Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 4. 2023,
10.05

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Generali

Natisni članek

okolje podjetje Trajnost tekmovanje Generali advertorial

Torek, 25. 4. 2023, 10.05

2 meseca, 2 tedna

Skupina Generali za trajnostni razvoj – tekmovanje SME EnterPRIZE

Natečaj za podjetja, ki delujejo trajnostno

Vsebino omogoča Generali
trajnost | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Začelo se je 3. mednarodno tekmovanje SME EnterPRIZE, ki pod okriljem Skupine Generali spodbuja mala in srednje velika evropska podjetja k sprejemanju trajnostno usmerjenih poslovnih modelov. V tekmovanju sodeluje že deset evropskih držav, letos pa so k sodelovanju prvič povabljena tudi mala in srednje velika podjetja iz Slovenije. Natečaj, ki poteka od 17. aprila, bo za prijave odprt vse do 17. maja 2023.  

Skupina Generali, ena največjih zavarovalniških skupin na svetu, se je ob 190-letnici ustanovitve leta 2021 odločila za izvedbo tako imenovane strateške pobude SME EnterPRIZE. Njen namen je spodbujanje trajnostnih poslovnih modelov in javne razprave o trajnosti v evropskih malih in srednje velikih podjetjih. Pobuda, ki se izvaja v več evropskih državah, se letos širi tudi v Slovenijo, kar bo prvič omogočilo sodelovanje tudi slovenskim podjetjem.

Natečaj s prijavnico bo do 17. maja 2023 objavljen tukaj.

generali SME | Foto: Generali zavarovalnica Foto: Generali zavarovalnica

Za trajnostno preobrazbo Evrope

Zavarovalnica Generali se zaveda, da ima kot velika korporacija pomemben vpliv na okolje in družbo. Zato se je v svojem strateškem načrtu zavezala k trajnostnemu delovanju na vseh področjih poslovanja. Del takšnega poslovanja pa odraža tudi pobuda SME EnterPRIZE, s katero želijo spodbuditi mala in srednje velika podjetja, da sprejmejo trajnostne poslovne modele in s tem prispevajo k izboljšanju okolja in družbe.

Podjetja, ki sprejemajo trajnostne poslovne modele, lahko zmanjšajo svoje stroške in izboljšajo svojo konkurenčnost. Poleg tega lahko s svojim delovanjem pozitivno vplivajo na okolje, zaposlene, družbo in skupnost, v kateri delujejo. Zato je spodbujanje trajnostnih poslovnih modelov ključno za zagotavljanje dolgoročnih trajnosti in uspešnosti podjetij ter boljše prihodnosti našega planeta.

trajnost | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kot je ob začetku natečaja v Sloveniji povedala Vanja Horvat, predsednica uprave Generali zavarovalnice, "trajnostno delovanje usmerja naš strateški načrt Vseživljenjski partner 24: Spodbujanje rasti. To pomeni, da smo naredili še korak dlje pri svojih trajnostnih zavezah in da nas pri dejanjih vodijo trajnostne odločitve. Verjamemo, da le tako lahko ustvarjamo v skupno dobro vseh deležnikov. Pri svojem poslovanju želimo namreč biti odgovorni kot zavarovalnica, kot vlagatelj in kot delodajalec ter še bolj krepiti svojo vlogo vseživljenjskega partnerja za naše stranke. S pobudo SME EnterPRIZE želimo spodbuditi javno razpravo o pomembnosti trajnostnega poslovanja, predvsem pa omogočiti večjo prepoznavnost podjetnikom, ki so v svoje poslovne dejavnosti že uvedli pomembne trajnostne pobude in so lahko navdihujoč zgled drugim podjetnikom ter zato ambasadorji trajnosti."

Pomen sodelovanja za boljši jutri izpostavlja tudi Borut Završan, direktor prodaje Generali zavarovalnice, ki pravi, da "koncept vseživljenjskega partnerstva, ki je naše vodilo, spodbuja dolgoročen partnerski odnos z našimi strankami. Dolgoročno sodelovanje pa pomeni pot v smeri trajnostnega delovanja, saj z rešitvami, ki jih oblikujemo danes, omogočamo bolj varen jutri. Tudi malim in srednje velikim podjetjem vsakodnevno nudimo roko in oporo z razvojem zavarovalnih rešitev po meri, ki rastejo skupaj s podjetjem, saj je naš pogled zmeraj usmerjen v prihodnost."

Da bi bil njihov pozitiven vpliv na okolje in družbo kar največji, predvsem pa najbolj učinkovit, še posebej v času težkih gospodarskih razmer, ki jih narekujejo današnji izzivi globalne družbe, so se osredotočili na mala in srednje velika podjetja. Ta namreč predstavljajo kar 99 odstotkov vseh evropskih podjetij. Njihova usmeritev v trajnostno naravnane prakse ima tako lahko za okolje in družbo daleč najbolj daljnosežne posledice.

Kaj je SME EnterPRIZE?

SME EnterPrize je nagradni natečaj, ki išče in nagrajuje podjetja, ki so sprejela pomembne trajnostne pobude in obenem predstavljajo navdihujoče modele za druge podjetnike. S tem natečaj spodbuja širjenje trajnostnih poslovnih modelov v evropskih podjetjih in prispeva k pozitivnemu vplivu na družbo in okolje.

SME EnterPRIZE se letos izvaja že v desetih evropskih državah, in sicer v Avstriji, Češki, Franciji, Hrvaški, Italiji, Madžarski, Nemčiji, Portugalski, Španiji in tokrat prvič tudi v Sloveniji.

trajnost | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Pobuda SME EnterPRIZE ponuja podjetjem priložnost, da pokažejo svojo predanost trajnosti ter postanejo del okolju prijazne preobrazbe gospodarstva. Poleg tega natečaj spodbuja tudi druge podjetnike, da začnejo razmišljati o trajnostnih poslovnih modelih in se tako pridružijo prizadevanjem za trajnostno prihodnost.

Tekmovanje poteka v dveh kategorijah

Natečaj je vsebinsko razdeljen v dve skrbno izbrani kategoriji. Podjetja se lahko prijavijo v eno ali pa obe kategoriji:

#1 Pozitiven vpliv na okolje

V prvo kategorijo se lahko prijavijo vsa mala in srednje velika podjetja, ki s svojim poslovanjem pozitivno vplivajo na okolje. Kot pojasnjujejo pri Generali zavarovalnici, v to kategorijo spadajo podjetja, ki na primer zmanjšujejo porabo energije, reciklirajo ali sanirajo surovine, uporabljajo prakse krožnega gospodarstva, uvajajo nove proizvodnje metode, ki ustvarjajo manj odpadkov ali omogočajo ponovno uporabo materialov, se osredotočajo na uporabo novih vrst materialov. Lahko gre za podjetja, ki na primer razvijajo tehnologije za varčevanje z energijo, zmanjševanje emisij CO2 ali pa se izogibajo odpadu živil, spreminjajo kmetijske prakse in skrbijo za boljšo zaščito biotske raznovrstnosti oziroma na drug način pozitivno vplivajo na okolje.

#2 Pozitiven vpliv na zaposlene, družbo in skupnost

Skupina Generali k prijavi v drugo kategorijo vabi podjetja, ki s svojim delovanjem pozitivno vplivajo na zaposlene, okolje in skupnost, v kateri delujejo. V to kategorijo se lahko prijavijo podjetja, ki na primer skrbijo za ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem, varnost in izobraževanje na delovnem mestu, omogočajo programe, ki zagotavljajo enake zaposlitvene možnosti in podobno. Morda gre za podjetja, ki sodelujejo z organizacijami, ki delujejo v dobrobit skupnosti, ali pa podjetja, ki so del takšnih projektov. Prav tako se lahko prijavijo podjetja, ki zagotavljajo zaposlovanje prikrajšanih posameznikov, kot so invalidi, skrbijo za zaposlitve lokalnih delavcev in dobaviteljev, morda finančno pomagajo pri izvajanju učnih programov za lokalno prebivalstvo oziroma na kakršenkoli drugačen način delujejo v smeri razvoja skupnosti kot celote.

trajnost | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Glavna nagrada za zmagovalca kategorije 10 tisoč evrov

Strokovna žirija bo v vsaki kategoriji izbrala dva zmagovalca. Prvi zmagovalec vsake kategorije bo prejel finančno nagrado v višini 10 tisoč evrov, drugouvrščeni pa bo prejel Generalijevo zavarovanje za mala in srednje velika podjetja.

Zmagovalce vsake kategorije, poimenovane junaki trajnosti, bo določila strokovna žirija, ki jo sestavljajo strokovnjaki iz akademske sfere, podjetniki, predstavniki medijev in Generali zavarovalnice.

Slovensko žirijo pod vodstvom njene predsednice Ane Struna Bregar, izvršne direktorice CER, sestavljajo še naslednji člani:

  • generali SME | Foto: Generali zavarovalnica Foto: Generali zavarovalnica red. prof. dr. Vesna Žabkar, redna profesorica na katedri za trženje Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani,
  • mag. Vida Kožar, direktorica GZS Podjetniško trgovske zbornice (PTZ),
  • Ram Dušić Hren, ustanovitelj Brighter Communication,
  • Borut Hočevar, novinar in urednik pri časniku Finance,
  • Vanja Hrovat, predsednica uprave Generali zavarovalnice, d. d.,
  • Borut Završan, direktor prodaje Generali zavarovalnice, d. d.

Tekmovanje je razdeljeno na nacionalno in evropsko raven. Podelitev nagrad zmagovalcem iz Slovenije, na katero bodo vabljeni vsi finalisti, bo potekala septembra 2023 v Ljubljani.

Med slovenskimi zmagovalci bo mednarodna žirija izbrala slovensko podjetje, ki se bo predstavilo na evropskem dogodku, ki bo novembra 2023 v Bruslju.

Natečaj s prijavnico bo do 17. maja 2023 objavljen tukaj.

Ne spreglejte