Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2017,
19.47

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Natisni članek

UKC Maribor UKC Ljubljana Ministrstvo za zdravje Milojka Kolar Celarc

Petek, 1. 12. 2017, 19.47

6 let, 4 mesece

Načrt ministrice razjezil koalicijski partnerici #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Pol leta pred koncem mandata je zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc sprožila 135-milijonsko reševanje 15 državnih bolnišnic. Formula, ki jo ponuja vlada v odhodu, je takšna: nakazilo še pred koncem leta in štiri leta varčevanja z obveznim poročanjem vsake tri mesece.

Novinarka: Sanja Hrgota/Video: Planet TV


Letošnji skupni minus slovenskih bolnišnic je 44,7 milijona evrov. Polovico, okoli 22 milijonov, je ustvaril UKC Ljubljana, 5,1 milijona UKC Maribor. Blizu so tudi minusi v Šempetru in Celju. S plusom poslujejo samo v Izoli in na Jesenicah. Sedem ljudi, ki jih bo ministrica imenovala v sanacijski odbor, bo finančne tokove v slovenskem zdravstvu obvladovalo še štiri leta.

Odbora še ni. Ministrica ga obljublja v kratkem.

Danes se je pričela sanacija 15 bolnišnic, nad katero bo na predlog zdravstvene ministrice bedel poseben sedemčlanski odbor. Odločitev je s preglasovanjem DeSUS in SD sprejela SMC. A tega odbora še nimamo. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je dejala, da bo "v najkrajšem času imenovala sanacijski odbor, ki bo sestavljen iz štirih zunanjih ekspertov in treh zaposlenih na ministrstvu za zdravje".

Erjavec: To je nepotrebno

Ta projekt pa spominja na še enega, ki se ga je lotila Kolar-Celarčeva – program za reševanje programa otroške srčne kirurgije. Spomnimo, tam bomo dobili samostojen zavod znotraj UKC Ljubljana, razen besed pa od centra v tem trenutku ni še nič. Tovrstne projektne skupine so povsem nepotrebne, je jasen zunanji minister Karel Erjavec. "Za to imamo uprave, ki so odgovorne za delovanje zdravstva zlasti bolnišnic, nadzorne svete in ne vidimo potrebe, da imamo poseben organ," je dejal.

Koliko nas bo stal tak center?

Štirje zunanji strokovnjaki pa bodo dobili vsak po dva tisoč evrov na mesec, trije javni uslužbenci pa plačano razliko za povečan obseg dela. Ministrica pa obljublja tudi nagrajevanje. "In sicer največ do 20 odstotkov, seveda po merljivih kriterijih, glede na to, kaj bo doseženo v tej sanaciji," je povedala.

Židanovi dvomi

Kmetijski minister in predsednik SD Dejan Židan dvomi o tem, da se lahko s tovrstnimi preplačili zagotovijo čudežni rezultati, in ostro obsoja prijateljsko kadrovanje. Sam bi ubral povsem drugačno pot. "Tiste, ki v resnici delajo in so odgovorni pravilno nagraditi, ne pa okoli sebe narediti skupine svetovalcev, ki ne odgovarja za nič, plačana je pa dobro," pravi.

V SD in DeSUS niso zadovoljni

Da je dokazovanje moči s preglasovanjem in trmasto vztrajanje pri nedorečenih predlogih skrajno nenavadno, meni tudi poslanec SD Matjaž Han. "Mene je strah, da gre tu predvsem za akcijo, da se bodo reševali nekateri posamezniki, to ni v redu," pravi.

Z ministrico so velikokrat sedeli na sestankih, a tega predloga nikoli ni omenila, pa je razočaran nad njenim vedenjem poslanec DeSUS Franc Jurša. "Če bi vedel, da bo 650 tisoč evrov potrebno za neke nagrade, za prijatelje ali pa tudi za strankarske kolege, bi 100-odstotno rekel, da s tem ne soglašam. Zdi se mi nenormalno, kaj so naredili," dodaja Jurša.

Ne spreglejte