Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 3. 2015,
14.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

velika noč Stanislav Zore Geza Filo

Ponedeljek, 30. 3. 2015, 14.31

8 let

Nadškof Zore poudarja pomen odpuščanja, škof Filo pomen poguma in upanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v velikonočni poslanici izpostavil pomen odpuščanja in človeške omejenosti. Odpuščanje "je prvo veliko sporočilo velike noči", je poudaril.

V poslanici je nadškof spomnil na križanje Jezusa Kristusa, ki je potekalo sredi množice, ki se je naslajala nad njegovo smrtjo. "Čeprav sta se zlo in sovraštvo dvignili vse do njegovih ust, čeprav je v polnosti doživljal zavračanje, ki ga je obdajalo, ni dovolil, da bi ga to zlo posrkalo vase, niti ni dovolil, da bi se sovraštvo preselilo vanj," je spomnil.

Namesto tega se je Jezus po Zoretovih besedah obrnil na Očeta in ga pozval, "odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo". "V tem je Jezusova veličina, in to je prvo veliko sporočilo velike noči," je dejal.

Ko smrt postane prehod v življenje Poleg klica k odpuščanju velika noč po besedah nadškofa nagovarja tudi človekovo omejenost, ki jo predstavlja smrt. Opozoril je, da dokler "se v smrt oziramo zgolj iz sebe, je grob prostor brez izhoda, mesto izničenja in dokončnega propada". "Ko pa se s svojo smrtjo srečamo z Jezusom Kristusom, življenje nima več konca, smrt pa postane prehod v življenje," je dodal.

Letošnjo veliko noč po Zoretovih besedah sicer kristjani obhajajo v svetu, v katerem je "izkoriščanje človeka brezobzirno; ko se rušijo in krušijo temeljne vrednote človekovega življenja in njegovega sožitja; ko človekov spol, ko družina niso več sveti".

Kljub temu pa Zore veliko noč vidi kot praznik upanja in življenja. Vsem je zaželel blagoslovljene velikonočne praznike, posebej tistim, ki so priklenjeni na bolniške sobe, revnim in izkoriščanim ter starim in osamljenim. Hkrati je veselo veliko noč voščil vsem evangeličanom in pravoslavcem.

Geza Filo: Praznujmo drugače Škof Evangeličanske cerkve Geza Filo je v velikonočni poslanici med drugim poudaril pomen poguma za življenje. Vse ljudi je pozval, naj bodo prijazni in dobri do svojih bližnjih. Želi si, da bi se dvignili nad preživele vzorce preteklosti in tja, kjer se zdi trpljenje najmočnejše, ponesli sporočilo velikonočnega upanja.

Velikonočni prazniki, ki so osrednja resnica krščanstva, so nekaj edinstvenega v vsej zgodovini in najmočnejša potrditev krščanske vere, je v poslanici dejal Filo.

"Moč Boga je odstranila kamen z Jezusovega groba, odstranila ga je dokončno z vseh grobov, ko je Jezus na križu odstranil grehe vsega sveta. To je sporočilo, da Bog ljubi življenje, da ničesar, kar je ustvaril, ne sovraži, saj je vse ustvaril za življenje," je dejal Filo.

Škof je vse pozval, naj velikonočne praznike poskusijo praznovati drugače. "Izkoristimo priložnost za več poguma za življenje, bodimo prijazni in dobri do svojih bližnjih, do drugačnih, do vseh sotrpinov tega sveta. Poskusimo se dvigniti nad preživele vzorce preteklosti, postanimo znamenje vstajenja, nato pa vsak dan z veselim velikonočnim pričevanjem nadaljujmo sredi življenja. Prav tja, kjer se zdi trpljenje najmočnejše, ponesimo sporočilo velikonočnega upanja. Osrečimo sebe in svet okrog nas," je poudaril Filo.

Ne spreglejte