušnje na Danskem kažejo, da bi ta nova podrazličica lahko postala prevladujoča. Ali bo to povzročilo večjo stopnjo obolevanja, je za zdaj težko napovedovati. Dokončnih mnenj, da je bolj nalezljiva, zaenkrat. Različica je pomešana v skupno omikronsko situacijo in izjemno težko je reči, kaj gre na račun česa," je pojasnila Žohar Čretnikova. 

Omikron je trenutno v Sloveniji absolutno prevladujoča različica. Ta položaj je zavzela v dobrih treh tednih in zdaj povzroča cunami okužb, ki ga poskušajo tako laboratoriji kot bolnišnice uspešno obvladovati.

"Seveda nas skrbi, ker vsaka nova različica predstavlja neko tveganje, ki ga je treba sproti ovrednotiti, in seveda si ne želimo šestega vala epidemije, ki bi bil še hujši od petega," je poudarila.

Agencija Združenega kraljestva za zdravstveno varnost (UKHSA) je v prvih desetih dneh januarja v Veliki Britaniji odkrila več kot 400 primerov nove podrazličice in navedla, da so jo odkrili tudi v približno 40 drugih državah. Med njimi so tudi Indija, Danska in Švedska, kjer ta podrazličica predstavlja večino najnovejših primerov.

Peti val je za laboratorije najhujši

Kot je povedala Žohar Čretnikova, je peti val za laboratorije najhujši: "Vsak naslednji val je hujši, pridobiva dimenzije in peti val je za laboratorije najhujši. Od novega leta je vsak teden obseg testiranja v laboratorijih porasel za 50 odstotkov. Kljub temu si prizadevamo, da bi vsi procesi potekali čim hitreje, izkoriščamo pa tudi pomoč iz tujine."

Sodelujejo z nemškim laboratorijem, kamor odpeljejo tudi do sedem tisoč vzorcev. "Povprečni pretočni časi so do 20 ur in 48-urni rok za poročanje smo danes zamudili pri 17 vzorcih za manj kot eno uro," je pojasnila. 

Koronavirus. Cepljenje. PCT. Covid-19
Novice Robert Carotta: V zadnjih dneh omikron kaže zobe #video
covid korona
Novice Včeraj so potrdili toliko okužb
Ne spreglejte