Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 2. 2024,
16.05

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

Natisni članek

cepljenje bolezen gripa

Petek, 2. 2. 2024, 16.05

2 meseca, 3 tedne

NIJZ opozarja: veliko primerov te bolezni bo še dva tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33
Gripa, okužba dihal, bolezen | Po podatkih NIJZ z 99,7 odstotka primerov prevladujejo okužbe z influenco A, med katerimi jih je 60 odstotkov podtipa A(H1N1)pdm09 in 40 odstotkov podtipa A(H3N2). Število potrjenih primerov okužb z virusom influence B je nizko. | Foto Shutterstock

Po podatkih NIJZ z 99,7 odstotka primerov prevladujejo okužbe z influenco A, med katerimi jih je 60 odstotkov podtipa A(H1N1)pdm09 in 40 odstotkov podtipa A(H3N2). Število potrjenih primerov okužb z virusom influence B je nizko.

Foto: Shutterstock

Med respiratornimi okužbami, ki trenutno krožijo, je tudi gripa, ki so jo po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) potrdili v vseh starostnih skupinah. V mikrobioloških laboratorijih so doslej potrdili več kot 1.900 primerov gripe, a se večina obolelih ne testira, so opozorili. Intenzivno sezono gripe pričakujejo še dva tedna.

"Gripozna obolenja in potrjeni primeri gripe so v vseh starostnih skupinah. Zapletov gripe ne spremljamo sproti, pričakujemo pa, da je kot v vseh ostalih sezonah največ sekundarnih bakterijskih okužb (npr. pljučnic) in poslabšanja osnovnih bolezni, kot so srčno popuščanje, sladkorna bolezen in kronična obstruktivna pljučna bolezen," so za STA pojasnili na NIJZ. Posebnosti te sezone v primerjavi s prejšnjimi po njihovih navedbah ni zaznati.

Kot so navedli, so v letošnji sezoni v mikrobioloških laboratorijih z metodo PCR potrdili 1.918 primerov okužb z virusi influence (1.905 primerov influence tipa A in 13 primerov influence tipa B). To pa še zdaleč niso vsi, ki so preboleli gripo, saj se večina obolelih ne testira, so opozorili.

Pričakujemo, da bo takšna intenzivnost sezone, kot je trenutno, še približno dva tedna, nato pa bo postopoma upadla.

Po njihovih podatkih je bilo v letošnji sezoni proti gripi cepljenih 117.431 oseb. | Foto: Reuters Po njihovih podatkih je bilo v letošnji sezoni proti gripi cepljenih 117.431 oseb. Foto: Reuters

Kot so pojasnili, je glede na analize izoliranih virusov influence v sezoni 2023/2024 cepivo proti gripi učinkovito podobno kot v prejšnjih sezonah. "To pomeni, da predvsem ščiti pred težjim potekom in manj pred boleznijo. Prepreči torej hospitalizacijo zaradi gripe, ne pa gripe same, kar posebej velja za starejše in krhke posameznike," so pojasnili. Omenjenim posameznikom tako svetujejo tudi, da upoštevajo higienska načela oz. nefarmacevtske ukrepe, kar pomeni, da se izogibajo zaprtim prostorom z veliko ljudmi, če pa se jim ne morejo izogniti, naj uporabijo masko in si skrbno umijejo ali razkužijo roke večkrat na dan.

 

Ne spreglejte