Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 8. 2015,
11.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

anketa

Sobota, 22. 8. 2015, 11.30

6 let, 7 mesecev

Na volitvah bi SDS za las prehitela SMC

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če bi bile volitve danes, bi SDS dobila 20,1, SMC pa 19,8 odstotka glasov. Podpora vladi je avgusta malenkostno narasla - na 52 odstotkov, kaže Episcentrova anketa javnega mnenja.

Tako SDS kot SMC se je ta mesec povečala podpora – julija sta bili namreč obe stranki skupaj na vrhu z 19,6 odstotka podpore. Na tretjem mestu je tako kot julija Združena levica s 15,8 odstotka (tudi Združeni levici je avgusta uspel manjši skok, saj bi julija zanjo glasovalo 15,6 odstotka vprašanih).

Padec podpore stranki DeSUS Tudi za četrtouvrščene Socialne demokrate je avgustovska bera malce večja kot mesec prej. Avgusta bi zanje glasovalo 12,9 odstotka (julija 12,7 odstotka) vprašanih. Največji skok v odstotkih je uspel petouvrščeni NSi. Danes bi zanjo glasovalo 10,5 odstotka, julija 8,7 odstotka vprašanih.

Padec pa je ta mesec doživela šestouvrščena stranka DeSUS. Če so julija stranki DeSUS namerili 7,8 odstotka, bi avgusta dobila manj, in sicer 6,3 odstotka. Na repu lestvice strank sta SLS (3,7 odstotka) in ZaAB (1,2 odstotka), ki se jima ne bi uspelo prebiti v parlament.

SDS in SMC z enakim številom poslanskih sedežev V DZ bi imela tako SDS kot SMC po 21 poslancev, Združena levica 16, Socialni demokrati 13, NSi 11 in DeSUS šest.

Morebitnih nedeljskih volitev bi se zanesljivo udeležilo 44 odstotkov vprašanih, verjetno 17 odstotkov. Na volišča verjetno ne bi šlo 12 odstotkov, zanesljivo pa 27 odstotkov vprašanih.

Podpora vladi narasla Podpora vladi je avgusta malenkostno narasla. Če jo je julija podpiralo 49 odstotkov, jo ta mesec 52 odstotkov vprašanih. Julija vlade ni podpiralo 51 odstotkov, ta mesec pa 48 odstotkov vprašanih.

Borut ostaja najbolj priljubljen Najbolj priljubljen politik ostaja Borut Pahor, ki mu je naklonjenih 76 odstotkov volivcev (dva odstotka manj kot mesec prej). Na drugo mesto se je prebila evroposlanka Socialnih demokratov Tanja Fajon (64 odstotkov), tretja je evropska komisarka Violeta Bulc (63 odstotkov).

Erjavcu afere zmanjšale naklonjenost Na četrtem mestu je premier Miro Cerar (61-odstotna naklonjenost). Cerar je tudi najvišje uvrščeni strankarski prvak. Na 6. mestu je Dejan Židan iz SD (55-odstotna naklonjenost), Ljudmila Novak (NSi) je na 10. mestu (44-odstotna naklonjenost), Karl Erjavec (DeSUS) je na 12. mestu (40-odstotna naklonjenost).

Prav Erjavec, ki je zunanji minister, je doživel največji padec podpore. Julija mu je bilo naklonjenih 51 odstotkov vprašanih, 11 odstotkov več kot ta mesec. Padec podpore je najverjetneje posledica zapletov, povezanih z arbitražnim sporazumom.

Padec podpore Mescu, Janša predzadnji Na 13. mestu je prvi mož Združene levice Luka Mesec (naklonjenih mu je 38 odstotkov vprašanih). Na dnu lestvice sedemnajstih politikov sta Janez Janša (16. mesto in 26-odstotna naklonjenost) in Alenka Bratušek (17. mesto z 18-odstotno naklonjenostjo).

Ne spreglejte