SiolNET. Novice Slovenija
4,12

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Na srečanju s premierjem ni bilo evroposlancev iz vrst SDS in SLS

4,12

termometer

Marjan Šarec
Foto: STA

Premier Marjan Šarec je danes po srečanju s petimi novoizvoljenimi evropskimi poslanci iz Slovenije izrazil željo po tesnejšem sodelovanju. Čeprav v okviru Evropske unije ne zastopajo neposredno Slovenije, mora biti sodelovanje vseeno usklajeno, je dodal. Srečanja se niso udeležili poslanci iz vrst SDS in SLS. Kot so pojasnili v SDS, so Milan Zver, Romana Tomc (oba SDS) in Franc Bogovič (SLS) že v Španiji, kjer bo srečanje skupine Evropske ljudske stranke.

Evropski parlament Novice Evropske volitve nakazale prelomnico in nove trende v EU

"Modro je začeti mandat skupaj. Se pravi, da se takoj na začetku dogovorimo, kako bomo sodelovali, kako bomo imeli redna srečanja tekom mandata, zlasti v luči predsedovanja," je premier pojasnil razlog za srečanje.

Šarec srečanje ocenil kot dobro

Slovenija bo v drugi polovici leta 2021 prevzela predsedovanje Evropski uniji, zato je za vlado pomembno, da se vključi tudi evropske poslance. "Kajti treba bo vložiti skupen napor za to, da bomo predsedovanje izvedli uspešno," je dodal.

Marjan Šarec Foto: STA

Tudi sicer premier zagovarja sodelovanje vlade in slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu. "Oni niso tam, da neposredno zastopajo Slovenijo, a vendarle mora biti to sodelovanje usklajeno, da se ne bi dogajalo kot v preteklosti, da so bili evropski poslanci, ko je šlo za slovenske nacionalne interese, precej razglašeni," je pojasnil.

Samo srečanje je ocenil kot zelo dobro in izrazil prepričanje, da bo sodelovanje vodilo v dobro pripravljenost na vse izzive. Termine za prihodnja srečanja bodo določali sproti glede na obveznosti, potekala pa bodo tudi na operativni ravni, na primer z ministri. "Pomembno je, da se bodo na srečanjih izmenjale informacije in bomo bolje obveščeni vsi," je dejal.

Novakovi se zdi srečanje s premierjem pomembno

Današnjega srečanja se niso udeležili evropski poslanci Milan Zver, Romana Tomc (oba SDS) in Franc Bogovič (SLS), ki so že v Španiji, kjer se bo v torek začelo srečanje skupine Evropske ljudske stranke (EPP).

"Vsak se sam odloča, kje so prioritete," se je premier odzval na njihovo odsotnost in prisotnost Ljudmile Novak (NSi), ki je prav tako iz EPP. Ob tem je spomnil na razburjanje opozicije, ko je sam zavrnil nastop v Evropskem parlamentu marca. "Tokrat se ni slišalo vseh poslancev v Sloveniji," je dodal.

Ljudmila Novak Foto: STA

Novakova je pojasnila, da se je srečanja lahko udeležila, ker ima ta teden določene obveznosti v državnem zboru in zato ni odpotovala v Španijo. Presodila je, da je srečanje s premierjem pomembno in koristno, še posebej v duhu sodelovanja v času slovenskega predsedovanja Evropski uniji v drugi polovici leta 2021.

Odsotnost njenih kolegov pa se ji ne zdi sporna. "Prav je, da se nenehno izobražujejo," je dodala. Ob tem je pojasnila, da je bilo izobraževanje načrtovano že prej, Šarec pa je srečanje preložil, saj je bilo sprva predvideno prejšnji teden.

