Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 1. 2022,
10.00

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,47

50

Natisni članek

Tatjana Lejko Zupanc Slovenija COVID-19 Koronavirus

Četrtek, 27. 1. 2022, 10.00

2 leti, 2 meseca

Robert Carotta: V zadnjih dneh omikron kaže zobe #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,47

50

"Covid ne popušča, imamo peti val. To so številke, ki so bile do nedavnega vsem nam nepredstavljive in bi v preteklosti pomenile ne samo zloma zdravstvenega sistema, ampak celotne družbe. Omikron je počasi sredi januarja postal prevladujoča različica, številke so šle v nebo. V bolnišnicah je vpliv omikrona drugačen, kot smo ga bili vajeni pred tem, sploh v primerjavi z delto. Najprej je udaril po zaposlenih, v nekaterih bolnišnicah je več kot 20 odstotkov zaposlenih na bolniškem dopustu. Enake težave so na primarnem sektorju, v laboratorijih in preostalih segmentih družbe. Hitrost širjenja omikrona je izjemna," je poudari koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta. 

Peti ali tako imenovani omikronski val je v strmem porastu. "Četrti val se niti ni dobro končal, ko se je že začel peti. Omikron v zadnjih dneh kaže zobe, kar je pri ogromnem številu novopotrjenih primerov pravzaprav pričakovano. Pri različici omikron se kaže manj hujših potekov bolezni in posledično manj bolnikov na intenzivni negi. Število bolnikov na splošnih covidnih oddelkih pa se povečuje, a so tja nameščeni vsi, ki ob hospitalizaciji prejmejo pozitiven izvid testiranja, ne zgolj bolniki, ki v bolnišnico prihajajo zaradi težav v povezavi s covid-19," je pojasnil Carotta in dodal, da se bodo posteljne kapacitete seveda povečevale, tako kot v prejšnjih valovih. 

"V zadnjih dneh se je povečalo število bolnikov, ki imajo težjo obliko bolezni covid-19. Je pa teh vseeno manj, kot bi jih bilo pri različici delta," je dejal Carotta.

V sredo so v Sloveniji ob 19.707 opravljenih PCR-testih potrdili 14.206 okužb z novim koronavirusom, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. To je 3.912 okužb več kot pred tednom dni, ko jih je bilo potrjenih 10.294. Delež pozitivnih testov je 72-odstoten. V bolnišnicah je trenutno zasedenih 708 covidnih postelj, 583 na navadnih oddelkih in 125 na intenzivni negi. 

Število vdorov okužb v necovidne oddelke skokovito raste

Trenutne razmere precej vplivajo na t. i. čiste bolniške oddelke. Gre za vse oddelke, kjer ne zdravijo covida-19, pač pa tja sprejemajo paciente zaradi drugih zdravstvenih težav. Na te oddelke vse bolj pogosto vdirajo tudi okužbe s koronavirusom. V večini primerov gre pri teh bolnikih za blažje oblike prehladnih obolenj, a zaradi hitrega širjenja to po njegovih besedah najpogosteje pomeni, da se okuži skoraj ves oddelek.

"Nenazadnje pa se vpliv kaže tudi na urgentnih centrih, kjer so obremenitve v tem času največje. Pri vse več bolnikih, ki tja prihajajo zaradi drugih težav, namreč pri testiranju ugotovijo sočasno tudi koronavirusno okužbo," je dejal Carotta.

covid korona
Novice Včeraj so potrdili toliko okužb

Lejko Zupančeva o težavah v bolnišnicah

Število obolelih in tistih, ki so v karanteni, strmo raste, v večini slovenskih bolnišnic imajo težave s kadrovsko podhranjenostjo: "V UKC Ljubljana je na bolniški 500 zdravstvenih delavcev. Jasno je, da okuženi zdravstveni delavec ne more delati. Na kliniki smo imeli debato, ali lahko skrajšamo obdobje izolacije in se sedmi dan oseba testira. A po enem tednu ugotavljamo, da sedmi dan praktično nihče ni negativen," je pojasnila predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc.

Še 119 ljudi v UKC Ljubljana je v karanteni. Večina preostalih, ki so imeli tesne tvegane stike, hodi v službo in se vsakodnevno testira, je dodala Lejko Zupančeva. 

"Jaz tega virusa ne bi podcenjevala. Ne vemo, kaj vse nam še lahko servira."

"Glede na število okuženih z različico omikron je jasno, da bomo v prihodnje potrebovali kar nekaj bolniških kapacitet. Ob številnih pojavih pozitivnih bolnikov na necovidnih oddelkih smo se že v preteklosti nekajkrat poslužili rdeče cone na oddelku. Principi obravnave bolnikov na teh oddelkih so enaki kot na covidnih oddelkih," je pojasnila Lejko Zupančeva. 

Med hospitaliziranimi gre večinoma za starejše bolnike, necepljene oziroma cepljene samo z dvema odmerkoma. Tisti, ki so cepljeni s tremi odmerki, so po njenih besedah izjema med hospitaliziranimi. Na novinarsko vprašanje, ali ima cepljenje smisel, je odgovorila: "Cepljenje ima smisel za prihodnost. Jaz tega virusa ne bi podcenjevala. Ne vemo, kaj vse nam še lahko servira. Ne vemo, kaj nas še čaka, kakšna različica še prihaja."

"Ležalne dobe na intenzivni negi se niso nič skrajšale. To so težko bolni ljudje s hudimi posledicami dolgotrajne mehanske ventilacije. Na navadnih oddelkih imam vtis, da je ležalna doba zelo kratka. Do zdaj smo sprejemali bolnike, ki so imeli kakšne osnovne motnje, potrebovali so infuzijo, mogoče kakšen dan kisik in po treh dneh so bili boljše," je pojasnila predstojnica infekcijske klinike. 

V murskosoboški bolnišnici ukinjajo vse nenujne dejavnosti

"V teh dneh je v naši bolnišnici naval na sivo cono in urgenco tako velik, da ne bomo mogli več zagotavljati, da bi bili covidni bolniki zdravljeni in obravnavani na covidnem oddelku. Pospešeno se pripravljamo na novo ureditev, tako da bomo bolnike sprejemali na oddelke glede na to, katero glavno diagnozo imajo. Npr. bolnika z akutnim vnetjem slepiča bomo sprejeli na kirurgiji in tam v primeru okužbe uredili rdečo cono," je o stanju v murskosoboški bolnišnici povedala strokovna direktorica Splošne bolnišnice Murska Sobota Manuela Kuhar Makoter. 

Ob tem z začetkom vzpostavitve rdečih in sivih con ukinjajo vso nenujno operativo in nenujna zdravljenja, saj se bodo tako lahko osredotočili samo na tiste, ki njihovo pomoč nujno potrebujejo.

V Sloveniji potrdili novo podrazličico omikrona

V Sloveniji smo potrdili prvi primer nove podrazličice omikrona BA.2, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 v Sloveniji potrdila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik. Podrazličico so potrdili pri osebi, ki prihaja iz območja Podravja. Po besedah Žohar Čretnikove še ni znano, če je nova podrazličica bolj kužna od prvotne koronavirusne različice omikron.

covid testiranje
Novice Nova podrazličica omikrona že v Sloveniji #video
Janez Poklukar
Novice Janez Poklukar: Ukrepov še ne bomo sproščali
Bojana Beović
Novice Bojana Beović: peti val bi lahko začel upadati sredi februarja

 

Ne spreglejte