Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2008,
14.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 26. 2. 2008, 14.32

8 let

Na srečanju Türka s škofi v ospredju vloga Cerkve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik države Danilo Türk se je ob 15-letnici delovanja Slovenske škofovske konference srečal s slovenskimi škofi.

Glavna tema je bila vloga Rimskokatoliške Cerkve na Slovenskem. Kot so sporočili iz urada predsednika, je Türk na srečanju izpostavil vlogo Cerkve pri ohranjanju etičnih vrednot, nadškof Uran pa je spregovoril o pomenu družine. Kot je poudaril Türk, je načelo ločenosti cerkve od države, ki je zapisano v slovenski ustavi, osnova za odprt dialog med njima. V času hitrega razvoja slovenske družbe se po predsednikovem mnenju katoliška Cerkev odziva na mnoge družbene probleme, posebej pa je dragocena vloga Cerkve kot institucije civilne družbe pri ohranjanju in spoštovanju etičnih vrednot. "Poznavanje različnih ver in verstev je že v procesu izobraževanja lahko dobra osnova za nujno potrebno kohezivnost v družbi," je dejal Türk.

Družina in izobraževalni proces temelj za oblikovanje vrednot posameznika

Predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran, se je predsedniku zahvalil za povabilo, in dejal, da sta družina in izobraževalni proces temelj za oblikovanje vrednot posameznika in družbe. "Cerkev vidi pri tem pomembno vlogo," je poudaril. Dodal je, da je učencem praviloma omogočeno obiskovanje verouka, kljub temu, da ne poteka v okviru šolskih programov.

Koprski škof Metod Pirih je izpostavil določene primere dobrega sodelovanja med Cerkvijo in lokalnimi skupnostmi pri obnovi sakralnih objektov. Hkrati je opozoril na zmanjševanje števila otrok v nekaterih krajih in na spremenjeno demografsko podobo podeželja.

Sodelovanje med državo in katoliško Cerkvijo pomembno za razvoj naše družbe

Türk je izpostavil tudi pomen Trubarjevega leta. Z njim po njegovem ne le dokazujemo več stoletno intelektualno dediščino in nacionalno identiteto Slovencev, "temveč je to tudi priložnost, da lik in delo Primoža Trubarja osvetli tudi katoliška Cerkev pri nas". Uran je ob tem napovedal tudi poseben simpozij, ki bo posvečen Trubarjevemu letu.

Ob koncu srečanja se je predsednik zavzel še za to, da se dialog v tej obliki nadaljuje tudi v prihodnje, saj je, kot je dejal, sodelovanje med državo in katoliško Cerkvijo pomembno za razvoj naše družbe. Poudaril je tudi potrebo po dialogu o praktičnih vprašanjih, s katerimi se srečuje Cerkev v Sloveniji.

Srečanja so se udeležili vsi škofje ordinariji in nekateri pomožni škofje. Udeležiti se ga nista mogla le ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik in koprski pomožni škof Jurij Bizjak.

Ne spreglejte