SiolNET. Novice Slovenija
6,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova podrazličica omikrona že v Sloveniji #video

6,00

termometer

V Sloveniji smo potrdili prvi primer nove podrazličice omikrona BA.2, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 v Sloveniji potrdila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik. Podrazličico so potrdili pri osebi, ki prihaja z območja Podravja. Po besedah Žohar Čretnikove še ni znano, ali je nova podrazličica bolj kužna od prvotne koronavirusne različice omikron.

"En primer podvrste omikrona BA.2 so potrdili v Podravju. Tudi na Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) so neuradno potrdili dva taka primera in tako v Sloveniji lahko govorimo o posameznih primerih. Podvrsto različice spremljata Danska in Velika Britanija. Bolj se širi v Indiji in Južni Afriki. ​Za zdaj zanesljivih ocen o tem, kako kužna je ta različica, še nimamo," je pojasnila Žohar Čretnikova.

Bo nova podrazličica postala prevladujoča?

"Izkušnje na Danskem kažejo, da bi ta nova podrazličica lahko postala prevladujoča. Ali bo to povzročilo večjo stopnjo obolevanja, je za zdaj težko napovedovati. Dokončnih mnenj, da je bolj nalezljiva, zaenkrat. Različica je pomešana v skupno omikronsko situacijo in izjemno težko je reči, kaj gre na račun česa," je pojasnila Žohar Čretnikova. 

Omikron je trenutno v Sloveniji absolutno prevladujoča različica. Ta položaj je zavzela v dobrih treh tednih in zdaj povzroča cunami okužb, ki ga poskušajo tako laboratoriji kot bolnišnice uspešno obvladovati.

"Seveda nas skrbi, ker vsaka nova različica predstavlja neko tveganje, ki ga je treba sproti ovrednotiti, in seveda si ne želimo šestega vala epidemije, ki bi bil še hujši od petega," je poudarila.

Agencija Združenega kraljestva za zdravstveno varnost (UKHSA) je v prvih desetih dneh januarja v Veliki Britaniji odkrila več kot 400 primerov nove podrazličice in navedla, da so jo odkrili tudi v približno 40 drugih državah. Med njimi so tudi Indija, Danska in Švedska, kjer ta podrazličica predstavlja večino najnovejših primerov.

Peti val je za laboratorije najhujši

Kot je povedala Žohar Čretnikova, je peti val za laboratorije najhujši: "Vsak naslednji val je hujši, pridobiva dimenzije in peti val je za laboratorije najhujši. Od novega leta je vsak teden obseg testiranja v laboratorijih porasel za 50 odstotkov. Kljub temu si prizadevamo, da bi vsi procesi potekali čim hitreje, izkoriščamo pa tudi pomoč iz tujine."

Sodelujejo z nemškim laboratorijem, kamor odpeljejo tudi do sedem tisoč vzorcev. "Povprečni pretočni časi so do 20 ur in 48-urni rok za poročanje smo danes zamudili pri 17 vzorcih za manj kot eno uro," je pojasnila. 

Koronavirus. Cepljenje. PCT. Covid-19 Novice Robert Carotta: V zadnjih dneh omikron kaže zobe #video covid korona Novice Včeraj so potrdili toliko okužb

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin