Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 11. 2017,
20.59

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

4

Natisni članek

starostniki upokojenci

Sreda, 15. 11. 2017, 20.59

6 let, 5 mesecev

Nekateri upokojenci nimajo niti za bivanje v domu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

4

Življenjska doba se podaljšuje, vse več je upokojencev, delovno aktivnih Slovencev pa je manj kot dva na enega starostnika. Nekaterim starostnikom pokojnina ne zadostuje za osnovno preživetje. Skrb zbujajoče je, da je upokojen že vsak tretji Slovenec.

Novinarka: Kaja Flisar/Video: Planet TV


V svojo sobo v domu upokojencev v Kranju nas je spustila 86-letna Marija Hermina Jenko, ki je ena od 214 stanovalcev. Tukaj je že dve leti.

Prepotovala je že skoraj vso Evropo. Odločno pove, da bi tudi pri teh letih šla še na Kitajsko in Japonsko, a si takšnega potovanja s svojo pokojnino ne more privoščiti. Ta ne zadostuje niti za bivanje v domu.

"Veseli so lahko tisti stanovalci doma, ki lahko s svojo pokojnino pokrijejo oskrbo, da niso na plečih svojcev," pove Zvonka Hočevar, ravnateljica Doma upokojencev Kranj.

Oskrbovanki doma Idi Čater pri plačevanju doma pomagata hčerka in sin. Vsak od njiju prispeva sto evrov na mesec. Nekaterim še več.

Oskrbovanka kranjskega doma upokojencev Ida Čater pravi, da bi bil luksuz, če bi lahko stroške poravnala s svojo pokojnino. | Foto: Planet TV Oskrbovanka kranjskega doma upokojencev Ida Čater pravi, da bi bil luksuz, če bi lahko stroške poravnala s svojo pokojnino. Foto: Planet TV

Na drugi strani pa Jenkova na pomoč svojcev ne more računati, saj nikoli ni bila poročena, niti ni imela otrok. Njena pokojnina znaša 640 evrov. "Oskrba v domu me stane 700 evrov, preostanek mi doplača center za socialno delo," pove Jenkova.

Povprečna starostna pokojnina znaša 619 evrov

Za primerjavo: junija letos je najvišja pokojnina znašala več kot 2.600 evrov. Povprečna neto starostna pokojnina pa je bila 619 evrov, kar je samo tri evre nad uradnim pragom revščine. Starostnikom v domu na mesec ostane od 30 do 50 evrov za majhne priboljške.

Direktorica doma opozarja na nepravično razliko v znesku pomoči med upokojenci, ki so vse življenje delali, in tistimi brez delovne dobe. To pojasni na primeru: "297 evrov znaša denarna socialna pomoč, žepnine ji ostane 86 evrov in občina doplača 716 evrov. Proračun za njo znaša tisoč evrov vsak mesec, ne da bi imela gospa dan delovne dobe. Če to primerjamo z nekom, ki je delal 40 let, je to velika krivica," pravi Hočevarjeva.

Ne spreglejte