V SDS so se opravičili za odsotnost poslancev

Kot so poudarili v SDS, jim je žal, da premier Marjan Šarec tega srečanja ni uskladil z izvoljenimi poslanci na skupni listi SDS+SLS, ki je na volitvah dobila največ glasov. Dodali so, da bi se vsi z veseljem udeležili tega srečanja, vendar so že v Španiji, kjer se začenja srečanje skupine Evropske ljudske stranke (EPP), na katerem bodo razpravljali o prioritetah v prihajajočem mandatu 2019-2024. Predsedniku vlade so se zaradi zadržanosti tudi opravičili.

V kabinetu predsednika vlade so pojasnili, da evropskim poslancem, izvoljenim na listi SDS in SLS že prvi termin ni ustrezal, prav tako nekaterim drugim ne, zato je premier predlagal današnji termin, a so se tudi tokrat evropski poslanci iz vrst SDS in SLS opravičili.

Za odsotnost se je opravičil tudi Franc Bogovič, ki sicer pozdravlja predlog Šarca za srečanje in sodelovanje z vlado. Bogovič je predlagal alternativni datum srečanja, a jim urnikov ni uspelo uskladiti, so sporočili iz pisarne evropskega poslanca. Za odsotnost se je opravičil tudi Franc Bogovič, ki sicer pozdravlja predlog Šarca za srečanje in sodelovanje z vlado. Bogovič je predlagal alternativni datum srečanja, a jim urnikov ni uspelo uskladiti, so sporočili iz pisarne evropskega poslanca. Foto: Ana Kovač

Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič so Slovenijo zastopali že v zadnjem mandatu med letoma 2014 in 2019, tudi v tem mandatu bodo del politične skupine EPP. Poleg omenjene trojice v vrste EPP po desetih letih premora ponovno prihaja Novakova.

Po dva poslanca bosta v Evropskem parlamentu imeli še SD in LMŠ. V vrstah politične skupine S&D bosta Slovenijo predstavljala evropski novinec Milan Brglez in Tanja Fajon, ki bo v evropske klopi sedla tretjič. Iz vladajoče LMŠ bosta evropske liberalce (Alde) okrepila Irena Joveva in Klemen Grošelj.

Violete Bulc ni v izboru za novega komisarja

Medtem se čedalje bolj približuje čas, ko bo treba določiti slovenskega kandidata za evropskega komisarja. Šarec je na novinarsko vprašanje ponovil, da za zdaj še ni nobenega imena na mizi in da še niso določili kandidata, o katerem bo odločala vlada.

"Čeprav bo treba postopek izvesti relativno hitro, ker če bomo predolgo mečkali, potem bodo vsi boljši sedeži že zasedeni in bomo imeli težave. Zlasti se je to poznalo zdaj v tem mandatu. Lahko pa tukaj jasno povem, da Violete Bulc ni v tem izboru," je dodal. Violeta Bulc Foto: STA

Konkretno premier tudi ni hotel govoriti o resorju, ki bi si ga želela Slovenija voditi v prihodnjem mandatu Evropske komisije. "Do zdaj smo imeli dobre resorje, tudi v teh pogajanjih si bo Slovenija poskušala izpogajati čim boljši resor," je dejal.

Premier Šarec je poudaril, da želijo tokrat drugačen postopek kot pred petimi leti. "Da se pošlje eno kandidatko ali kandidata in da se doseže maksimalna oblika konsenza," je dodal. Po njegovem prepričanju ni dobra popotnica, če se v Bruselj pošlje kandidata, ki nima podpore doma, saj je potem bolj ranljiv na zaslišanju v Evropskem parlamentu.

Google obrezana Novice Evropske volitve: le NSi in DOM proti digitalnemu davku

Komentarji

33

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • januar / 10.06.2019. ob 14:26 +9 - 2

  kjer so bili levaški komunisti je bila še vedno katastrofa-dokazano pa če se postavite na glavo

  +9 - 2
 • mrdezan / 10.06.2019. ob 13:55 +6 0

  Bi pa prestavil sestanek?

  +6 0
 • kernest / 10.06.2019. ob 13:47 +6 - 1

  Sam in prvi je začel z tem da se z SDS ne pogovarja ....

  +6 - 1
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin