Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 2. 2014,
16.15

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ljubljanica poplave

Sobota, 8. 2. 2014, 16.15

8 let, 3 mesece

Narasle vode povzročajo težave, pretoki rek se bodo še povečali (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Splošna poplavna ogroženost je zaradi velike količine podrtih dreves ob žledolomu na območjih vodotokov močno povečana. Ljubljanica že poplavlja na območju vsakoletnih poplav.

Na območjih, kjer so se pod težo žleda in snega lomile veje in podirala drevesa, posebno pozornost namenjajo tudi čiščenju vodotokov, saj nakopičeno vejevje in podrta drevesa v strugah povečujejo možnost poplav. Trenutno so na kraških poljih povečane ojezerjene površine. Ljubljanica pa poplavlja na območju vsakoletnih poplav.

Ponoči bo poplavljala tudi Krka Na Agenciji RS za okolje napovedujejo, da se bodo ponoči in v nedeljo čez dan pretoki rek po Sloveniji ponovno povečali. Še nekoliko se bodo povečala poplavna območja Ljubljanice, prav tako se bodo povečale ojezerjene površine na območjih kraških polj. Predvidoma ponoči bo opozorilni pretok dosegla tudi Krka in se pričela razlivati na običajnih območjih. Opozorilne pretoke lahko presežejo tudi posamezne reke in potoki v širšem delu Slovenije.

Na agenciji za okolje opozarjajo, da je splošna poplavna ogroženost povečana zaradi možnih večjih količin plavja v vodotokih. O nekaj primerih, ko je nakopičeno vejevje zamašilo odtekanje vode, so poročali že danes. V Logatcu je Logaščica nanesla vejevje pri mostu na Brodu, zaradi česar so že zjutraj posredovali gasilci in jamarji. Več o dogajanju v Logatcu v spodnjem prispevku:

Vejevje je zamašilo odtekanje potoka tudi v naselju Murave v občini Gorenja vas-Poljane, kjer je voda grozila, da bo poplavila cesto in stanovanjsko hišo, a so to gasilci uspeli preprečiti.

Voda je zalivala kleti Tudi sicer so imeli gasilci po državi nekaj dela z naraslimi vodami. V Ihanu v domžalski občini, kjer je Mlinščica ogrožala hišo, so naraščanje vode zaustavili z zapornicami. V Logatcu so črpali vodo s kletnih prostorov večstanovanjskega objekta, voda pa zaliva kletne prostore blokov, hiš in gospodarskih objektov tudi v Cerknici. Še naprej imajo težave v naselju Bač v občini Ilirska Bistrica, kjer je meteorna voda zalila prostore podjetja Sec.

V Cerknici, kjer je brez električne energije še vedno 90 odstotkov gospodinjstev, težave povzroča tudi voda. Ta je v soseski Jezero zalila kletne prostore blokov. Vodo so sicer uspeli počrpati, a se bojijo novih poplav, saj črpalke, namenjene črpanju vode iz kleti in garaž, ne delujejo zaradi izpada električne energije.

Po napovedih vremenoslovcev bodo sicer ponoči padavine spet zajele vso državo, pihal bo okrepljen jugozahodni veter. V nedeljo bo oblačno in deževno. Ob morju bo pihal okrepljen jugo, ponekod v notranjosti Slovenije pa zmeren jugozahodni veter. Zvečer bodo padavine oslabele.

Jakič: Potreben bo razmislek, kako pomagati elektrogospodarstvu Na območju Elektra Ljubljana je medtem po zadnjih podatkih brez napetosti 589 transformatorskih postaj, brez dobave električne energije pa je še vedno okoli 15.000 odjemalcev.

Minister za obrambo Roman Jakič se je dopoldne v občini Kočevje seznanil z razmerami, kjer ima velike probleme zlasti elektrogospodarstvo, je dejal minister, ki si je skupaj s predsednikom uprave Elektra Ljubljana Andrejem Ribičem ogledal tudi podrto traso daljnovoda Kočevje-Dobrepolje pri vasi Vrbovec.

Tako omenjeni daljnovod kot tudi glavni napajalni vod za Kočevsko reko sta po ministrovih navedbah skoraj popolnoma uničena, zato so tudi na tem koncu težave z dobavo električne energije. Jakič je poudaril, da bo potreben razmislek, kako pomagati elektrogospodarstvu, da bo lahko omrežje čim prej obnovilo. Ali bo to z urgentnim zakonom ali kako drugače, pa bo odločila vlada.

Na območju Elektra Primorska je brez napetosti 171 transformatorskih postaj, na dobavo električne energije pa čaka še 1989 odjemalcev. Delavci Elektra Primorske so na terenu že deveti dan zapored. Pomagajo jim tudi kolegi s Hrvaške. Več v posnetku:

Na severovzhodu se razmere umirjajo Na območju severovzhodne Slovenije se razmere z elektriko umirjajo. Potem ko so v Elektru Maribor že v petek zvečer v celoti vzpostavili oskrbo na srednjenapetostnem omrežju, se je zmanjšalo tudi število odjemalcev brez napajanja na območju Elektra Celje. Okoli 16. ure je bilo brez elektrike še 235 odjemalcev oziroma 51 transformatorskih postaj.

Oskrba z električno energijo je tako še vedno motena pri 172 odjemalcih na območju Šaleške doline, v Savinjski dolini pa je brez napajanja še 63 odjemalcev. Na širšem celjskem, krškem in koroškem območju so medtem že uredili napajanje do vseh transformatorskih postaj.

Tudi z Gorenjske spodbudne vesti Tudi na Gorenjskem se razmere po vremenski ujmi umirjajo. Spodbudna novica je ta, da naj bi ob pomoči agregatov uspeli zagotoviti elektriko za vse odjemalce, je povedal regijski poveljnik Civilne zaščite Jernej Hudohmet. Danes se je sicer nadaljevalo odpravljanje posledic ujme, pristojni pa so ob napovedanih padavinah še naprej v pripravljenosti.

Po gorenjski progi spet električni vlaki Dobre novice so prišle tudi s Slovenskih železnic. Zvečer je bil za vožnjo električnih vlakov ponovno odprt odsek proge med Kranjem in Jesenicami, tako električni vlaki ponovno vozijo po vsej gorenjski progi med Ljubljano in Jesenicami, so zapisali. Proga med Beljakom in Podrožco v Avstriji bo po informacijah avstrijskih železnic zaprta do petka, 14. februarja, do 24. ure. V tem času bodo potniki med Avstrijo in Slovenijo skozi Jesenice še potovali z avtobusi.

Slovenske železnice so medtem avstrijskim železnicam že ponudile pomoč pri urejanju avstrijskih prog, da bi lahko potniški in tovorni promet čez mejni prehod Jesenice spet čim prej stekla.

Ne spreglejte