Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 6. 2014,
6.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

analiza Miro Cerar Alenka Bratušek Igor Šoltes Dejan Židan Karl Erjavec volitve

Torek, 3. 6. 2014, 6.11

8 let

Nevtralni profesor Cerar in druga zavezništva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Češnje in voda. Kravate in kostimi v večini. Učinkovitost. Kanček mesijanstva. Na kongresu Stranke Mira Cerarja je bilo čutiti željo po spremembah. Vprašanje je, kako bo preživela trk z realnostjo.

Kongres stranke v javnosti spoštovanega pravnika Mira Cerarja bo nedvomno prinesel novo dinamiko na politično sceno, ki jo čakajo vroči tedni do volitev 13. julija. Nedvomno je SMC naplavila nove obraze, a ni bilo mogoče spregledati prevlade pravnikov in univerzitetnih profesorjev v prvih vrstah. Če seveda odštejemo starega političnega mačka, ki je vedno deloval v ozadju, nekdanjega generalnega sekretarja LDS Petra Jamnikarja.

Politična čistost in denar Miro Cerar si je zadal težko nalogo. V stranki, ki bo v naslednjih tednih rasla po številu članov, prihajali pa bodo z vseh vetrov, bo moral braniti politično čistost. Zelo verjetno pa se bo spopadal tudi z enakimi izzivi kot Gregor Virant pred predčasnimi volitvami leta 2011. Sprva visoka podpora je izpuhtela ob prvi večji medijski aferi, povezani z denarjem.

Bazen z morskimi psi Ustanovni kongres je pokazal, da gre za intelektualno močno stranko, ki bo na preizkušnji, ko bo treba iz profesorskih, uslužbenskih in podjetniških vod zaplavati v politični bazen, poln morskih psov. Treba bo znati plavati tudi z nepredvidljivostjo, ki so se ji na kongresu izognili. To, da so se izognili kakršnikoli razpravi o vnaprej pripravljenih dokumentih, statutu, programu, imenu stranke in kandidatnih listah, demokratični stranki ne more biti ravno v ponos.

Bodo slišali mesijo? Miro Cerar ima karizmo, ki jo je bilo čutiti tudi na kongresu. Bilo je čutiti tudi kanček mesijanstva: "Spoštovane članice in člani stranke, simpatizerji in vsi drugi, ki me slišite: nastopil je čas, ko se moramo povezati in prevzeti vodstvo." Cerar ima javnomnenjski kapital, ki bo zdaj na preizkušnji. V naslednjih tednih se bo pokazalo, kako spretno bo plaval med političnimi morskimi psi in kako uspešna bo njegova retorika o nepristajanju na delitve na levico in desnico. Nevtralnost se mu lahko tudi maščuje, ko se bo treba konkretno opredeljevati.

Za zdaj nič ne kaže, da bi se Cerar pred volitvami s kom povezoval. Zakaj le, če so mu javnomnenjske raziskave za zdaj naklonjene? Seveda bo zelo pomembno, katera od političnih strank bo na volitvah zabeležila prvo mesto, saj si bo s tem povečala možnosti za mandatarstvo. A previdni pravnik pušča vrata še priprta.

Zares premalo, če bodo tu le Zares in kratka sporočila Očitno se bo najprej razčistilo vprašanje, kako zavezniško uspešna bo premierka v odstopu Alenka Bratušek. Če ji bo uspelo pritegniti zgolj Zares Darje Radić, ki je na evropskih volitvah pogorela, in SMS Zelene, ki jim kljub evropskim povezavam ni uspelo sestaviti niti kandidatne liste, ne more računati na večji volilni uspeh.

Osem močnih imen ne bo dovolj Veliko bolj "potentna" se zdi povezava SD Dejana Židana in DeSUS Karla Erjavca. Gre za stranki z zvesto volilno bazo in odlično terensko organiziranostjo, ki je na državnozborskih volitvah z 88 volilnimi okraji ključna. To je povsem drugače kot na evropskih volitvah, ko je bilo treba zbrati osem imen. Celo le en sam kandidat je prinesel soliden uspeh, kot je dokazala piratska stranka s skoraj 2,6 odstotka glasov. Na parlamentarnih volitvah bodo volivci s protestnimi glasovi previdnejši.

Kje je Igor Lukšič? Tudi zato stranka Solidarnost išče poti do povezav, ki bi ji prinesle preboj v parlament, čeprav tvega zamero vstajniškega volilnega telesa. Težko si je predstavljati, da bi končala v naročju Bratuškove, ki je vodila vlado, proti kateri so protestirali. Z odhodom Igorja Lukšiča, ki je zapiral poti za sodelovanje na levici, se zdi verjetnejša povezava s SD.

Nekdo še lahko pokvari zabavo Velika uganka ostaja previdni Igor Šoltes, ki je pozdravil nastanek stranke Alenke Bratušek, a ostaja odprt tudi za povezave na levo. Tudi on ne bo mogel predolgo čakati. V sredo, ko bo ustanovil svojo stranko Verjamem, bo že moral dati prve odgovore. Čez deset dni se začne uradna volilna kampanja. Naslednjih 30 dni bo peklenskih. Seveda če "zabave" ne bo ustavilo ustavno sodišče.

Ne spreglejte