Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 10. 2022,
17.46

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

100

Natisni članek

Sabina Senčar Janez Cigler Kralj Miha Kordiš Vladimir Prebilič Milan Brglez Anže Logar Nataša Pirc Musar predsedniške volitve 2022

Petek, 21. 10. 2022, 17.46

1 leto, 6 mesecev

Najnovejša raziskava: komu se lahko smeji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

100

Milan Brglez, Anže Logar, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič, Miha Kordiš, Sabina Senčar, Janez Cigler Kralj, predsedniški kandidati | Foto Bojan Puhek/Ana Kovač/STA

Foto: Bojan Puhek/Ana Kovač/STA

Najnovejša javnomnenjska raziskava, ki jo je za RTV Slovenija izvedla agencija Valicon, podobno kot meritev, ki jo je za časnik Delo in POP TV opravila Mediana, kaže, da bi v prvem krogu zanesljivo slavil Anže Logar. Podpira ga 24,8 odstotka volivcev. Drugouvrščena Nataša Pirc Musar z 21,4-odstotno podporo lovi Logarja, medtem ko Brglez z 12,3 odstotka ostaja na tretjem mestu. 

Po meritvi, ki jo je za RTV Slovenija izvedla agencija Valicon, prvi pa jo je danes objavil Radio Slovenija, bi v prvem krogu predsedniških volitev največ glasov, 24,8 odstotka (v zadnji meritvi Valicona za RTVS 21,5 odstotka), prejel Anže Logar. Sledi mu Nataša Pirc Musar z 21,4 odstotka glasov (v zadnji meritvi 19,7 odstotka), za njo pa je Milan Brglez, ki bi ga podprlo 12,3 odstotka vprašanih (v zadnji meritvi 12,1 odstotka). Razlika med Logarjem in njegovima zasledovalcema se je torej še povečala.

Na četrto mesto bi se s 7,2-odstotno podporo uvrstila Sabina Senčar, sledi Vladimir Prebilič s 6,2 odstotka. Miha Kordiš bi dobil 5,1 odstotka glasov, najmanj, pet odstotkov, pa so namerili Janezu Ciglerju Kralju

Agencija Valicon je za RTV Slovenija raziskavo izvedla med 18. in 21. oktobrom, v anketi pa je sodelovalo 1.989 anketirancev. 

Po najverjetnejšem scenariju, kjer se bosta v drugem krogu pomerila Logar in Pirc Musarjeva, bi glede na raziskavo Valicona zmagala druga. Prejela bi 42,5 odstotka glasov, medtem ko bi Logarja podprlo 36,5 odstotka volivcev. 

Ob upoštevanju skrajnih vrednosti intervalov zaupanja bi se tudi Brglez še lahko uvrstil v finale predsedniške tekme. Če bi se spopadla Logar in Brglez, bi bila tekma precej napeta. Logarju bi svoj glas namenilo 39 odstotkov volivcev, medtem ko bi Brglez prejel 37,4 odstotka glasov. Če pa bi se v drugem krogu srečala Pirc Musarjeva in Brglez, bi več vprašanih podprlo Pirc Musarjevo. 

Dimitrij Rupel
Mnenja Dimitrij Rupel: Predvolilno opozorilo

Pirc Musarjeva lovi Logarja

Če zadnjo javnomnenjsko raziskavo Valicona za RTV Slovenija primerjamo z raziskavo, ki jo je za Delo in POP TV opravila Mediana, opazimo, da je po Valiconu razlika med Logarjem in Pirc Musarjevo manjša. Medtem pa Brglez glede na rezultate obeh obeh raziskav ni presegel 13 odstotkov podpore.

Po raziskavi Valicona se je zgodila sprememba na četrtem mestu, kamor bi se uvrstila Senčarjeva. Sledita Prebilič in Kordiš, kandidat z najnižjo podporo pa ostaja Cigler Kralj. 

Milan Brglez, Nataša Pirc Musar, Anže Logar
Novice Logarju podpora še raste, v drugi krog morda tudi Brglez #video

 

Ne spreglejte