SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nizozemska zabeležila še drugi primer ptičje gripe v državi

2

termometer

Iz Nizozemske poročajo o že drugem izbruhu ptičje gripe v državi v roku tedna dni. Novi primer so zabeležili na piščančji farmi pri mestu Ter Aar vzhodno od Haaga.

Takoj so odredili zakol vseh 43 tisoč piščancev na farmi. Za zdaj sicer še ni jasno, ali gre za enak podtip visoko patogenega seva virusa ptičje gripe H5N8, ki so ga odkrili pred dnevi.

Novi izbruh ptičje gripe na Nizozemskem so odkrili 25 kilometrov stran od farme, kjer so virus H5N8 odkrili v nedeljo in odredili zakol 150 tisoč piščancev.

Trenutno še potekajo testi, za kateri sev ptičje gripe gre. Pri prvem primeru so potrdili podtip visoko patogenega seva virusa, ki za človeka ni zelo nevaren, a se izjemno hitro prenaša med perutnino.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je nizozemsko gospodarsko ministrstvo tako kot pri nedeljskem primeru tudi danes razglasilo vsedržavno prepoved transporta perutnine, jajc in slame. Prepoved naj bi veljala vsaj do nedelje.

Poleg Nizozemske so sev H5N8 zabeležili v Nemčiji v začetku meseca na perutninski farmi v bližini mesta Heinrichswalde, nato so zaklali 31 tisoč puranov ter manjše število gosi, piščancev in rac. H5N8 so pred dnevi potrdili tudi na račji farmi v britanski grofiji East Yorkshire, zato so zaklali vseh šest tisoč rac.

Po dozdajšnjih ugotovitvah je sev, ki pesti Evropo, zelo podoben virusu, ki se od začetka tega leta širi med perutnino na Kitajskem, Japonskem in v Južni Koreji. Strokovnjaki predvidevajo, da se je iz Azije v Evropo razširil s pticami selivkami. Tako v Aziji kot Evropi sicer tega seva virusa pri ljudeh za zdaj niso zabeležili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin